Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Έργα άνω των 850.000 ευρώ στα κοιμητήρια στη Θέρμη (ΦΩΤΟ)

Τα έργα συντήρησης και επισκευής επιθεώρησε ο Γιάννης Μπουτάρης ...

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Την εκτίμηση ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2019 θα γίνουν οι πρώτες αποτεφρώσεις στο Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών που θα δημιουργηθεί στα κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου, εξέφρασε την Τρίτη ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης μαζί με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Θανάση Παππά βρέθηκαν το πρωί στα Κοιμητήρια «Αναστάσεως του Κυρίου» (Θέρμης) και επιθεώρησαν τα τεχνικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Τα έργα έγιναν πραγματικότητα εξαιτίας του πλεονάσματος που δημιουργήθηκε στο ισοζύγιο από το 2014 και μετά, οπότε τα τέλη κοιμητηρίων έγιναν ανταποδοτικά.

 «Στα νεκροταφεία ξεκίνησε συστηματική δουλειά εδώ και δυο χρόνια και έγινε πλήρης ανάπλαση και αναμόρφωση του χώρου», είπε ο δήμαρχος τονίζοντας πως κεντρική ιδέα είναι «να ανταποκρίνονται τα κοιμητήρια στην ιερότητα του θανάτου».

Το αποτεφρωτήριο, συνέχισε ο κ. Μπουτάρης, είναι ένα κομμάτι του κοιμητηρίου. Όπως είπε, η διαδικασία έχει προχωρήσει αρκετά. «Απομένει τώρα να γίνει το γενικό ρυμοτομικό σχέδιο, το οποίο εκτιμούμε ότι έως το τέλος του καλοκαιριού θα έχει περάσει όλες τις διαδικασίες», που όπως τόνισε ο δήμαρχος είναι πάρα πολλές.

«Ελπίζω ότι εάν ολοκληρωθεί να βγει το ΦΕΚ, το τελικό χαρτί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Παράλληλα, γίνεται και η μελέτη για το κτιριακό και τις εγκαταστάσεις και ελπίζω ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2019 θα έχουμε τις πρώτες αποτεφρώσεις», συμπλήρωσε ο δήμαρχος.

Σε ότι αφορά το αποτεφρωτήριο ο δήμος Θεσσαλονίκης ετοιμάζει φάκελο για το τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο – με βάση προμελέτη που υπάρχει- το οποίο θα καταθέσει στον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη, στα όρια του οποίου βρίσκονται τα Κοιμητήρια, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να γίνει έκδοση του σχετικού ΦΕΚ.

Για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στο κοιμητήριο, ο κ. Παππάς, ο οποίος είπε ότι στην τελική φάση βρίσκεται αυτήν τη στιγμή το έργο ανακατασκευής των κτιριακών εγκαταστάσεων.

Πρόκειται για επεμβάσεις συντήρησης, επισκευής και βελτίωσης της λειτουργικότητας σε κτιριακές υποδομές και δομικές κατασκευές των Κοιμητηρίων, όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης. Το κόστος των  εκτελεσμένων εργασιών ανέρχεται στο ποσό των 859.000€, ενώ η περαίωση του έργου αναμένεται έως τις 18/11/2018.

Αναλυτικότερα επεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν μεταξύ άλλων στο πλυντήριο οστών, στα WC του κοινού (υπάρχει και WC για ΑΜΕΑ), στο κτίριο των εργατών ταφής, στα νεκροστάσια και στο χώρο των ψυγείων, προκειμένου να υπάρξει αναβάθμιση τόσο στο επίπεδο της λειτουργικότητας, όσο και τη αισθητικής στο χώρο των κοιμητηρίων, καθώς, όπως είπε ο κ. Παππάς, τα κτίρια που υπήρχαν ήταν σε «απελπιστική κατάσταση» και η κατάσταση που επικρατούσε ήταν «απαράδεκτη». 

Οι παρεμβάσεις που έγιναν

Αναλυτικά οι παρεμβάσεις που έχουν υλοποιηθεί στα Κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου είναι:

ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ ΟΣΤΩΝ – WC ΚΟΙΝΟΥ

Επανασχεδιασμός λειτουργίας πλυντηρίου, στεγανοποίηση, επιχρίσματα, επιστρώσεις, αντικατάσταση κουφωμάτων, νέες ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και είδη υγιεινής, εξοπλισμός αποθήκευσης – στεγνώματος, ανακατασκευή WC , δημιουργία WC ΑμεΑ και πλακόστρωση περιβάλλοντα χώρου.

ΚΤΙΡΙΟ ΕΡΓΑΤΩΝ ΤΑΦΗΣ – WC ΚΟΙΝΟΥ

Επανασχεδιασμός χώρων παραμονής, στεγανοποίηση, επιχρίσματα, επιστρώσεις, αντικατάσταση κουφωμάτων, βαφές, κατασκευή ερμαρίων αποθήκευσης, νέες ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και είδη υγιεινής, δημιουργία καθιστικού-κουζίνας, ανακατασκευή WC κοινού με  WC ΑΜΕΑ και πλακόστρωση περιβάλλοντα χώρου.

Στεγανοποίηση, επιχρίσματα, νέες επιστρώσεις δαπέδων, βαφές, συντήρηση υαλοπινάκων, βελτίωση υδραυλικών και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, φωτιστικά, νέα κουφώματα και πλακοστρώσεις περιβάλλοντα χώρου.

 ΧΩΡΟΣ ΨΥΓΕΙΩΝ

Επιχρίσματα, βαφές, επιστρώσεις δαπέδων, στεγανοποίηση, βελτιώσεις υδραυλικών και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, αντικατάσταση εφεδρικού ψυγείου νεκρών και πλακοστρώσεις περιβάλλοντα χώρου.

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ

Στεγανοποίηση οροφής, αποκατάσταση δικτύου απορροής ομβρίων, αντικατάσταση εξοπλισμού λεβητοστασίου, θερμαντικών σωμάτων, ηλεκτρικού πίνακα, εξωτερικός φωτισμός, νέο κλιματιστικό τύπου ντουλάπας και στεγανοποίηση κτιρίου γραφείου ιερέων.

Ανακατασκευή περιβάλλοντος χώρου με επίστρωση θραπιναρισμένου μαρμάρου στην κύρια πρόσβαση και πλακοστρώσεις στις περιμετρικές και στο κλιμακοστάσιο.

Στεγανοποίηση οροφής, συντήρηση υδρορροών και αντικατάσταση κουφωμάτων, ηλεκτρολογικών πινάκων και φωτιστικών.

ΚΤΙΡΙΟ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΩΝ

Στεγανοποίηση οροφής, θερμομόνωση (θερμοπρόσοψη ) – κλιματισμός αποθηκευτικών χώρων κεριών και αποκατάσταση εξωτερικών φωτιστικών. Αντικατάσταση ηλεκτρολογικών πεδίων και γενικού πίνακα χαμηλής τάσης.

ΚΤΙΡΙΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Στεγανοποίηση οροφής, αντικατάσταση ηλεκτρολογικών πεδίων και γενικού πίνακα χαμηλής τάσης.

ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΚΙΟΣΚΙΑ ΣΤΑΣΗΣ

Στεγανοποίηση οροφής 21 υπαίθριων κτισμάτων.

Τα επόμενα έργα

Στο μεταξύ, τις επόμενες ημέρες πρόκειται να ξεκινήσει και η εργολαβία ύψους 2,2 εκατ. ευρώ, η οποία έχει εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός 10 μηνών. Αφορά την αναβάθμιση χώρων πρασίνου, οδικού δικτύου και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων (ύδρευση, άρδευση, αποχέτευση, ηλεκτροφωτισμό και διευθέτηση ομβρίων), των υπαίθριων χώρων στα Κοιμητήρια.

Το τρίτο έργο προβλέπει την αντικατάσταση ιστών και φωτιστικών σωμάτων περιμετρικά του κοιμητηρίου, στην είσοδο και στον οδικό κόμβο. Πρόκειται για έργο ύψους περίπου 700 χιλ. ευρώ.

Όπως είπε ο κ. Παππάς, βρίσκεται σε εξέλιξη και η σύνταξη νέας μελέτης για τη συντήρηση των υπολοίπων κτισμάτων, έτσι ώστε ο χώρος των Κοιμητηρίων να είναι επιβλητικό».

Σημειώνεται ότι τα Κοιμητήρια «Αναστάσεως του Κυρίου» είναι από τα μεγαλύτερα των Βαλκανίων με 14.000 τάφους.

Φωτογραφίες από τις εγκαταστάσεις των Κοιμητηρίων Αναστάσεως του Κυρίου, πριν από την έναρξη των εργασιών

Φωτογραφίες από την παρουσίαση των έργων που έγινε την Τρίτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παίρνουν διαζύγιο Πρίγκιπας Νικόλαος και Πριγκίπισσα Τατιάνα 14 χρόνια μετά
«Θα συνεχίσουν να ζουν και να δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα» - Τι αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου της οικογένειας
Παίρνουν διαζύγιο Πρίγκιπας Νικόλαος και Πριγκίπισσα Τατιάνα 14 χρόνια μετά