Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Αυτά είναι τα πρόστιμα για κοπές δέντρων – σκουπίδια - πάρκινγκ

Τι προβλέπεται στον Κανονισμό Πρασίνου που εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο της πόλης

Στην έγκριση του σχεδίου Κανονισμού Πρασίνου προχώρησε χθες, Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018, το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια της 8ης τακτικής συνεδρίασης.

Η Διεύθυνση Διαχείρισης Αστικού Περιβάλλοντος συνέταξε τον συγκεκριμένο Κανονισμό με στόχο την προστασία του πρασίνου που αποτελεί προτεραιότητα και συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πόλης μέσα από τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη που προσφέρει.

Με βάση το νέο Κανονισμό, που επιδιώκει μεταξύ άλλων την ορθή χρήση, λειτουργία και ανάδειξη των αστικών κοινόχρηστων χώρων, όπως είναι τα πάρκα, οι ιστορικοί χώροι, οι δενδροστοιχίες – άλση, οι νησίδες πρασίνου και οι χώροι των κοιμητηρίων, όπου παρατηρούνται παραβατικά φαινόμενα, προβλέπονται κυρώσεις και πρόστιμα σε όσους αυθαίρετα καταστρέφουν το πράσινο ή κόβουν δέντρα και θάμνους.

Ο πίνακας των επιβαλλόμενων προστίμων ανά είδος παράβασης προβλέπει:

– Για την κοπή ή καταστροφή δέντρου ή θάμνου:

για δέντρα ηλικίας έως 3 ετών από την ημέρα φύτευσης, πρόστιμο 300€

για δέντρα 3-10 ετών, πρόστιμο 700€

για δέντρα άνω των 10 ετών, πρόστιμο 1500€

για δέντρα ιδιαίτερης ιστορικής ή αισθητικής αξίας, πρόστιμο 5.000€

– Κοπή ή καταστροφή θάμνου

για θάμνους ηλικίας έως 3 ετών, πρόστιμο 50€

για θάμνους 3-10 ετών, πρόστιμο 100€

για θάμνους άνω των 10 ετών, πρόστιμο 150€

– Για την αυθαίρετη κλάδευση δέντρου ή θάμνου ή φθορά αυτών θα επιβάλλεται πρόστιμο που ανέρχεται στο 50% του προστίμου ολικής καταστροφής ή κοπής.

– Για την τοποθέτηση αγωγών, καλωδίων, προβολέων, ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, αλυσίδων, υφασμάτων ή και πινακίδων σήμανσης πάνω σε δένδρα προβλέπεται πρόστιμο 100€ ανά δέντρο.

– Για τη δημιουργία κατασκευών γύρω από δέντρα και επί του πεζοδρομίου επιβάλλεται πρόστιμο 200€ ανά δέντρο.

– Για την κάλυψη δέντρου από τέντα, ομπρέλα, σκιάδιο κ.λπ. επιβάλλεται πρόστιμο 1000€.

– Για τη σταθεροποίηση ή το σφράγισμα της επιφάνειας του εδάφους με κάλυμμα μη διαπερατό στο νερό (π.χ. άσφαλτος, μπετόν) επιβάλλεται πρόστιμο 200€ ανά τετραγωνικό μέτρο.

– Για την αποθήκευση ή διασπορά στο έδαφος αλάτων, οξέων, ελαίων ή άλλων χημικών υλικών ή λυμάτων επιβάλλεται πρόστιμο 200€

– Για την ανάρτηση απορριμμάτων σε δέντρα επιβάλλεται πρόστιμο 30€.

– Για τη ρύπανση αστικών κοινόχρηστων χώρων πρασίνου που χρησιμοποιούνται από φορείς για τη διενέργεια εκδηλώσεων επιβάλλεται πρόστιμο από 300-500€, αναλόγως της περίπτωσης και το μέγεθος της ρύπανσης. 

– Για την καταστροφή χλοοτάπητα επιβάλλεται πρόστιμο 50€ ανά τετραγωνικό μέτρο.

– Για την κλοπή φυτών (θάμνων, ποωδών και εποχικών φυτών) επιβάλλεται πρόστιμο 100€.

Τα παρακάτω πρόστιμα επιβάλλονται σε συνδυασμό με τον Κανονισμό Καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης:

– Για το πλύσιμο οχημάτων ή μηχανημάτων σε αστικούς κοινόχρηστους χώρου πρασίνου επιβάλλεται πρόστιμο 50€.

– Για τη ρίψη σκουπιδιών, αποτσίγαρων, μπουκαλιών, διαφόρων υγρών (πλην καθαρού νερού) και οποιουδήποτε ξένου υλικού σε χώρους πρασίνου επιβάλλεται πρόστιμο 15€.

– Για την τοποθέτηση κλαδεμάτων από ιδιώτες σε χώρους πρασίνου επιβάλλεται πρόστιμο 60€.

– Για την εγκατάλειψη προϊόντων εκσκαφής και λοιπών υλικών από εργολάβους και οργανισμούς κοινής ωφέλειας σε χώρους πρασίνου και συμπίεση του εδάφους, επιβάλλεται πρόστιμο 150–1500€.

– Για εγκατάλειψη οχήματος σε χώρο πρασίνου επιβάλλεται πρόστιμο 150€.

– Για τη μερική ή ολική καταστροφή αστικού εξοπλισμού (παγκάκια, κάδοι, κ.λπ.) των αστικών κοινόχρηστων χώρων πρασίνου επιβάλλεται πρόστιμο 150-600€.

– Για την εναπόθεση οικιακών και ογκωδών απορριμμάτων σε χώρο πρασίνου επιβάλλεται πρόστιμο από 90–300€.

– Για παρκάρισμα σε δρόμο που η Διεύθυνση Διαχείρισης Αστικού Περιβάλλοντος έχει προειδοποιήσει ότι θα γίνει κλάδευση δένδρων επιβάλλεται πρόστιμο 90€.

– Για τη φθορά, καταστροφή, απομάκρυνση του αρδευτικού εξοπλισμού ενός χώρου πρασίνου επιβάλλεται πρόστιμο 100€ συν την αξία των υλικών και εργασίας για την αποκατάσταση της ζημιάς.

– Για την πρόκληση θορύβου σε πάρκο επιβάλλεται πρόστιμο 50€ 

– Για το άναμμα φωτιάς σε χώρους πρασίνου επιβάλλεται πρόστιμο 200€ συν το κόστος για την αποκατάσταση τυχόν καταστροφών.

– Για την καταστροφή σιδερένιου προστατευτικού κιγκλιδώματος χώρων πρασίνου επιβάλλεται πρόστιμο 60€ ανά μέτρο.

– Για την κυκλοφορία και το παρκάρισμα σε πάρκα και άλλους χώρους πρασίνου χωρίς ειδική άδεια, πάσης φύσεως τροχοφόρου, προβλέπεται αρχικά η άμεση απομάκρυνσή του με δαπάνη του χρήστη και επιβάλλεται πρόστιμο 50€ για δίκυκλα, 150€ για Ι.Χ. και 300€ για φορτηγά.

– Για κατάληψη αστικού κοινόχρηστου χώρου πρασίνου από κάδους (σκάφες) για μπάζα, επιβάλλεται πρόστιμο 500€ ανά ημέρα.

– Για την τοποθέτηση διαφημιστικών πινακίδων επάνω σε δέντρα και μέσα σε χώρους πρασίνου όπως νησίδες, παρτέρια κ.λπ. επιβάλλεται το αντίστοιχο πρόστιμο από τη Διεύθυνση Δημοτικών Προσόδων και Πόρων του Δήμου Θεσσαλονίκης.

– Για την αυθαίρετη τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων σε χώρο πρασίνου επιβάλλεται το αντίστοιχο πρόστιμο από τη Διεύθυνση Εξυπηρέτησης Επιχειρηματία του Δήμου Θεσσαλονίκης.

– Για την παράλειψη άμεσου καθαρισμού των αστικών κοινόχρηστων χώρων πρασίνου από τα περιττώματα ζώων συντροφιάς επιβάλλεται πρόστιμο 100€. Εξαιρούνται οι ιδιοκτήτες σκύλων βοήθειας. 

– Για την παράλειψη τήρησης των κανόνων για τον ασφαλή περίπατο του σκύλου επιβάλλεται πρόστιμο 300€.

– Για την αυθαίρετη φύτευση δένδρων σε πεζοδρόμια επιβάλλεται πρόστιμο 50€.

Τα έσοδα από όλες τις παραπάνω παραβάσεις θα διατίθενται αποκλειστικά για τη διατήρηση και αναβάθμιση του αστικού πρασίνου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ