Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Φωτίου: Φασιστικοί χαιρετισμοί έξω από το δημαρχείο Θεσσαλονίκης

Ένταση στο δημοτικό συμβούλιο

Διάτρητο χαρακτήρισε το ψήφισμα που έφερε η Πρωτοβουλία σχετικά με το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων ο επικεφαλής των Εντάξει Σταύρος Καλαφάτης, μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο που συνεδρίασε τη Δευτέρα, χωρίς την παρουσία του δημάρχου, οποίος υπεβλήθη πρόσφατα σε αγγειοπλαστική.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης οι τόνοι ανέβηκαν μεταξύ του κ. Καλαφάτη και της επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης κ. Ρίας Καλφακάκου, όταν η δεύτερη, που τον διαδέχθηκε στο βήμα του δημοτικού συμβουλίου, τον κατηγόρησε για εθνικιστικό λόγο. «Kατηγορείτε εμένα για εθνικισμό;», απάντησε ο κ. Καλαφάτης. «Εγώ αγαπώ την πατρίδα μου και παλεύω γι’ αυτήν, πείτε μας εσείς τι άποψη έχετε», πρόσθεσε.

«Δεν επιτρέπω σε κανέναν να μιλάει για μένα ή για διάφορους συναδέλφους μου για το πόσο αγαπάμε την πατρίδα μας επειδή έχουμε διαφορετική άποψη», απάντησε η κ. Καλφακάκου. «Ένας λόγος εθνικιστικός και διχαστικός δεν βοηθάει ούτε το δημοτικό συμβούλιο, ούτε τα συμφέροντα της χώρας», είπε η κ. Καλφακάκου.

Επανέλαβε την άποψή της ότι δεν θεωρεί μεγαλειώδη τα συλλαλητήρια. «Τον τόνο τον έδωσε η ακροδεξιά. Δεν λέω ότι όσοι πήγαν ήταν ακροδεξιοί ούτε ότι δεν πήγαν απλοί πολίτες», είπε μεταξύ άλλων, τονίζοντας πως δεν αμφισβητεί κανείς την ελληνικότητα της Μακεδονίας, αν δέχεται μια σύνθετη ονομασία.

Εξάλλου, ο Αντιδήμαρχος Νίκος Φωτίου αναφερόμενος στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα έξω από το δημαρχείο με σύνθημα «Μπουτάρη παραιτήσου» είπε ότι ακούστηκαν "χυδαίες λέξεις" που όπως είπε δεν μπορεί να επαναλάβει ενώ είπε ακόμη ότι «σηκώθηκαν και χέρια φασιστικού χαιρετισμού».

Η τοποθέτηση Καλαφάτη

Συγκεκριμένα, στη διάρκεια της τοποθέτησής του, ο κ. Καλαφάτης είπε ακόμη πως για άλλη μια φορά μια σοβαρή συζήτηση θα γίνει απόντος τη δημάρχου ο οποίος αυτή τη φορά έχει δικαιολογία ασθένειας. "Στις προηγούμενες αυτή δεν υπήρχε. Ο δήμαρχος τελευταία είναι περισσότερες φορές απών παρά παρόν. Ακόμα και όταν είναι παρών δεν δίνει λύσεις στα προβλήματα της Θεσσαλονίκης", τόνισε.

Σε σχέση με το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, είπε πως η Πρωτοβουλία είναι φανερό ότι δεν αισθάνεται άνετα να συζητά γι αυτό το σημαντικό θέμα. Μίλησε χαρακτηριστικά για «εμφανή δυσανεξία» σε πολλά μέλη της διοίκησης και της Πρωτοβουλία «όταν μιλάμε για εθνικά θέματα. Και ιδιαίτερα για ζήτημα Σκοπίων». Αυτό, όπως είπε, αποδεικνύεται και από την πολιτική τους συμπεριφορά.

«Για τον δήμαρχο τα Σκόπια είναι Μακεδονία. Από τη στιγμή που κανείς από την Πρωτοβουλία δεν διαφοροποιεί τη θέση του όσον αφορά τη στάση και συμπεριφορά του, συνάγεται ότι οι απόψεις σας συμπίπτουν απολύτως», είπε ακόμη ο κ. Καλαφάτης.

Για το ψήφισμα ειδικότερα, που έφερε προς ψήφιση η Πρωτοβουλία, το χαρακτήρισε διάτρητο. "Έχετε δει την ορμή του κόσμου και των συλλαλητηρίων και προσπαθείτε λάχα -λαχα να βγάλετε ένα ψήφισμα", είπε μεταξύ άλλων.

Οι παρατάξεις

«Το θέμα είναι αρκετά σοβαρό αλλά η συζήτηση έγινε και ξαναέγινε χωρίς να εισφέρονται νέα επιχειρήματα. Σέρνεται και ξανασέρνεται το θέμα», είπε ο κ .Μιχάλης Κωνσταντινίδης από τη Λαϊκή Συσπείρωση.

Την άποψη ότι δεν πρέπει ο δήμος να πάρει θέση προτείνοντας έστω και έμμεσα μια πρόταση, εξέφρασε η κ. Μόνικα Αϊβάζογλου, επικεφαλής της παράταξης Γειτονιές σε Δράση, προσθέτοντας πως «δεν είναι αυτή η δουλειά του δήμου». Είπε ακόμη ότι πρέπει να συνεργαστούμε με τους ανθρώπους από την άλλη πλευρά που δεν είναι εθνικιστές.

«Δεν μπορεί ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται να δηλώνει ο δήμαρχος, χάσαμε εν   είδει αστεϊσμού ή να θέτει ζήτημα ονομασίας του αεροδρομίου Μακεδονία. Ξεπέρασε κάθε όριο της θεσμικής του ιδιότητας», υποστήριξε μεταξύ άλλων, ο κ. Κωνσταντίνος Σεβρής από την παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη», ενώ είπε ακόμη ότι «είναι λογικό άνθρωποι ενστικτωδώς να κινητοποιηθούν».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εξαπατούσαν πολίτες τηλεφωνικά παριστάνοντας το λογιστή ή τον υποψήφιο αγοραστή
Εξιχνιάστηκαν 16 απάτες, τρεις εκ των οποίων στη Θεσσαλονίκη - Δικογραφία για 9 άτομα - Συνολικά κατάφεραν να αποσπάσουν από τους παθόντες άνω των...
Εξαπατούσαν πολίτες τηλεφωνικά παριστάνοντας το λογιστή ή τον υποψήφιο αγοραστή
Κακοκαιρία: Σε Σκόπελο και Καρδίτσα καταγράφηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής
Τα φαινόμενα αναμένεται να περιοριστούν σταδιακά στα βορειοανατολικά ηπειρωτικά και στα ανατολικά τμήματα του Αιγαίου και να εξασθενήσουν
Κακοκαιρία: Σε Σκόπελο και Καρδίτσα καταγράφηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής