Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Τα παιδιά τραγουδούν για τα παιδιά» στο Βασιλικό Θέατρο

Συναυλία φιλανθρωπικού χαρακτήρα από το Αρσάκειο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης με θέμα την προσφυγιά

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

 «Καναρίνι μου γλυκό», «Έχε γεια Παναγιά», «Τι σε μέλλει εσένανε», «Δε σε θέλω πια» και «Τα Σμυρνέικα τραγούδια», είναι μερικά από τα τραγούδια που θα πουν 215 παιδιά στις συναυλίες που θα δοθούν με πρωτοβουλία του Αρσάκειου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης 23 και 24 Μαΐου 2018 ώρα 20.30, στο Βασιλικό Θέατρο.

Μάλιστα τα έσοδα από τις δύο βραδιές (σημ. τα εισιτήρια είναι στα 12 και 15 ευρώ) θα διατεθούν στην Παιδοογκολογική Κλινική του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, 150 παιδιά του Σχολείου με απόφοιτους και άλλα 65  παιδιά των παιδικών χορωδιών της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης και του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου κ. Ηρακλή Παναγόπουλου και τη θεατρική καθοδήγηση της κ. Κατερίνας Κουλιακιώτη, θα παρουσιάσουν ένα μουσικό – θεατρικό αφιέρωμα στην Προσφυγιά.

«Τα παιδιά θα τραγουδήσουν για τα παιδιά», σημείωσε η Θεοδώρα Κωνσταντινίδου, υπεύθυνη για τον συντονισμό και την οργάνωση της εκδήλωσης.  Σημειώστε πως η παράσταση στηρίζεται στο βραβευμένο βιβλίο παιδικής λογοτεχνίας της κ. Ελένης Δικαίου «Τα κοριτσάκια με τα ναυτικά».

Η ίδια η συγγραφέας είπε πως «η μνήμη της Μικράς Ασίας βοήθησε του Μικρασιάτες να επιζήσουν στα δύσκολα χρόνια και να ξαναχτίσουν τη ζωή τους χωρίς να χάσουν το χαμόγελό τους».

Στις δικές του ρίζες από τη Μικρασία αναφέρθηκε ο ηθοποιός Γρηγόρης Βαλτινός που θα είναι κεντρικός αφηγητής της εκδήλωσης. Όπως είπε η γιαγιά του ήταν από την Αδριανούπολη, ενώ σημείωσε πως «η προσφυγιά ήταν μια δύσκολη στιγμή του ελληνισμού και τα απόνερα και οι συνέπειές της δεν έχουν τελειώσει ακόμα». Αναφερόμενος στη συμμετοχή του στις συναυλίες της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας είπε πως όταν δέχτηκε να λάβει μέρος δεν είχε φανταστεί το μέγεθος της προετοιμασίςα και το βάθος του όλου εγχειρήματος. Τόνισε πως η συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών  μπορεί να φέρει έσοδα σε μια τέτοια εκδήλωση τα οποία θα δοθούν σε άτομα που τα έχουν ανάγκη, ενώ αστειεύτηκε λέγοντας πως οι ηθοποιοί δεν θέλουν να παίζουν με παιδιά γιατί τους “κλέβουν” την παράσταση. «Ελπίζω αυτό να συμβεί και τώρα», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως υπάρχει ένα επαγγελματικό επίπεδο στους μαθητές.

Στην προετοιμασία των συναυλιών αναφέρθηκε και ο κ. Ηρακλής Παναγόπουλος. «Σύμμαχός μας ήταν το χρέος που κουβουλάμε για να μεταδώσουμε στα παιδιά την Ιστορία μας» είπε, ενώ πρόσθεσε πως τα παιδιά απέδωσαν γρηγορότερα τα τραγούδια απ΄ότι θα έκαναν σε ένα ξένο κομμάτι γιατί η μουσική αυτή είναι μέσα στα γονίδιά τους.  

Τα τραγούδια θα συνοδεύσουν οι μουσικοί – κ. Μανώλης Καραντίνης (μπουζούκι), κ. Θάνος Γκιουλετζής (βιολί) και κ. Αχιλλέας Σοφούδης (πιάνο), γνωστοί ως trio mousikanti, καθώς και παραδοσιακή ορχήστρα (Χρήστος Μπαρτζόπουλος, Μίλτος Σπυριδόπουλος, Στέφανος Κωφίδης). Επίσης, θα συμμετάσχουν οι ηθοποιοί του Μικρού Βορρά Μάρκος Τότσκας και Άννη Ντουμούζη.

Η εκδήλωση στην οποία θα απευθύνει χαιρετισμό η συγγραφέας, έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη και της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας.

Εισιτήρια από τα εκδοτήρια του Βασιλικού θεάτρου. Πληροφορίες Αρσάκειο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Τ: 2310 304000.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ