Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

FAMELAB 2018: Αναζητώντας τα νέα πρόσωπα της επιστήμης

Διεθνής Διαγωνισμός για την επικοινωνία της επιστήμης

Το British Council, σε συνεργασία με το Hub Science, διοργανώνουν τον διεθνή διαγωνισμό FameLab, θέλοντας να αναδείξουν για δωδέκατη συνεχή χρονιά τα νέα ταλέντα στην επικοινωνία της επιστήμης. Ο διαγωνισμός έχει δώσει την ευκαιρία σε δεκάδες νέους να μοιραστούν το πάθος τους για τo «άνοιγμα» της επιστήμη στο ευρύ κοινό και να ξεχωρίσουν για την επικοινωνιακή τους δεινότητα. Ελάτε να ζήσετε μια μοναδική εμπειρία!

Ο προκριματικός γύρος θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα τη Δευτέρα 12 και Τετάρτη 14 Μαρτίου στο The Hub Events (Αλκμήνης 5, Πετράλωνα, πλησίον μετρό Κεραμεικού) και στη Θεσσαλονίκη την Τρίτη 13 Μαρτίου στο British Council (Τσιμισκή 43 54623, Θεσσαλονίκη). Οι συμμετέχοντες θα έχουν στη διάθεσή τους 3 λεπτά για να παρουσιάσουν ένα επιστημονικό θέμα της επιλογής τους με τρόπο διασκεδαστικό και κατανοητό στο ευρύ κοινό. Στη συνέχεια, η κριτική επιτροπή, η οποία αποτελείται από τον Στάθη Γκόνο (Διευθυντής Ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών), τον Κώστα Καρπούζη (διευθυντής ερευνών/ΕΠΙΣΕΥ, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο), και τον Νίκο Ανδρίτσο (δημοσιογράφος, διευθυντής ραδιοφώνου ΣΚΑΙ 100,3) θα επιλέξει αυτούς που θα περάσουν στον μεγάλο τελικό.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τη συμμετοχή τους μέχρι τη Τρίτη 6 Μαρτίου 2018 μέσα από την ιστοσελίδα www.britishcouncil.gr/en/famelab. Όσοι επιθυμούν, αλλά για κάποιο λόγο δεν θα μπορούν να παρευρεθούν σε κανέναν από τους προκριματικούς γύρους σε Αθήνα και σε Θεσσαλονίκη, έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν υποβάλλοντας video. Όλες οι εκδηλώσεις είναι ανοιχτές στο κοινό.

Ο μεγάλος τελικός θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28 Απριλίου 2018 στην Τεχνόπολη (Πειραιώς 100) στο πλαίσιο του Athens Science Festival 2018.

Ο νικητής του τελικού θα μεταβεί στο Cheltenham Festival στη Βρετανία τον Ιούνιο με όλα τα έξοδα πληρωμένα προκειμένου να συμμετάσχει μαζί με τους νικητές των άλλων χωρών στο International FameLab 2018.

Οι 10 φιναλίστ που θα επιλεγούν στον προκριματικό γύρο θα παρακολουθήσουν δωρεάν ένα διήμερο Masterclass στην Επικοινωνία.

Οι τρεις finalist της κριτικής επιτροπής, όσο και ο αγαπημένος του κοινού, θα κερδίσουν μοναδικά δώρα τεχνολογίας.

Παράλληλα, θα υπάρξουν πολλές ευκαιρίες συνεργασίας και δικτύωσης με άλλους επιστήμονες στην Ευρώπη και στην Ελλάδα καθώς και ευκαιρίες για συμμετοχή σε εκδηλώσεις του British Council στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

H Ιστορία του FameLab

Το FameLab© είναι σήμα κατατεθέν του Cheltenham Festival, ενός από τους γνωστότερους πολιτιστικούς οργανισμούς του Ηνωμένου Βασιλείου που διοργανώνει τέσσερα από τα κορυφαία Φεστιβάλ της χώρας στους τομείς της Jazz, της Λογοτεχνίας, της Μουσικής και των Επιστημών.

Το FameLab δημιουργήθηκε το 2005 από το Cheltenham Science Festival σε συνεργασία με τη NESTA με τη χορηγία και την υποστήριξη από τους Pfizer, Silicon 19, Channel 4 και The Daily Telegraph. Μετά την πολύ μεγάλη επιτυχία που σημείωσε στη Βρετανία ο διαγωνισμός σε συνεργασία με το British Council άρχισε να ταξιδεύει ανά τον κόσμο πρώτα πιλοτικά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στη συνέχεια σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, την Ασία, την Ωκεανία, την Αφρική και την Αμερική. Αυτή τη στιγμή ο διαγωνισμός πραγματοποιείται σε περισσότερες από 30 χώρες.

Το British Council

Το British Council λειτουργεί στην Ελλάδα από το 1939, παρέχοντας ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών και δραστηριοτήτων, και τα γραφεία του βρίσκονται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Συνεργάζεται με πολλούς οργανισμούς της Ελλάδας – Υπουργεία, πανεπιστήμια, ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, σχολεία, μη κυβερνητικούς και πολιτισμικούς οργανισμούς τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα. Η Βρετανία πρωτοπορεί στην επικοινωνία της επιστήμης και αναγνωρίζει την αναγκαιότητα να προωθηθεί η επιστήμη σε ένα μη-επιστημονικό κοινό. Η επικοινωνία της επιστήμης έχει σκοπό να αλλάξει τα στερεότυπα σχετικά με τους ερευνητές, να καταδείξει στο κοινό τη χρησιμότητα ορισμένων επιστημονικών και τεχνολογικών ζητημάτων και να ενθαρρύνει και δικαιολογήσει την ανάγκη επένδυσης στην έρευνα.

Ο διαγωνισμός γίνεται σε συνεργασία με το Hub Science και την υποστήριξη της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διεθνές Δικαστήριο: Εντολή στο Ισραήλ να αναλάβει δράσεις για τον λιμό στη Γάζα
Τα νέα μέτρα ζητήθηκαν από τη Νότια Αφρική, στο πλαίσιο της εν εξελίξει προσφυγής της με την οποία κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία στη Γάζα
Διεθνές Δικαστήριο: Εντολή στο Ισραήλ να αναλάβει δράσεις για τον λιμό στη Γάζα
Θεσσαλονίκη: Πασίγνωστο μαγαζί στο κέντρο ανοίγει ξανά – Με μπιφτέκι, πατάτες κομπλέ
Ο Νίκος Νυφούδης μιλάει στον Τύπο Θεσσαλονίκης για το νέο εγχείρημα δίνοντας μας τα πρώτα insights του νέου «Τίφφανυς» στον πεζόδρομο της Ικτίνου
Θεσσαλονίκη: Πασίγνωστο μαγαζί στο κέντρο ανοίγει ξανά – Με μπιφτέκι, πατάτες κομπλέ