Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κατεδαφίστηκε κτίριο – πληγή στη δυτική Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ)

Μετά από καταγγελίες και διαμαρτυρίες κατοίκων - Είχε «μετατραπεί» σε εστία παραβατικότητας

Κατεδαφίστηκε χθες, Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018, κτίριο πληγή που σκορπούσε το φόβο ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες, στα Νεόκτιστα Σταυρούπολης του Δήμου Παύλου Μελά, ακριβώς απέναντι από την Κεντρική είσοδο του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, σε απόσταση αναπνοής από την οδό Λαγκαδά και στην αρχή μιας ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένης περιοχής.

Η βιοκλιματική αναβάθμιση των Νεοκτίστων ολοκληρώθηκε πριν από λίγους μήνες και η περιοχή παραδόθηκε αναπλασμένη στους πολίτες, όμως στη βορειοδυτική πλευρά, ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο 70 τ.μ. σε ιδιωτικό οικόπεδο 240 τ.μ. μεταξύ των οδών Τσαλδάρη και Βάρναλη, επί της οδού Θηβών, νότιο σύνορο του Νοσοκομείου και μάλιστα σε μια περιοχή που παρουσιάζει εδώ και πολλά χρόνια έντονα κοινωνικά προβλήματα και ανασφάλεια λόγω της λειτουργίας μονάδας απεξάρτησης στο χώρο του Ψ.Ν.Θ., είχε μετατραπεί σε κέντρο χρήσης – διακίνησης ναρκωτικών, λόγω της δράσης εμπόρων ναρκωτικών και τοξικομανών εκτός προγράμματος. Ένα κτίριο φάντασμα που στο εσωτερικό του και στον περιβάλλοντα χώρο έκρυβε καθημερινά ιστορίες παραβατικότητας, είχε μετατραπεί σε ουρητήριο και χωματερή και οι πεζοί φοβισμένοι έκαναν παράκαμψη για να αποφύγουν τους τοξικοεξαρτημένους που μάλωναν μεταξύ τους για τη δόση τους.

Οι συνεχείς καταγγελίες και οι έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής, αλλά και η χρόνια εγκατάλειψη που το είχε καταστήσει απειλή για τη δημόσια ασφάλεια και υγεία, οδήγησαν τους ιδιοκτήτες και το Δήμο, να συνεργαστούν ώστε να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά και τεχνικά εμπόδια και να αποκατασταθεί η συγκεκριμένη σοβαρή αυθαιρεσία.

Παρουσία του Δημάρχου Δημήτρη Δεμουρτζίδη, του Δημήτρη Αθάνατου υπεύθυνου για την καθημερινότητα των πολιτών και την άμεση επέμβαση, της Πολιτικού Μηχανικού Ελένης Καραγιάννη εκ μέρους των ιδιοκτητών, κατεδαφίστηκε το οίκημα, και απομακρύνθηκαν μπάζα, σκουπίδια και άλλα υλικά από το οικόπεδο, ως μια συνέχεια των παρεμβάσεων και της συνδρομής των Υπηρεσιών του Δήμου Παύλου Μελά, στην αποκατάσταση εστιών μόλυνσης και ρύπανσης.

Ο ρόλος των Διοικήσεων είναι ακριβώς να μην σπρώχνουν τις εκκρεμότητες κάτω από το χαλί, να μην κρατούν τις υποθέσεις στο συρτάρι, να εντοπίζουν τα προβλήματα και να γίνονται δέκτες των αιτημάτων, να ιεραρχούν τα θέματα, να θέτουν στόχους συγκεκριμένους, μετρήσιμους και άμεσα να τους υλοποιούν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ