Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Ανοικτό μουσείο “ζωντανής” τέχνης σε σταθμό του Μετρό

Μια ξεχωριστή πολιτιστική πρόταση φοιτητών, όπου κλασσικοί πίνακες προβάλλονται από οθόνες και αποκτούν ζωή και κίνηση

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Μπαίνετε στο σταθμό για να πάρετε το μετρό και μέχρι να κατεβείτε στις αποβάθρες βλέπετε «Το φιλί» του Γκουστάβ Κλιμτ να ζωντανεύει, την «Μόνα Λίζα» του Λεονάρντο ντα Βίντσι να σας χαμογελά και το πρόσωπό της να αλλάζει εκφράσεις, την «Έναστρη νύχτα» του Βίνσεντ Βαν Γκογκ στην πλήρη της ανάπτυξη, και ακούτε συζητήσεις του Πλάτωνα με τον Αριστοτέλη από την «Σχολή των Αθηνών» του Ραφήλ. Όχι, δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας, μα η πρόταση φοιτητών του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ για την δημιουργία ενός Ανοικτού Μουσείου- Έκθεση Τέχνης στον Σταθμό Δ.Ε.Θ. του Μετρό.

«Κάναμε την πρόταση στους πολίτες της Θεσσαλονίκης. Θέλαμε πρώτα να την γνωστοποιήσουμε σε αυτούς, να δούμε τις αντιδράσεις τους. Πιστεύουμε πως αν αρέσει στον κόσμο θα το κοινοποιήσει και μέσω facebook και θα ζητήσει να εφαρμοστεί. Και στη συνέχεια, εφόσον υπάρχει “ρεύμα” στην ιδέα μας και θέληση για να γίνει πραγματικότητα, θα κάνουμε μια πιο επίσημη πρόταση» σχολίασε στο typosthes.gr ο Μηνάς-Μάριος Κόντης που σπουδάζει Εφαρμοσμένη Πληροφορική στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και έχει κάνει την Φωτορεαλιστική Απεικόνιση. Ο ίδιος εργάστηκε και στην Αρχιτεκτονική Μελέτη μαζί με τους φοιτητές, Μαρουδή Γεωργακοπούλου (Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Α.Π.Θ.), Στυλιανή Ακριτίδου (Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Α.Π.Θ.), στο πλαίσιο project του HomeBody.gr.

«Θέλουμε να δώσουμε ένα νέο χαρακτήρα στις δημόσιες συγκοινωνίες, να αναβαθμίσουμε την καθημερινότητα των πολιτών. Και εκτός από την βασική ανάγκη που είναι η μεταφορά, δίνουμε και μια πινελιά πολιτισμού. Μια άλλη ανάγκη είναι η προσθήκη στο τουριστικό τοπίο της πόλης. Με ένα χαμηλό κόστος δημιουργείται ένα τουριστικό αξιοθέατο από το πουθενά και μάλιστα σε ένα απρόσμενο σημείο. Μιας έκθεσης τέχνης κάτω από τη Διεθνή Έκθεση. Είναι κάτι το πρωτότυπο, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει. Υπάρχουν πχ εκθέσεις ζωγραφικής, αλλά στην δική μας πρόταση οι πίνακες ζωντανεύουν. Θα είναι ένα ζωντανό μουσείο τέχνης. Ουσιαστικά πήραμε αυτό που ζωγράφισε ο καλλιτέχνης ως καρέ για να ξετυλίξουμε μια ολόκληρη ιστορία και να δώσουμε, μέσα από ένα σύντομο βίντεο λίγων δευτερολέπτων, την ιστορία στο παρασκήνιο. Να δώσει δηλαδή ο πίνακας περισσότερες πληροφορίες για τον εαυτό του», συμπλήρωσε ο κ. Κόντης.

Πώς επέλεξαν τα έργα; «Βάλαμε κάποια κλασσικά έργα που τα είχαμε χρησιμοποιήσει για να φτιάξουμε μια δική μας πλατφόρμα, το LivArt, δηλαδή ένα ψηφιακό μουσείο δικό μας. Είναι διάφορα αναγνωρίσιμα πορτρέτα ή πίνακες του Βαν Γκογκ και έργα του Κλιμτ. Αλλά φιλοσοφία μας είναι οι πίνακες να αλλάζουν ανάλογα με την εποχή. Για παράδειγμα σε τουριστική περίοδο μπορούν να προβάλλονται και ελληνικοί πίνακες ώστε να προάγεται και ο δικός μας πολιτισμός».

Το κόστος τονίζουν πως είναι μικρό. «Δεν απαιτείται καμία δομική ή κατασκευαστική προσθήκη στον σταθμό παρά μόνο η τοποθέτηση μερικών οθονών ή και ψηφιακών εκτυπώσεων», σημείωσε ο κ. Κόντης.

«Το “Livart στο Μετρό” είναι ένα ολότελα πρωτότυπο project, το οποίο, μάλιστα, μπορεί να υλοποιηθεί εύκολα και οικονομικά. Η γνωριμία με τις τέχνες δεν αποτελεί πλέον μονάχα μια προσωπική απόλαυση, αλλά ανάγεται σε μια συλλογική ανάγκη», συμπληρώνει η Μαρία Γαλανοπούλου.

Πώς θα γίνει; «Μεγάλες οθόνες και ψηφιακές εκτυπώσεις με οπίσθιο φωτισμό, με κινούμενα και ακίνητα έργα αντίστοιχα, τοποθετούνται στους δύο μεγάλους παράλληλους τοίχους, σε διάφορα σημεία στα ενδιάμεσα επίπεδα ή άνωθεν των συρμών», αναφέρεται στην πρόταση.

Και τονίζεται πως: «Βασικό στοιχείο είναι ότι μέσω της καθημερινής ρουτίνας, χρήσης του Μέτρο, ο επιβάτης να εκτίθεται ξαφνικά σε ένα γεμάτο χρώματα και εικόνες θέαμα, καθιστώντας πιο ενδιαφέρουσα και ωφέλιμη τη χρήση του μέσου. Η τέχνη, λοιπόν, γίνεται προσιτή για τον απλό πολίτη, ενώ λόγω της διάδρασης με την τέχνη ο χαρακτήρας των δημοσίων συγκοινωνιών αναβαθμίζεται και ο ίδιος ο πολίτης καλλιεργεί την αισθητική του και διαμορφώνει το γούστο του.

Η ιδέα μπορεί να αλλάξει την ταυτότητα της δημόσιας συγκοινωνίας και της πόλης μας ευρύτερα, προτρέποντας τους Θεσσαλονικείς να γνωρίσουν την τέχνη μέσα από την καθημερινότητα τους και όχι μέσω περιστασιακών επισκέψεων σε μουσεία».

«Όπως το μετρό θα φέρει ακόμα πιο κοντά τις περιοχές της πόλης και τους κατοίκους, έτσι και η χρήση των πινάκων που θα βρίσκονται μέσα σε ένα τόσο πολυσύχναστο μέρος θα φέρει κοντά τους ανθρώπους με τη τέχνη», δηλώνει η φοιτήτρια ΑΠΘ Μαρουδή Γεωργακοπούλου.

Όσο για τα πνευματικά δικαιώματα δεν υπάρχει θέμα, καθώς έχουν επιλέξει πίνακες που δεν χρειάζεται να πληρώσεις για την χρήση τους. «Διαλέξαμε έργα που ανήκουν στο κοινό, νομικά θεωρούνται ιδιοκτησία όλων μας, έτσι δεν υπάρχει πρόβλημα», σημείωσε ο Μηνάς-Μάριος Κόντης.

-Σημειώστε πως το LivArt έχει παρουσιαστεί σε κοινό στο πλαίσιο διαφόρων διαγωνισμών και οργανώσεων και στις παρουσιάσεις που έχουν γίνει το κοινό αλληλεπίδρασε με τους διάσημους πίνακες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ