Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Μάχη κατά των κουνουπιών με οδηγό την ενημέρωση

Διήμερο ενημερωτικών εκδηλώσεων από την ΠΚΜ στην παραλία, ενώ ιδιώτες μάς μαθαίνουν μυστικά για το πώς να φτιάχνουμε φυσικά αντικουνουπικά

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Πώς μπορεί να προστατευθεί κανείς από τα κουνούπια; Από τα τσιμπήματά τους, αλλά και από τον θόρυβο που κάνουν; Και τι πρέπει να γνωρίζει για τις προνύμφες και τα είδη των κουνουπιών;

Το καλοκαίρι είναι εδώ και η Αντιπεριφέρεια Δημόσιας Υγείας και Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προγραμμάτισε ένα διήμερο ενημερωτικών εκδηλώσεων για την προστασία από τα κουνούπια το Σάββατο 16 Ιουνίου και την Κυριακή 17 Ιουνίου 2018, στην παραλία Θεσσαλονίκης (περιοχή Λευκού Πύργου-Βασιλικού Θεάτρου- έναρξη 16/6 ώρα 19.00).

Είναι η δεύτερη χρονιά που η συγκεκριμένη αντιπεριφέρεια πραγματοποιεί ενημερωτικές εκδηλώσεις για αυτό το τόσο… φλέγον, αυτή την εποχή, θέμα.

Η υλοποίηση γίνεται από τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με τον ανάδοχο του επίγειου έργου καταπολέμησης κουνουπιών.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό σημείωμα: «Στόχος της εκδήλωσης είναι να ενημερωθεί το κοινό για τα μέτρα που μπορεί να λάβει, προκειμένου να προστατευτεί από την όχληση ή τον κίνδυνο του τσιμπήματος των κουνουπιών, αφού προηγουμένως γνωρίσει το κουνούπι από κοντά. Για το σκοπό αυτό, στο περίπτερο θα υπάρχουν ειδικά κατασκευασμένα για την εκδήλωση ενυδρεία με ζωντανές προνύμφες κουνουπιών, όπου οι επισκέπτες, και ειδικά τα παιδιά, θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τα στάδια εξέλιξης προνυμφών των κουνουπιών και να μάθουν για τα γένη και τα είδη τους. Παράλληλα θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την ανατομία και τη συμπεριφορά τους, παρατηρώντας τα κουνούπια με ειδικό όργανο (στερεοσκόπιο) με τη βοήθεια επιστημόνων και προσωπικού της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, που θα βρίσκονται εκεί για να απαντήσουν στις ερωτήσεις του κοινού».

Την εκδήλωση θα ζωντανέψουν με την παρουσία τους ξυλοπόδαροι-κουνούπια και πατινέρ, που θα διανείμουν έντυπο ενημερωτικό υλικό στους μόνιμους κάτοικους και επισκέπτες της Θεσσαλονίκης, σε όλο το μήκος της παραλίας, με πληροφορίες για την αποφυγή δημιουργίας εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών στους ιδιωτικούς χώρους (κατοικίες κ.ά.). Οι επισκέπτες της εκδήλωσης θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το μεγάλο και ολοκληρωμένο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών που υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (αντικείμενο, δράσεις και μέσα καταπολέμησης), καθώς και για άλλες σχετικές πληροφορίες, μέσω προβολών και βίντεο στις μεγάλες οθόνες που θα στηθούν στο χώρο.

Ψεκασμοί κατά κουνουπιών

Εξάλλου οι από αέρος ψεκαστικές επεμβάσεις για την καταπολέμηση των προνυμφών κουνουπιών της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ξεκίνησαν στους ορυζώνες της ευρύτερης περιοχής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, την Κυριακή 10 Ιουνίου 2018. Στόχος πάντα η προστασία της δημόσιας υγείας των πολιτών και τη μείωση της όχλησης από τα κουνούπια.

Σε πλήρη εξέλιξη το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών

Εν τω μεταξύ από τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώθηκε σήμερα ότι το έργο  της καταπολέμησης κουνουπιών εξελίσσεται ομαλά και σύμφωνα με το πρόγραμμα. Τα συνεργεία των αναδόχων είναι σε πλήρη ανάπτυξη και προβαίνουν καθημερινά στους απαιτούμενους ψεκασμούς και λοιπές επεμβάσεις, τόσο από εδάφους όσο και από αέρος.

Σημειώνεται ότι την τελευταία περίοδο στην ευρύτερη περιοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εκδηλώνονται οι μεγαλύτερες βροχοπτώσεις των τελευταίων ετών (σύμφωνα με το Εργαστήριο Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης), με αποτέλεσμα τη δημιουργία πλημμυρικών καταστάσεων μεγάλης έκτασης που αυξάνουν τους πληθυσμούς των κουνουπιών. Η αύξηση αυτή του πληθυσμού των κουνουπιών θεωρείται παροδική και βρίσκεται ήδη σε φάση ομαλοποίησης, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα του δικτύου σύλληψης ακμαίων κουνουπιών που έχει εγκατασταθεί και βρίσκεται σε λειτουργία, καθώς και από τη μείωση του αριθμού κλήσεων παραπόνων πολιτών στην υπάρχουσα για το σκοπό αυτό τηλεφωνική γραμμή.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει ήδη λάβει όλα τα προβλεπόμενα μέτρα εντατικοποίησης των εργασιών καταπολέμησης κουνουπιών, που επικεντρώνονται στον έλεγχο των περιστασιακών εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών και κυρίως στην καταπολέμηση των ειδών κουνουπιών που ενέχονται σε προβλήματα δημόσιας υγείας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις εστίες του  αστικού συστήματος των πόλεων και οικισμών για την καταπολέμηση των ειδών κουνουπιών που παράγονται από αυτές, για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Συνιστάται παράλληλα στους πολίτες να λαμβάνουν τα μέτρα ατομικής προστασίας για την αποφυγή τσιμπημάτων κουνουπιών, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα όχλησης από τους πληθυσμούς που διαφεύγουν παρά τις επεμβάσεις των έργων καταπολέμησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ψεκασμοί και στη Θέρμη

Συνεχίζεται και το εκτεταμένο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών και άλλων ενοχλητικών εντόμων στο δήμο Θέρμης. Από σήμερα, Τετάρτη 13/6,  θα βρίσκονται συνεργεία για δειγματοληψίες και ψεκασμούς περιαστικού και φυσικού συτήματος στο Κάτω Σχολάρι, το Άνω Σχολάρι, την Καρδία, τον Τρίλοφο και το Πλαγιάρι.Την  Πέμπτη 14/06 τα ίδια συνεργεία θα βρίσκονται στη Θέρμη, το Τριάδι, τη Ν. Ραιδεστό, το Ν. Ρύσιο, τους Ταγαράδες και τη Λακκιά. Την Παρασκευή 15/6 συνεργεία θα βρίσκονται στην  Αγ. Παρασκευή το Μονοπήγαδο, τον Αγ. Αντώνιο, Βασιλικά, Σουρωτή, Περιστερά, Λιβάδι. Παράλληλα, “τρέχει” το πρόγραμμα του δήμου Θέρμης που περιλαμβάνει συμπληρωματικές δράσεις και παρεμβάσεις σε συγκεκριμένους οικισμούς και περιοχές οι οποίες παρουσιάζουν ειδικά προβλήματα. Από τις 11 έως τις 15/6 συνεργεία θα βρίσκονται στα Βασιλικά και την Περιστερά για τον έλεγχο των εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών που βρίσκονται στις αυλές των σπιτιών.  Εστιάζει, κυρίως, στην καταπολέμηση των κουνουπιών, αλλά και των ψύλλων, σε περιοχές όπου υπάρχουν κτηνοτροφικές μονάδες και έχουν κάνει κατά το πρόσφατο παρελθόν την εμφάνισή τους τα ενοχλητικά αυτά έντομα. Οι εφαρμογές πραγματοποιούνται αποκλειστικά εντός βόθρων ή στάσιμων υδάτων και δεν εγκυμονούν κανέναν απολύτως κίνδυνο για ανθρώπους, κατοικίδια ή άλλους οργανισμούς πλην των προνυμφών κουνουπιών Για την αναφορά προβλημάτων οι πολίτες μπορούν να απεθύνονται στο τηλ. 8001124424.

Πώς θα φτιάξετε φυσικά αντικουνουπικά για να απωθήσετε τα κουνούπια

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, υπάρχουν και οι υπέρμαχοι των φυσικών μεθόδων για την καταπολέμηση των κουνουπιών.

«Φέτος θα αναχαιτίσουμε τα κουνούπια με τον πιο αποτελεσματικό, φυσικό και υγιεινό τρόπο», ανέφερε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» η Αριάδνη Κιορσάββα, εισηγήτρια του εργαστηρίου παρασκευής φυσικών αντικουνουπικών που διοργανώνει ο «Κήπος Σεμινάρια» (Ορφανίδου 6 τηλ: 2313078962) τη Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018, και τις ώρες 19:00 – 22.00.

Πρόσθεσε πως στο εργαστήριο: «θα φτιάξουμε τα δικά μας αντικουνουπικά για να προστατέψουμε την επιδερμίδα μας ανέξοδα και με φιλικό τρόπο χρησιμοποιώντας φυσικά υλικά. Και με υλικά απόλυτα ασφαλή για μικρούς και μεγάλους».

Την ρωτήσαμε για το ποια υλικά χρησιμοποιεί και κατά πόσον αυτά μπορούν να διώξουν τα κουνούπια. «Ξέρετε, οι αριθμοί των κουνουπιών και των σκνιπών είναι ασύλληπτοι. Τα έντομα αυτά  έχουν την δυνατότητα να προσαρμόζονται τόσο καλά στο περιβάλλον ώστε όσο αντίξοες και αν είναι οι κλιματολογικές συνθήκες, όσο πολλοί κι αν είναι οι εχθροί τους (σαύρες κλπ) πάντα επιβιώνουν σε μεγάλους πληθυσμούς. Η εξολόθρευση τους είναι οικολογικά ανεπίτρεπτη, αλλά και ακατόρθωτη. Αυτό που είναι εφικτό είναι η απώθηση τους από το περιβάλλον στο οποίο ζούμε με φυσικό οικολογικό τρόπο», τόνισε. Και συμπλήρωσε εστιάζοντας στο τι μπορεί να κάνει κανείς στο σπίτι του: «Αντίθετα με τους δημόσιους χώρους, σε οικιακό επίπεδο, έρευνες έχουν δείξει ότι φυτά με εντομοαπωθητική δράση στα ανοίγματα του σπιτιού μπορούν να δράσουν επικουρικά στη μείωση της προσέλευσης κουνουπιών. Ορισμένα από αυτά είναι η σιτρονέλα, η μονάρντα, η καλέντουλα, το αγήρατο, η νεπέτα ή γατόχορτο, τα γεράνια, η μέντα, ο βασιλικός, το φασκόμηλο, το δεντρολίβανο, το σκόρδο, η αρτεμίσια, η αρμπαρόριζα, ο κατιφές, το μελισσόχορτο, το θυμάρι, η δάφνη κ.ά. Υπάρχουν όμως και αρκετά δέντρα, με τις ίδιες εντομοαπωθητικές ιδιότητες, όπως η φλαμουριά, ο κέδρος, τα διάφορων ειδών κυπαρίσσια, ο ευκάλυπτος και ιδιαίτερα ένα είδος του, το Corymbia citriodora, γνωστό και ως Lemon eucalyptus.

Εδώ και λίγα μόλις χρόνια παρατηρείται μια στροφή στην χρήση εντομοαπωθητικών που δεν είναι βλαβερά για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, και προσφέρουν εξίσου ικανοποιητική προστασία από τσιμπήματα αλλά και από την γενικότερη παρουσία βλαβερών εντόμων», σημείωσε.

Και τόνισε: «Για να απωθήσουμε και να εξαφανίσουμε τον εφιάλτη του κνησμού και της κοκκινίλας από τα τσιμπήματα των κουνουπιών, δεν είναι ανάγκη να επισκεφτούμε τα ράφια των σούπερ μάρκετ. Αρκεί να επισκεφτούμε το φαρμακείο της φύσης, που είναι λύση αποτελεσματική - οικολογική και οικονομική».

Το εργαστήρι παρασκευής φυσικών αντικουνουπικών θα πραγματοποιηθεί σε μία τρίωρη συνάντηση, τη Δευτέρα 18 Ιουνίου, από 19.00 – 22.00 και το κόστος του είναι 23 ευρώ.

Όλοι οι συμμετέχοντες θα παίρνουν τα προϊόντα που παρασκευάστηκαν κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου.

Πληροφορίες & δηλώσεις συμμετοχής: https://bit.ly/2smy528,

στο 2313078962 ή στο [email protected] . Περισσότερα στο: www.kipos-seminaria.gr.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χωρίς λεωφορεία σήμερα η Θεσσαλονίκη για 4 ώρες - Ξαφνική στάση εργασίας
Ποιες ώρες θα είναι χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ σήμερα η Θεσσαλονίκη - Γιατί κάνουν στάση εργασίας οι εργαζόμενοι, τι απαντά η διοίκηση του Οργανισμού
Χωρίς λεωφορεία σήμερα η Θεσσαλονίκη για 4 ώρες - Ξαφνική στάση εργασίας
Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί
Ο Απρίλιος θεωρείται ο πιο ζεστός και ξηρός μήνας στην Ταϊλάνδη, αλλά φέτος ο καύσωνας επιδεινώθηκε από το Ελ Νίνιο
Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί