Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Το μήνυμα της ΚΕΔΕ στην κυβέρνηση για το ν/σ για τον «Καλλικράτη»

Τι είπε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης ...

Δύο μήνες διαβούλευσης επί του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για την αλλαγή του "Καλλικράτη" ζητάει η ΚΕΔΕ προκειμένου το θέμα να εξεταστεί στα δημοτικά και τα περιφερειακά συμβούλια, στις περιφερειακές ενώσεις δήμων της χώρας, στην ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ, αλλά και σε ένα έκτακτο συνέδριο των θεσμικών οργάνων της αυτοδιοίκησης, το οποίο θα γίνει στη συνέχεια.

Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στην Περιφερειακή Ενωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) ενόψει της Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΔΕ, την ερχόμενη Τρίτη, αλλά και του επικείμενου συνεδρίου της ΚΕΔΕ και της ENΠE για τη διοικητική μεταρρύθμιση.

"Στέλνω μήνυμα προς την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό, μη διανοηθούν να παρουσιάσουν το νομοσχέδιο ενώ το καταθέτουν την ίδια μέρα ή την επόμενη στη Βουλή. Αυτό δεν θα γίνει ανεκτό" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πατούλης.

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, ο κ. Πατούλης έκανε λόγο για διάλογο διαρροών που αφορούν την απλή αναλογική, ενώ για το κοινό συνέδριο ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ σημείωσε ότι έχει τεράστια σημασία και πολύ μεγάλη ιστορική αξία γιατί θα αναδειχτεί περίτρανα, ότι η τοπική και η περιφερειακή ανάπτυξη, μέσα από την ευρωπαϊκή εμπειρία, είναι το μόνο μοντέλο που θα φέρει τη χώρα έξω από τα αδιέξοδα. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε την ανάγκη για ουσιαστική διοικητική οικονομική αποκέντρωση.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, τόνισε ότι στο επικείμενο συνέδριο ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ για πρώτη φορά η αυτοδιοίκηση θα εμφανιστεί ενωμένη και διεκδικητική. Σχολίασε ότι "η αυτοδιοίκηση υπήρξε το ανάχωμα πριν η κρίση σαρώσει και το τελευταίο κύτταρο της κοινωνίας μας" και γι' αυτό το λόγο "μπορούν οι Περιφέρειες και οι Δήμοι να γίνουν η ατμομηχανή ανάπτυξης της οικονομίας", αρκεί μέσα από τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη να γίνουν αλλαγές "για τη μετάβαση από την περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση στην περιφερειακή και τοπική διακυβέρνηση".

"Κανένα πρόβλημα δεν θα λυθεί με την απλή αναλογική, αντιθέτως ελλοχεύει ο κίνδυνος της ακυβερνησίας στους Δήμους και τις Περιφέρειες" είπε ο κ. Τζιτζικώστας και πρόσθεσε: "Ακόμη δεν έχουμε δει το σχέδιο και την πρόταση της κυβέρνησης".

Να δοθεί εγκαίρως στην αυτοδιοίκηση το νομοσχέδιο για την διοικητική μεταρρύθμιση, ζήτησε ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ Λάζαρος Κυρίζογλου, προκειμένου, όπως είπε, να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος και να μην γίνουν αιφνιδιασμοί. Επιπλέον ζήτησε "ό,τι ισχύει στην κεντρική πολιτική σκηνή να ισχύσει και στην αυτοδιοίκηση και αντιστρόφως και όποιος εκλογικός νόμος επιλεγεί, να ισχύσει και για τις μεθεπόμενες δημοτικές εκλογές, όπως γίνεται με την κεντρική πολιτική σκηνή". Σχολίασε ότι ο υπουργός Εσωτερικών δεν ενημέρωσε ακόμη την αυτοδιοίκηση για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου και τόνισε ότι πρέπει να δοθεί επαρκής χρόνος στον διάλογο, διαφορετικά η μεταρρύθμιση θα είναι μερική και αναποτελεσματική.

Στη συνέντευξη Τύπου μίλησαν, επίσης, οι πρόεδροι της ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης και της ΠΕΔ Θεσσαλίας, δήμαρχος Μουζακίου Γιώργος Κωτσός καθώς και ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Καραγιάννης.

Για την ονομασία των Σκοπίων  

"Ο αλυτρωτισμός όσο υπάρχει στο Σύνταγμα, δεν μπορεί να υπάρξει λύση. Για μας η λύση είναι η μη λύση, αν εμμείνουν στη διαδικασία αυτή" δήλωσε για τη στάση της ΠΓΔΜ στο ονοματολογικό της χώρας ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης.

"Η κυβέρνηση πρέπει να βάλει καλά στο μυαλό της ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, εάν δεν έχει προηγηθεί η αλλαγή του Συντάγματος της γειτονικής μας χώρας, μια αλλαγή που θα βάλει ένα οριστικό τέλος στις αλυτρωτικές επιδιώξεις και την προπαγάνδα των Σκοπίων" είπε, από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

"Κατά την άποψη τη δική μου θα πρέπει το επόμενο διάστημα να προκύψει επιτέλους μια ολοκληρωμένη και ενιαία θέση της ελληνικής κυβέρνησης, κάτι που δεν υπάρχει σήμερα αφενός και αφετέρου -μιας και πολλά ακούγονται για το ενδεχόμενο να έρθει η όποια λύση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο- θα σας πω ότι, κατά την άποψή μου, ένα τόσο σοβαρό ζήτημα και μια τέτοια λύση δεν θα μπορέσει σε καμία περίπτωση να σταθεί είτε σήμερα, είτε στο μέλλον με πλειοψηφία 155-157 βουλευτών. Γι' αυτό και ζητώ, όταν και εάν έρθει αυτή η λύση, η συμφωνία στην Ελληνική Βουλή να έρθει με αυξημένη πλειοψηφία και να περάσει με αυξημένη πλειοψηφία δύο τρίτων. Τότε μόνο θα μπορούμε να μιλήσουμε για μια λύση που θα μπορεί να σταθεί σήμερα και στο μέλλον" πρόσθεσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Επί του θέματος, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου, είπε ότι "το ΔΣ της ΠΕΔ-ΚΜ έχει πάρει ομόφωνη απόφαση, οποιαδήποτε συμφωνία περί του ονόματος δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία ή παράγωγό του, όχι γιατί είμαστε ακραίοι και εθνικιστές, όπως θέλουν να λένε κάποιοι, αλλά διότι η πείρα, η προϊστορία αλλά και όλη διαπραγμάτευση, όπως γίνεται, και οι δυσκολίες οι οποίες υπάρχουν, μας δικαιώνουν στο ότι το όνομα είναι το όχημα, μέσω του οποίου εκπέμπεται, εκδηλώνεται, ξεδιπλώνεται ο αλυτρωτισμός. Θέλουμε τα Σκόπια να είναι στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Θέλουμε να συμβιώνουμε με τους γείτονές μας ειρηνικά -προς Θεού- αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να τους επιτρέψουμε να κλέψουν ιστορία, πολιτισμό, ονόματα που δεν τους ανήκουν".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Μείωση ΕΝΦΙΑ ζητά το ΕΒΕΘ - Για ασφαλισμένα επαγγελματικά ακίνητα
Με επιστολή προς το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και το διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων
Θεσσαλονίκη: Μείωση ΕΝΦΙΑ ζητά το ΕΒΕΘ - Για ασφαλισμένα επαγγελματικά ακίνητα