Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Διοργάνωσε ο δήμος Νεάπολης-Συκεών ...

Την «ανάγκη για ενότητα αλλά και εθνική γνώση» στον αγώνα για αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου υπογράμμισε ο επίκουρος καθηγητής της έδρας Ποντιακών Σπουδών του Α.Π.Θ. Κυριάκος Στ. Χατζηκυριακίδης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην εκδήλωση τιμής και μνήμης με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου που διοργάνωσε ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, χθες, Δευτέρα 21 Μαΐου 2018, στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών.

Παράλληλα, αναδεικνύοντας τις ιστορικές διαστάσεις της Κεμαλικής θηριωδίας, που είχε ως αποτέλεσμα τον εξανδραποδισμό των Ελλήνων του Πόντου, ο κ. Χατζηκυριακίδης τόνισε ότι «πρέπει σήμερα να καταστεί σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις ότι κάθε διεκδίκηση διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας (νομικός όρος του 1948 όχι μόνο με μελλοντική  αλλά και με αναδρομική ισχύ) δεν υποκρύπτει ρεβανσισμό και μίσος». «Αντίθετα», σημείωσε, «η άρνηση της Γενοκτονίας, η πολιτική της ηθελημένης και επιβαλλόμενης λήθης, το αφήγημα περί ‘‘κοινού πόνου’’ και των ‘‘εκατέρωθεν εγκλημάτων’’, και, εν τέλει, η ατιμωρησία γενοκτονικών πολιτικών του απώτερου και πρόσφατου παρελθόντος, είναι τα στοιχεία που όχι μόνο νομιμοποιούν ό,τι τραγικό προηγήθηκε, αλλά αποτελούν εν δυνάμει κίνδυνο για παρόμοιες καταστάσεις στο παρόν και το μέλλον της ανθρωπότητας».

Την ισχυρή αυτή υπενθύμιση ακολούθησε η συγκινητική θεατρική παράσταση «Προσκλητήριο και  Όρκος Ανταρτών του Πόντου», σε σκηνοθεσία Τάσου Μουρτίδη και επιμέλεια κειμένων Θανάση Γενετίδη, που ζωντάνεψαν με ιδιαίτερα συναισθηματικό τρόπο επί σκηνής σύσσωμα τα ποντιακά σωματεία του δήμου, ο Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Καλλιθέας Συκεών, η Ποντιακή  Εστία Νεάπολης, ο Σύλλογος Ποντίων Νεάπολης και ο Σύλλογος Ποντίων «ΠΑΡΧΑΡ». Συμβολίζοντας την περηφάνια και την ιστορική συνέχεια, την εκδήλωση άνοιξαν μέλη της Παιδικής Χορωδίας του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Θεσσαλονίκης, με μαέστρο  τον Παύλο Σικαλίδη, με απαγγελίες ποιημάτων και ερμηνείες τραγουδιών που ανάβλυζαν ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας, μήνυμα ανανεωμένο κι ενισχυμένο όταν βγαίνει από το στόμα της νεότερης γενιάς.

«353.000 θύματα περιμένουν δικαίωση…»

Την «ανάγκη ενότητας του ποντιακού κινήματος» σημείωσε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης εξαίροντας την «αγαστή συνεργασία των τεσσάρων ποντιακών συλλόγων του δήμου που ως μία ψυχή, μια γροθιά, μεταλαμπαδεύουν εδώ και χρόνια τα μηνύματα του παρελθόντος και διδάσκουν τις νέες γενιές». Όπως υπογράμμισε, «το ποντιακό κίνημα αλλά και ολόκληρος ο Ελληνισμός επιμένουμε, ζητάμε και διεκδικούμε την διεθνή καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου μέχρι την τελική δικαίωση». «Όχι για λόγους εκδικητικούς, όχι για να αναμοχλεύσουμε πάθη και μίση», όπως  τόνισε, «αλλά για να δικαιωθούν και να ησυχάσουν 353.000 ψυχές θύματα που περιμένουν». Όπως επισήμανε, άλλωστε ο δήμαρχος «Ο Ποντιακός Ελληνισμός και Πολιτισμός ποτέ δεν επέτρεψε τη βία, ακόμα και απέναντι σε αυτούς που δεν αναγνωρίζουν την Γενοκτονία, ποτέ δεν συμμετείχε σε βιαιοπραγίες και πάντα τις καταδικάζει».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ