Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Αύξηση των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων στη Β. Ελλάδα

Ανακοίνωση της οργάνωσης για πολύ κακές συνθήκες διαβίωσης και συνωστισμό

Πολύ κακές συνθήκες κράτησης σε αστυνομικά τμήματα και κρατητήρια κάνει λόγο η Άρσις σε ανακοίνωση, ενώ υπογραμμίζει ότι καταγράφεται πλέον μεγάλη αύξηση των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων στη Βόρεια Ελλάδα. Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Συνολικά 56 ανήλικοι πρόσφυγες βρίσκονται το διάστημα αυτό σε καθεστώς κράτησης ή αλλιώς "προστατευτικής φύλαξης", όπως λέγεται κατ’ ευφημισμόν, στο αστυνομικό τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης της Μυγδονίας στη Λητή και στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης (ΔΑΛΘ) στη Μενεμένη.

Από τις αρχές του χρόνου καταγράφεται μεγάλη αύξηση των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων στη Βόρεια Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Φυλάκιο Έβρου βρίσκονται περίπου 100 ασυνόδευτοι ανήλικοι.

 Η ΑΡΣΙΣ - Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, είναι αρωγός των παιδιών που βρίσκονται σε καθεστώς “προστατευτικής φύλαξης”. Από τον Ιανουάριο μέχρι και τις 16 Απριλίου 2018 στην Κεντρική Μακεδονία βρέθηκαν σε "προστατευτική φύλαξη" 212 ανήλικοι πρόσφυγες, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 353. Τα περισσότερα από τα ανήλικα προσφυγόπουλα που πέρασαν από "προστατευτική φύλαξη" κατόπιν φιλοξενούνται σε δομές της ΑΡΣΙΣ.

Κατά την κράτησή τους, που διαρκεί από δύο εβδομάδες μέχρι και έναν μήνα, τα ανήλικα παιδιά συνωστίζονται σε κελιά με ανεπαρκή φωτισμό και θέρμανση, χωρίς κρεβάτια, προβληματικές συνθήκες υγιεινής στις τουαλέτες και έλλειψη ζεστού νερού. Απαγορεύεται ο προαυλισμός τους και δεν έχουν καμία πρόσβαση σε εκπαιδευτικές ή δημιουργικές δραστηριότητες.

 Οι ανήλικοι που βρίσκονται σε καθεστώς “προστατευτικής φύλαξης” δικαιούνται 5,86 ευρώ την ημέρα με τα οποία και θα πρέπει να καλύπτουν τις ανάγκες τους για σίτιση και νερό! Στο αστυνομικό τμήμα της Λητής τρέφονται αποκλειστικά με σάντουιτς που διατίθενται από συνεργαζόμενο ψητοπωλείο, ενώ στη ΔΑΛΘ λειτουργεί κέτερινγκ.

 Το οξύμωρο της κράτησης των ανηλίκων προσφύγων είναι η υποχρεωτική “γέφυρα” ώστε να περάσουν τα παιδιά, με την έγκριση του Εισαγγελέα Ανηλίκων, σε εξειδικευμένες προσωρινές δομές φιλοξενίας σε προσφυγικούς καταυλισμούς, καθώς και σε μόνιμες δομές φιλοξενίας.

 Η δημιουργία νέων δομών φιλοξενίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να μην υποβάλλονται οι ανήλικοι, ασυνόδευτοι πρόσφυγες σε πολυήμερη κράτηση σε αστυνομικά τμήματα υπό το καθεστώς της λεγόμενης "προστατευτικής φύλαξης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ