Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Νέα «απόβαση» αγροτών θα φρακάρει σήμερα το κέντρο

Το ραντεβού έχει δοθεί στο άγαλμα Βενιζέλου

Σήμερα Σάββατο 3 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί το μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο που διοργανώνει η Πανελλαδική Συντονική Επιτροπή Μπλόκων, με το ραντεβού να έχει δοθεί στις 12.00 στο άγαλμα Βενιζέλου.

Όπως επισήμαναν νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο σχεδιασμός είναι να πραγματοποιηθεί πορεία επί της οδού Εγνατίας μέχρι την Agrotica, ενώ άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν και κάποια αγροτικά μηχανήματα. Κάνουμε συλλαλητήριο για να λύσουμε προβλήματα, όχι για να δημιουργήσουμε, ήταν πάντως το μήνυμα που έστειλε ο Βαγγέλης Μπούτας, Πρόεδρος της Ένωσης Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας. Σε ότι αφορά τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, είπαν ότι «κάθε χρόνο πάμε και χειρότερα». «Μείναμε μόνο στις υποσχέσεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Κάμτσης, από τον νομό Πέλλας και συγκεκριμένα από το μπλόκο του κόμβου Γυψοχωρίου. Όσο για τα αιτήματά τους, υποστήριξαν ότι πρέπει να εφαρμοστούν όλα «για να μπορέσουμε να έχουμε μέλλον στα χωριά μας». «Προβληματιζόμαστε κάθε μέρα για τα παιδιά μας. Μπήκαμε στη διαδικασία να βγούμε ξανά στο δρόμο για να πούμε ότι δεν είναι καλά τα πράγματα. Με σήμα κατατεθέν  τα οχήματά μας, όχι για να προβληματίσουμε τους άλλους πολίτες αλλά για να στείλουμε μήνυμα μαζί με άλλους προβληματισμένους Έλληνες, ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε», τόνισε από την πλευρά της, η Διαμαντούλα Κρητικού, εκπρόσωπος του μπλόκου Αμυνταίου στον κόμβο Αντιγόνου.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Πέμπτη αγρότες από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Ελλάδος «κατέλαβαν» το κέντρο της Θεσσαλονίκη για περίπου τρεις ώρες, πριν τα εγκαίνια της έκθεσης από τον υπουργό, κ. Αποστόλου.

Τα αιτήματα

Μεταξύ άλλων, το πλαίσιο των αιτημάτων των μικρομεσαίων αγροτών, όπως καθορίστηκε στις συσκέψεις της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Μπλόκων, περιλαμβάνει:

-Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%.κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ.

-«Κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου». Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια που ισχύει σήμερα.

-Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προιόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Άμεση πληρωμή των αγροτικών προϊόντων κατά την παράδοσή τους.

-Αφορολόγητο πετρέλαιο, «όπως στους εφοπλιστές»- Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.

- Να εξοφληθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα σε αγρότες, καθώς και οι δικαιούχοι εξισωτικών αποζημιώσεων, επιστροφής φόρους καυσίμων, νιτρορύπανης, βιολογικών καλλιεργειών κ.ά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κασσελάκης για Κυριαζίδη: Ο Μητσοτάκης δεν έχει την ηθική να αποβάλει έναν ομοφοβικό βουλευτή
Την διαγραφή του βουλευτή Δράμας της ΝΔ Δημήτρη Κυριαζίδη ζητεί ο Στέφανος Κασσελάκης
Κασσελάκης για Κυριαζίδη: Ο Μητσοτάκης δεν έχει την ηθική να αποβάλει έναν ομοφοβικό βουλευτή
Σχοινάς: «Τα ευρωπαϊκά σύνορα στον Έβρο φυλάσσονται και είναι ασφαλή»
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με σκάφος της ΕΛ.ΑΣ. ακολούθησε τη διαδρομή συνοριακής περιπολίας στο Δέλτα του Έβρου
Σχοινάς: «Τα ευρωπαϊκά σύνορα στον Έβρο φυλάσσονται και είναι ασφαλή»