Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Βασίλης Πάλμας: «Πίστη στο δίκαιο του αγώνα και ενότητα…»

Μήνυμα του υφυπουργού παρά τω Προέδρω της Κυπριακής Δημοκρατίας στην επετειακή εκδήλωση του δήμου Νεάπολης-Συκεών για τον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα της Κύπρου

Την ανάγκη «να χαλυβδώσουμε την πίστη στο δίκαιο του αγώνα» και το χρέος «να θέσουμε το συμφέρον της πατρίδας πάνω από προσωπικά οφέλη», προχωρώντας «μονοιασμένοι για να πετύχουμε τον στόχο μας για μια ελεύθερη, επανενωμένη και ευημερούσα Κύπρο», ανέδειξε ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω της Κυπριακής Δημοκρατίας, Βασίλης Πάλμας, κατά τη χθεσινή ομιλία του σε εκδήλωση του δήμου Νεάπολης-Συκεών.

Ο κ. Πάλμας, συνοδευόμενος από τον Γενικό Πρόξενο της Κύπρου στην Θεσσαλονίκη Σπύρο Μιλτιάδη, ήταν ο υψηλός προσκεκλημένος που τίμησε με την παρουσία του την κεντρική εκδήλωση που διοργάνωσε ο δήμος Νεάπολης-Συκεών με αφορμή την επέτειο του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα της Κύπρου 1955-1959. Αυτή πραγματοποιήθηκε στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Νεάπολης, παρουσία εκπροσώπων της δημοτικής Αρχής και κυπριακών οργανώσεων, όπως επίσης και πλήθους κοινού, ενώ το πρόγραμμα «απόδοσης τιμής και μνήμης στους αγωνιστές της Μεγαλονήσου» θα συνεχιστεί και μεθαύριο, Κυριακή 22 Απριλίου, στη Δ.Ε. Συκεών.

«Ο λαός μας, για 44 ολόκληρα χρόνια, σηκώνει ένα αβάσταχτο σταυρό μαρτυρίου με υπομονή, θάρρος και εγκαρτέρηση, με το νησί μας να βρίσκεται υπό το βάρος της τουρκικής κατοχής. Οι πρόσφυγες, οι αγνοούμενοι, οι εγκλωβισμένοι, η καταστροφή της πολιτιστικής και θρησκευτικής μας κληρονομιάς, αποτελούν τα τεκμήρια της κατ’  εξακολούθηση διεθνούς παρανομίας της Τουρκίας εις βάρος της Κύπρου», τόνισε ο κ.Πάλμας, και πρόσθεσε: «Έχοντας επίγνωση της πραγματικότητας και των κινδύνων του απαράδεκτου status quo, καλούμαστε να χαλυβδώσουμε την πίστη στο δίκαιο του αγώνα μας. Καλούμαστε να διαφυλάξουμε την ιστορική μας ταυτότητα, την ελληνική μας γλώσσα και παιδεία, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό μας. Καλούμαστε σήμερα να πάρουμε ιστορικές αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον μας».

Αναφερόμενος στην ιστορική περίοδο του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα, χαρακτήρισε τις επετειακές εκδηλώσεις «ευκαιρία μνήμης και απόδοσης τιμής στους ηρωικούς νεκρούς μας», «μέσο παιδείας» και «ελεύθερο και ανοιχτό σχολείο ιστορίας για το σύνολο του λαού». «Ο Αγώνας του '55 ήταν μια εποποιία, στην οποία η συμμετοχή των Ελληνοκυπρίων ήταν καθολική και η ενότητα του λαού και η αλληλεγγύη προς τους αγωνιστές συγκινητική», ανέφερε ο υφυπουργός Παρά τω Προέδρω της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Υποκλινόμαστε σήμερα ευλαβικά και με δέος στη θυσία των ηρωικών νεκρών μας, που γενναία αντιστάθηκαν και δεν συμβιβάστηκαν με τον Άγγλο κατακτητή. Υποκλινόμαστε στη θυσία όλων όσων πρόσφεραν διαχρονικά τη ζωή τους στους αγώνες του Έθνους μας. Το πνεύμα το ήθος και η αρετή των αγωνιστών παραμένουν ζωντανά στην Ιστορία, εμπνέουν και καθοδηγούν. Παράλληλα, όμως, αυτές οι θυσίες των ηρώων, των προγόνων και του λαού μας, νοιώθουμε να μας βαραίνουν», τόνισε ο κ. Πάλμας και πρόσθεσε: «Αφουγκραζόμαστε σήμερα τα μηνύματα της επετείου που τιμούμε και έχουμε χρέος να θέσουμε το συμφέρον της πατρίδας πάνω από προσωπικά οφέλη και να προχωρήσουμε μονοιασμένοι για να πετύχουμε τον στόχο μας για μια ελεύθερη, επανενωμένη και ευημερούσα Κύπρο».

«Δικαιοσύνη και ελευθερία…»

«Όλοι μαζί, Ελλάδα και Κύπρος, μπορούμε να ξεπεράσουμε όλες τις προκλήσεις με όλες τις επιθετικότητες και όλους τους παραλογισμούς που μπορεί να συναντήσει στο διάβα του ο ελληνισμός. Όλοι μαζί, με ένα δόγμα, με μία πίστη, με μία πολιτική και βεβαίως ως ένα έθνος, μπορούμε να υπερασπιστούμε τα πάντα. Αυτό το οποίο ποτέ δεν λάβαμε υπόψη  μας ήταν ότι μπορεί να ήμασταν λίγοι αριθμητικά όταν συγκρινόμασταν με τους υπόλοιπους λαούς αλλά πάντοτε ήμασταν πιο ισχυροί στην πίστη, στο σθένος και στην αυταπάρνηση στον σκοπό τον οποίο υπερασπιζόμασταν, γιατί ο σκοπός πραγματικά ήταν εθνικός, ήταν υπεράνω της ιδιοτέλειας», ανέφερε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Αντώνης Σαουλίδης, μεταφέροντας και μήνυμα του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη που «κρίσιμες ανειλημμένες υποχρεώσεις στην Αθήνα δεν του επέτρεψαν να είναι σήμερα μαζί μας».

Αναφερόμενος στο μήνυμα των εκδηλώσεων για την εποποιία των Κύπριων Αγωνιστών, ο κ.Σαουλίδης τόνισε τον εκπαιδευτικό τους χαρακτήρα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Για το δήμο μας η σημερινή εκδήλωση δεν είναι μια υποχρέωση, αλλά κάτι παραπάνω. Είναι μια εκπαιδευτική διαδικασία γιατί πιστεύουμε ότι μέσα από την ιστορία του έθνους, μέσα από την ιστορία του ελληνισμού, της ενότητας του ελληνισμού της Ελλάδας και της Κύπρου, προσπαθούμε να διδάξουμε τις νεότερες γενιές για τις δυνατότητες που μπορούν να προκύψουν μέσα από την ενιαία συμπόρευση του ελληνικού στοιχείου».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Βόρειας Ελλάδας Βάσω Ιωσηφίδου κατήγγειλε μεταξύ άλλων «την τουρκική κατοχή που παραμένει από το 1974», υπογραμμίζοντας ότι «όλες οι προσπάθειες για λύση προσκρούουν στην αδιαλλαξία τη Τουρκίας που θεωρεί ότι η εκκρεμότητα εξυπηρετεί τα μακροπρόθεσμα σχέδια της».

«Είμαστε εδώ και φέτος για να διατρανώσουμε την απαίτησή μας για δικαιοσύνη, ελευθερία και επανένωση της μαρτυρικής Μεγαλονήσου, της Κύπρου μας, χωρίς ξένα στρατεύματα και κατακτητές. Να φωνάξουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν ξεχνούμε, δεν απεμπολούμε το σημαντικότερο ανθρώπινο δικαίωμα, το δικαίωμα της ελευθερίας και της επιστροφής των προσφύγων στις πατρογονικές μας εστίες», ήταν το μήνυμα της διευθύντριας του Πειραματικού Γυμνασίου του πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ελένης Μούζουρα, η οποία ανέδειξε τη συμβολή και τον αγώνα του δήμου Νεάπολης-Συκεών, και ειδικότερα του δημοτικού συμβούλου Γιάννη Δαλάτση, στην «ευαισθητοποίηση για την ιστορική πορεία του κυπριακού ελληνισμού».

Το πρόγραμμα

Η χθεσινή εκδήλωση εμπλουτίστηκε με δρώμενο που παρουσίασαν μαθήτριες του Πειραματικού Γυμνασίου, όπως επίσης και με μουσικό οδοιπορικό, προκαλώντας τη συγκίνηση του κοινού.

Συγκεκριμένα, οι μαθήτριες Δανάη Σαραλή, Άρτεμις-Νίκη Κοζαίτη, Κλεοπάτρα Πατεράκη και Νεφέλη Πρατσινάκη παρουσίασαν «λόγια μανάδων ηρώων απαγχονισθέντων» (Ζάκου, Πατάτσου, Χαρίλαου), ενώ το μουσικό σχήμα «Μιχάλης Χατζημιχαήλ» (λαούτο-τραγούδι: Μιχάλης Χατζημιχαήλ, βιολί: Σάββας Σάββα, τραγούδι: Ξενούλα  Χατζημιχαήλ) παρουσίασε ιστορικές περιπέτειες της Κύπρου μέσα από ένα ιδιαίτερο μουσικό οδοιπορικό.

Οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στον Απελευθερωτικό Αγώνα της Κύπρου θα συνεχισθούν μεθαύριο, Κυριακή 22 Απριλίου), σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:

-Ιερός Ναός Αγίου Χαραλάμπους και Χριστοφόρου – 10 π.μ.

Επίσημη Δοξολογία παρουσία του Γενικού Προξένου της Κυπριακής Δημοκρατίας, των Τοπικών Αρχών, των Κυπριακών Οργανώσεων στην Ελλάδα και αντιπροσωπειών των σχολείων του δήμου μας και των σημαιοφόρων με τους παραστάτες

-Μνημείο Εθνικής Αντίστασης Συκεών - 10:45 π.μ.

(Ομήρου-Κανάρη-Μιαούλη, Συκιές)

Επιμνημόσυνη δέηση, καταθέσεις στεφανιών, μικρό χρονικό, προσκλητήριο νεκρών. Μικρό χρονικό αφιερωμένο στον αγώνα της ΕΟΚΑ, απαγγελίες ποιημάτων, τραγούδια αφιερωμένα στον Αγώνα των Κυπρίων Αγωνιστών από τραγουδιστές του Δημοτικού Ωδείου Νεάπολης-Συκεών με την παρουσία της Φιλαρμονικής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ