Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Προσβάσιμες σε ΑμεΑ θα είναι 4 νέες παραλίες – Πού βρίσκονται

Μέχρι το καλοκαίρι

Μέχρι το καλοκαίρι μηχανισμοί πρόσβασης ΑμΕΑ και άλλων κατηγοριών εμποδιζόμενων ατόμων θα έχουν δρομολογηθεί σε 4 παραλίες του Δήμου Θερμαϊκού. Πρόκειται για μια αξιοποίηση της δράσης «Δημιουργία ολοκληρωμένων τουριστικών προσβάσιμων θαλάσσιων προορισμών» του επιχειρησιακού προγράμματος «ανταγωνιστικότητα, επιχειρηματικότητα και καινοτομία, 2014-2020». Θα γίνει στις παραλίες της επικράτειάς του δήμου Θερμαϊκού στην Περαία, στην Αγ. Τριάδα, στη Ν. Μηχανιώνα και στην Επανομή.

Η δράση βασίζεται στην αξιοποίηση των αναπτυξιακών προοπτικών του παραλιακού μετώπου του και στοχεύει στην ανάπτυξη τουρισμού ειδικών απαιτήσεων στις παραθαλάσσιες περιοχές με την προσέλκυση επισκεπτών-ατόμων με αναπηρίες, καθώς και άλλων κατηγοριών εμποδιζόμενων ατόμων, ενώ ο  προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 5.000.000 ευρώ με ανώτατο όριο ανά υποδομή τα 60.000 ευρώ. Δυνητικοί δικαιούχοι είναι παραθαλάσσιοι Δήμοι (μέχρι 4 υποδομές ανά δήμο) και η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Ανώνυμη Εταιρεία (ΕΤΑΔ ΑΕ).

Στο πλαίσιο της δράσης, χρηματοδοτείται η δημιουργία κατάλληλων ελαφρών, μη μόνιμων υποδομών (εγκαταστάσεων και προσβάσεων) στον ευρύτερο χώρο των παραλιών κολύμβησης, όσο και στον χώρο κολύμβησης, για την εξυπηρέτηση ΑμΕΑ, αλλά και άλλων κατηγοριών ατόμων με περιορισμένη κινητικότητα, όπως άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας, με προβλήματα όρασης, εγκυμονούσες γυναίκες, ηλικιωμένα άτομα κ.ά., σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές σχεδιασμού και κατασκευής.

Λυόμενα αποδυτήρια, ειδικοί διάδρομοι αποτελούμενοι από τμήματα κατάλληλου μήκους για εύκολη μεταφορά και αποθήκευση τη χειμερινή περίοδο, χώροι σκίασης/ προστασίας των λουόμενων, πλωτά αμαξίδια είναι μερικές από τις πιθανές παρεμβάσεις για τη διευκόλυνση της προσβασιμότητας και τη διασφάλιση αυτονομίας, άνεσης και ασφάλειας.

«Η έμπρακτη στήριξη των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, πέρα από δείγμα κοινωνικής αλληλεγγύης και ευαισθησίας, αποτελούσε, αποτελεί και θα αποτελεί βασικό πυλώνα της πολιτικής μας για μια αρμονική συνύπαρξη όλων των πολιτών χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς διακρίσεις. Η νέα αυτή δράση, ωστόσο, την οποία σπεύσαμε να εκμεταλλευτούμε, πέρα από την κοινωνική της διάσταση, εμπεριέχει και μια επιχειρηματική, η οποία δεν πρέπει επ’ ουδενί να παραγνωρίζεται ή να θεωρείται υποδεέστερης σημασίας και η οποία μπορεί να αναγάγει τον Δήμο Θερμαϊκού σε πόλο έλξης τουρισμού ΑμΕΑ και γενικότερα ατόμων με κινητικές δυσκολίες, με όλα τα οικονομικά οφέλη που κάτι τέτοιο συνεπάγεται.» δήλωσε ο Δήμαρχος Θερμαϊκού, κ. Γιάννης Μαυρομάτης.

Υπενθυμίζεται, ότι συνολικά, το 10% του γενικού πληθυσμού παγκοσμίως αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα αναπηρίας, ενώ στην Ευρωπαϊκή ήπειρο τα ΑμεΑ ξεπερνούν τα 120.000.000. Από αυτά τα άτομα, τα 89.300.000 έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν και αναζητούν προορισμούς προσβάσιμους με κατάλληλες υποδομές.

Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, κατά το έτος 2006, τα εν δυνάμει έσοδα από το τουριστικό προϊόν για ΑμεΑ στην Ευρωπαϊκή ήπειρο, κυμαίνονταν μεταξύ 83 δισεκατομμυρίων έως 166 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Εύκολα γίνεται οπότε αντιληπτό, ότι μία χώρα περιτριγυρισμένη από θάλασσα, όπως η Ελλάδα, αλλά και ένας δήμος με όμορφες, πολυσύχναστες παραλίες και αυξανόμενο τουριστικό ενδιαφέρον, όπως ο Δήμος Θερμαϊκού, διευρύνει με αυτή τη δράση μια ιδιαίτερα ελπιδοφόρα αγορά εναλλακτικού τουρισμού, αυτήν του προσβάσιμου τουρισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΚΕ: Απαράδεκτες οι δηλώσεις Ερντογάν για την εισβολή στην Κύπρο
«Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να παλεύει στο πλάι του Κυπριακού λαού για μια Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, ένα και όχι δύο κράτη με μία και μόνη κυριαρχία»
ΚΚΕ: Απαράδεκτες οι δηλώσεις Ερντογάν για την εισβολή στην Κύπρο
Μητσοτάκης: Δεν γίνεται να μη διαγράφονται φοιτητές που παρανομούν
«Χρειαζόμαστε όμως και τη συνεργασία των πρυτανικών αρχών, οι οποίες κι αυτές πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβουν κι αυτές...
Μητσοτάκης: Δεν γίνεται να μη διαγράφονται φοιτητές που παρανομούν