Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Ανακοίνωση από την ΕΣΗΕΜ-Θ για την κάλυψη του συλλαλητηρίου

Υποχρέωση όλων των δημοσιογράφων η τήρηση δεοντολογίας, αναφέρει ...

Ανακοίνωση με αφορμή τις καταγγελίες για ελλιπή κάλυψη του συλλαλητηρίου της περασμένης Κυριακής στη  Θεσσαλονίκη από μέσα μαζικής ενημέρωσης, εξέδωσε το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας - Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ), υπενθυμίζοντας σε όλα τα μέλη της τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις δεοντολογικές αρχές του επαγγέλματος.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

Με αφορμή περιπτώσεις δημοσιογραφικών χειρισμών που είχαν ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση του συλλαλητηρίου της 21ης Ιανουαρίου 2018 στη Θεσσαλονίκη, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ υπενθυμίζει σε όλους τους συναδέλφους τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις δεοντολογικές αρχές του επαγγέλματος. Μεταξύ αυτών, «να θεωρεί [ο δημοσιογράφος] πρώτιστο καθήκον του προς την κοινωνία και τον εαυτό του τη δημοσιοποίηση όλης της αλήθειας» και να «υπερασπίζεται σθεναρά το δημοκρατικό πολίτευμα».

Στο ίδιο πλαίσιο, είναι υποχρέωση όλων των δημοσιογράφων να διατηρούν απόλυτη νηφαλιότητα στην κάλυψη ανάλογων γεγονότων, να μένουν μακριά από κάθε ακρότητα και να την επισημαίνουν σε κάθε περίπτωση που την διαπιστώνουν, να αποδοκιμάζουν εθνικιστικά και ρατσιστικά σχόλια και να μην υπονομεύουν το έργο των συναδέλφων τους.

Όλοι οι συνάδελφοι, ιδίως αυτοί που διατηρούν επιτελικά και διευθυντικά καθήκοντα, έχουν (σε ατομικό και σε συλλογικό επίπεδο) την ευθύνη να υπερασπιστούν την αξιοπιστία των Μέσων που εργάζονται και να μην επιτρέπουν με τη στάση τους να συναρτάται η δημοσιογραφική δεοντολογία με πολιτικές ή ιδεολογικές επιλογές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρινάκης: Πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης η αντιμετώπιση της ακρίβειας
Τόνισε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η ακρίβεια και οι παρεμβάσεις ήδη έχουν φέρει αποτελέσματα με μειώσεις στις τιμές
Μαρινάκης: Πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης η αντιμετώπιση της ακρίβειας
Ρωσικά ΜΜΕ «πέθαναν» τον βασιλιά Κάρολο - Η διάψευση της βρετανικής πρεσβείας
Κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η εικόνα μιας ψεύτικης δήλωσης από τα «Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ» που ανέφερε τον «ξαφνικό θάνατο» του Κάρολου
Ρωσικά ΜΜΕ «πέθαναν» τον βασιλιά Κάρολο - Η διάψευση της βρετανικής πρεσβείας