Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Καβάλα - Θεσσαλονίκη - Καβάλα: 6 φορές... διόδια!

Μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργάνωσε ο δήμος ...

Την αντίθεσή τους στην εγκατάσταση νέου σταθμού διοδίων εξέφρασαν σήμερα το μεσημέρι εκπρόσωποι τοπικών αρχών, φορέων και κάτοικοι της Καβάλας, κατά τη διάρκεια μαζικής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που έλαβε τη μορφή παγκαβαλιώτικου συλλαλητηρίου.

Εκατοντάδες πολίτες και εκπρόσωποι όλων των τοπικών φορέων, συλλόγων, σωματείων, κοινωνικών ομάδων, εκπρόσωποι επαγγελματικών συλλόγων και επιχειρήσεων συμμετείχαν στη μεγάλη συγκέντρωση, που διοργάνωσε ο Δήμος Καβάλας, διαμαρτυρόμενοι για την κατασκευή νέου, δεύτερου στη σειρά, σταθμού διοδίων, μέσα στα διοικητικά και γεωγραφικά όρια της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.

Μάλιστα, η σημερινή ανακοίνωση τής εταιρίας «Εγνατία Οδός ΑΕ» για τη χωροθέτηση 11 νέων σταθμών διοδίων εντός της ΠΕ Καβάλας (6 πλευρικοί σταθμοί σε τρεις κόμβους του τμήματος Στρυμόνα-Νέας Περάμου και 5 πλευρικοί σε δύο κόμβους της παράκαμψης Καβάλας) προκάλεσε την έντονη αντίδραση.

Από τις 12:30 έκλεισαν σταδιακά όλες οι δημόσιες υπηρεσίες του Δήμου Καβάλας και της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, τα εμπορικά καταστήματα στην πόλη της Καβάλας, τα σούπερ μάρκετ, πολλά τραπεζικά καταστήματα, αρκετά σχολεία ολοκλήρωσαν νωρίτερα σήμερα τα μαθήματά τους, ενώ στάσεις εργασίας, την ώρα του συλλαλητηρίου, πραγματοποίησαν τα ραδιοταξί και τα αστικά λεωφορεία. Επίσης, περιμετρικά της πλατείας Ελευθερίας, όπου πραγματοποιήθηκε το συλλαλητήριο, είχαν παραταχθεί αγροτικά μηχανήματα και τρακτέρ.

Η αθρόα συμμετοχή και η εκπροσώπηση πολλών φορέων και κοινωνικών ομάδων στο παγκαβαλιώτικο συλλαλητήριο αποτελεί, σύμφωνα με τη δήμαρχο Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, ένα ηχηρό μήνυμα ότι «η πόλη δεν μπορεί να δέχεται χωρίς αντίδραση τα όσα αποφασίζουν οι άλλοι, ούτε μπορεί να σιωπά μπροστά σε μία παραλογή απόφαση που βάζει σε κίνδυνο τους κατοίκους της».

«Το έκτρωμα που σχεδιάζεται και υλοποιείται ερήμην της τοπικής κοινωνίας δεν θα περάσει» ανέφερε η δήμαρχος και πρόσθεσε: «Ο οικονομικός στραγγαλισμός και η τουριστική καραντίνα και απομόνωση, στην οποία κάποιοι θέλουν να μας βάλουν, δεν θα περάσουν. Δεν ανεχόμαστε την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής μας. Δεν θα επιτρέψουμε την επιβάρυνση της υγείας μας. Η ανοχή τελείωσε. Ας πάρουν όλοι το ηχηρό μήνυμα σήμερα. Όλοι όσοι εμπλέκονται και έχουν λόγο. Κρυφτούλι ευθυνών δεν θα παίξουμε. Η Ελλάδα είναι κυρίαρχο κράτος, έχει νόμιμη εκλεγμένη κυβέρνηση, έχει νόμιμους τοπικούς βουλευτές στην εθνική αντιπροσωπεία, στο Κοινοβούλιο. Τους καλώ όλους να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων». Μάλιστα, η κ. Τσανάκα σημείωσε ότι «τον τελευταίο καιρό έχουν γίνει μπαλάκι ανάμεσα στον Σπίρτζη και το ΤΑΙΠΕΔ», «καθώς κανείς δεν δηλώνει αρμόδιος για την κατάσταση που πάει να διαμορφωθεί».

Καβάλα - Θεσσαλονίκη - Καβάλα: 6 φορές διόδια

Ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θόδωρος Μαρκόπουλος, τόνισε ότι είναι παράλογο και επικίνδυνο να τοποθετηθούν διόδια στο τμήμα της Εγνατίας που αποτελεί παράκαμψη της Καβάλας. Όπως επισήμανε, είναι αδιανόητο ο πρόεδρος της Εγνατίας να δηλώνει ότι τα διόδια εκεί είναι απαράδεκτα και την ίδια στιγμή να επιμένει ότι πρέπει να μπουν. Επίσης, υπογράμμισε ότι κάποιος που θέλει να ταξιδέψει από την Καβάλα στη Θεσσαλονίκη και να επιστρέψει θα πληρώσει έξι φορές διόδια και ο κάτοικος της Αλεξανδρούπολης, για τη διαδρομή από και προς τη Θεσσαλονίκη, θα πληρώσει δώδεκα διόδια.

Ο κ. Μαρκόπουλος παρατήρησε ότι ο νέος σταθμός διοδίων θα επιφέρει μεγάλο πλήγμα στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της πόλης και ταυτόχρονα θα επιβαρύνει σημαντικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων, αφού «η ατμοσφαιρική ρύπανση θα αυξηθεί κατακόρυφα με τη διέλευση όλων των φορτηγών και επιβατικών αυτοκινήτων από το κέντρο της Καβάλας προκειμένου να μην πληρώσουν διόδια».

Στο συλλαλητήριο σημαντική ήταν η παρουσία και της τοπικής εκκλησίας, καθώς ο μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, Στέφανος, σε μήνυμα που διάβασε εκπρόσωπός του, στάθηκε στο πλευρό «του δίκαιου αγώνα και αιτήματος των κατοίκων», σημειώνοντας, μάλιστα, ότι «για τα όσα επακολουθήσουν των παράλογων αποφάσεων που θα ληφθούν, θα βαρύνουν αυτούς που τα αποφάσισαν αναλαμβάνοντας εξ' ολοκλήρου τις ευθύνες των πράξεων και των αποφάσεών τους».

Το μεγάλο παγκαβαλιώτικο συλλαλητήριο ολοκληρώθηκε με την ανάγνωση και την ομόφωνη έγκριση του ψηφίσματος διαμαρτυρίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ