Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: «Κάλυψη» σε 5.000 ανασφάλιστους πολίτες στο Θεαγένειο

Σχεδόν τριπλάσιος ο αριθμός του 2017 από το 2016

Σχεδόν τριπλάσιος ήταν ο αριθμός των ανασφάλιστων πολιτών που καλύφθηκαν υγειονομικά από το "Θεαγένειο" Αντικαρκινικό Νοσοκομείο το 2017, σε σχέση με το 2016. Συγκεκριμένα, το 2017 καλύφθηκαν 5.024 ανασφάλιστοι (4.517 Ελληνες και 507 αλλοδαποί) ενώ το 2016 είχαν καλυφθεί 1.967 (1.849 Έλληνες και 118 αλλοδαποί). Τα παραπάνω ανέφερε, στον δημόσιο απολογισμό για την περίοδο της θητείας του στο "Θεαγένειο" (από 1/8/2017 έως 31/1/2018), ο απελθών διοικητής του και νυν διοικητής του νοσοκομείου Κιλκίς , Θεόδωρος Ρεβενάκης. Μάλιστα, τόνισε, ότι στην Ελλάδα, που σηκώνει το βάρος της οικονομικής κρίσης, η σημερινή πολιτική ηγεσία κατάφερε να καλύψει το 100% των ανασφάλιστων, ενώ ο Ομπάμα θα μείνει στην ιστορία γιατί κατάφερε να καλύψει υγειονομικά το 50% των ανασφάλιστων στην Αμερική που είναι από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου.

Στον απολογισμό του ο κ. Ρεβενάκης, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι, κατά την περίοδο της θητείας του στο "Θεαγένειο", αυξήθηκε ο αριθμός των βαρέων και εξαιρετικά βαρέων xειρουργικών επεμβάσεων, κατά 9,4%, με παράλληλη μείωση (εξοικονόμηση) της δαπάνης χειρουργείων κατά 15%. Ανέφερε, ακόμη, ότι λειτούργησε στο νοσοκομείο 5η αίθουσα χειρουργείου.

Επίσης, επισήμανε, ότι λειτούργησε η Κεντρική Μονάδα Διάλυση Κυτταροστατικών και Βιολογικών Φαρμάκων και ότι από τα υπόλοιπα των θεραπευτικών δόσεων των κυτταροστατικών φαρμάκων εξοικονομήθηκαν πόροι 725.522,93 ευρώ. Οσον αφορά το θέμα της αρμοδιότητας για τη διάλυση των κυτταροστατικών, (σσ αποτελούσε χρόνιο αίτημα των νοσηλευτών του να γίνεται η διάλυση από τους φαρμακοποιούς) ο κ. Ρεβενάκης, τόνισε, ότι η λύση δόθηκε με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ τον περασμένο Αύγουστο, σύμφωνα με την οποία την διάλυση θα την κάνουν όσοι γνωρίζουν να την κάνουν. Μάλιστα, υπογράμμισε, ότι το νοσοκομείο Σερρών ζήτησε από το Θεαγένειο να εκπαιδεύσει, στη διάλυση των κυτταροστατικών, 12 νοσηλευτές του σε διάστημα τεσσάρων τριμήνων.

Παράλληλα, ο κ. Ρεβενάκης, ανέφερε ότι από τον περασμένο Μάιο τέθηκε σε λειτουργία ο υπερσύγχρονος γραμμικός επιταχυντής, δωρεά του ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος" και αναμένεται να εγκατασταθεί δεύτερος από την ίδια πηγή. Σε ό,τι αφορά το PET/CT, ανέφερε ότι ξεπεράστηκαν τα γραφειοκρατικά εμπόδια, για την εξασφάλιση προμήθειας ραδιοφαρμάκου, για την ομαλή λειτουργία του.

Μιλώντας για τη φαρμακευτική δαπάνη, ανέφερε ότι τα αντικαρκινικά φάρμακα είναι πολύ ακριβά και ότι ενώ στις 31/8/2017 είχε εξαντληθεί το 100% του ποσού, που προβλεπόταν από τον ετήσιο προϋπολογισμό για το φάρμακο, κανείς ασθενής δεν έμεινε ακάλυπτος, καθώς βρέθηκε επιδότηση, συνολικά επτά εκατομμυρίων ευρώ. Ο κ. Ρεβενάκης, επισήμανε, ότι το ποσοστό διείδυσης γενόσημων στο νοσοκομειο έφτασε το 83,76%, ξεπερνώντας τον στόχο του υπουργείου Υγείας που είναι 80%.

Όσον αφορά τις εισπράξεις του "Θεαγενείου" από τον ΕΟΠΠΥ, τόνισε ότι από 1.922.410,60 ευρώ, που ήταν το 2016, αυξήθηκαν σε 12.423.508,64 το 2017.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση 480.000 ευρώ, από τα υπόλοιπα του Αντικαρκινικού Εράνου, για την αναβάθμιση της πηγής κοβαλτίου και την αγορά σύγχρονου συστήματος βραχυθεραπείας. Επίσης, ανέφερε, ότι εξασφαλίστηκε η έγκριση σκοπιμότητας, για την επιχορήγηση από πόρους του "ΕΣΠΑ 2014-2020", προμήθειας ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, αξίας 480.000 ευρώ.

Αναφερόμενος στις προσλήψεις προσωπικού, είπε ότι προστέθηκαν στο ανθρώπινο δυναμικό του Θεαγενείου 99 εργαζόμενοι και αναμένονται άμεσα άλλοι 31, ενώ είναι σε φάση τελικής επιλογής (έκδοση προσωρινών πινάκων) είναι η προκήρυξη ΣΟΧ 1/2017, για την πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας (64 άτομα) και φύλαξης (14 άτομα).

 Μεταξύ όσων επιτεύχθηκαν στη διάρκεια της θητείας του, ο κ. Ρεβενάκης, απαρίθμησε, τη δημιουργία εκ του μηδενός, Γραφείου Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγεία, την επαναλειτουργία της Κινητής Μονάδας Προληπτικού Ελέγχου, μετά από τρία χρόνια στασιμότητας, την ενθάρρυνση ανάπτυξης εναλλακτικών θεραπευτικών εργαλείων, την ένταξη σε ετήσια προγράμματα χορήγησης ειδικότητας Νοσηλευτικής Παθολογίας και Χειρουργικής, δύο νοσηλευτών το 2016 και τεσσάρων το 2017.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη
Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ - Στον ΟΑΣΘ μόνο 50 λεωφορεία τα οποία θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, θα εξυπηρετούν τους πολίτες
Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη