Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Τρεις «μνηστήρες» για ανάπλαση και νέα ΔΕΘ

Εντός του 2018 αναμένεται το Master Plan για την ανάπλαση της ΔΕΘ

Περίπου στο τέλος Αυγούστου- αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση το master plan για την ανάπλαση του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, ο διαγωνισμός για το οποίο προκηρύχθηκε.

Το «καλό σενάριο» σύμφωνα με τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo θα ήταν να υπάρχει οριστική έγκριση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από το αρμόδιο υπουργείο και Προεδρικό Διάταγμα στο τέλος του 2018.

«Έχει προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για το master plan για την ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου Θεσσαλονίκης. Είναι υπό αξιολόγηση και σύντομα θα έχουμε την κατακύρωση. Δηλαδή μέσα στο 2018 θα έχουμε το master plan», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo κ. Τάσος Τζήκας, στο πλαίσιο σημερινής συνέντευξης Τύπου για τις εκθέσεις «Detrop Boutique» και «Artozyma» και «Ελλήνων Κόσμημα».

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo κ. Κυριάκος Ποζρικίδης σε επικοινωνία που είχε μαζί του το typosthes.gr, έχουν κατατεθεί τρεις προτάσεις οι οποίες βρίσκονται στην επιτροπή αξιολόγησης, στην οποία συμμετέχουν εκτός από τον εκθεσιακό φορέα, εκπρόσωπος του δήμου Θεσσαλονίκης και του ΤΕΕ/ΤΚΜ. «Θα αξιολογήσουν τις προτάσεις και το έργο θα ανατεθεί σε αυτήν που θα προκρίνει η επιτροπή», όπως λέει ο κ. Ποζρικίδης.

«Πιστεύω ότι σε 4 – 5 μήνες θα έχει παραδοθεί η μελέτη. Κατόπιν θα πάει στο υπουργείο Περιβάλλοντος για έγκριση και θα βγει σε διαβούλευση, σύμφωνα με τον νόμο. Ελπίζουμε ότι αυτό θα γίνει τέλος Αυγούστου- αρχές Σεπτεμβρίου και πιστεύω ότι η όλη διαδικασία θα έχει τελειώσει σε 3-4 μήνες, ούτως ώστε να πάμε για οριστική έγκριση από το υπουργείο και Προεδρικό Διάταγμα στο τέλος του 2018. Αυτό θα ήταν ένα καλό σενάριο», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τη μελέτη βιωσιμότητας, το έργο της ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου Θεσσαλονίκης, εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 120 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, από τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo επισημαίνεται ότι η μελέτη βιωσιμότητας αφορά τα σημερινά δεδομένα, οπότε μπορεί να είναι λιγότερο ή περισσότερο. Μετά το χωροταξικό, θα βγουν δυο μελέτες, η μία θα είναι η αρχιτεκτονική προσέγγιση και η άλλη θα αφορά χρηματοδοτικά εργαλεία.

ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ