Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Νέος ξενώνας φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων

Λειτουργεί στον Τρίλοφο από την ΑΡΣΙΣ - Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων

Υπηρεσίες υποδοχής και προσωρινής φιλοξενίας σε 35 ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες παρέχει η ΑΡΣΙΣ - Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, στη  νέα δομή που άρχισε να λειτουργεί στα τέλη Μαΐου σε ξενοδοχείο στον Τρίλοφο Θεσσαλονίκης.  

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΑΡΣΙΣ, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα προσφύγων, πρόκειται για την τρίτη δομή προσωρινής φιλοξενίας ανηλίκων σε ξενοδοχεία που εγκαινίασε ο φορέας μέσα το 2018 (οι δύο πρώτες σε Γιάννενα και Κοζάνη), σε συνεργασία με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, οι οποίες φιλοξενούν παιδιά  ηλικίας από 13 μέχρι 17 ετών.

Τα παιδιά κατάγονται από το τμήμα της αφρικανικής ηπείρου, που εκτείνεται νότια από την Σαχάρα και συγκεκριμένα από Γουϊνέα, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Κονγκό, Μπουρκίνα Φάσο, Γκάνα, Καμερούν, Ανγκόλα, Μάλι, Μπουρούντι, Ακτή Ελεφαντοστού και Σιέρρα Λεόνε και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους εξαιτίας εμφύλιων συρράξεων και ακραίας φτώχειας.

Οι υπηρεσίες που προσφέρει το προσωπικό της ΑΡΣΙΣ αφορούν ολοκληρωμένη ψυχοκοινωνική στήριξη των φιλοξενουμένων και την εξασφάλιση των βασικών για τη διαβίωσή τους αγαθών. Ειδικότερα, παρέχονται ιατρική βοήθεια (σε συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου), ψυχολογική υποστήριξη, συμβουλευτική βοήθεια και πληροφόρηση, νομική συνδρομή, εκπαιδευτικές και κοινωνικοπολιτιστικές δράσεις, καθώς και κάλυψη όλων των αναγκών τους σε σίτιση, ένδυση και ατομική υγιεινή. 

Συνολικά η ΑΡΣΙΣ λειτουργεί στη Βόρεια Ελλάδα τρεις δομές προσωρινής φιλοξενίας ανηλίκων προσφύγων σε ξενοδοχεία, έξι ξενώνες μόνιμης φιλοξενίας για ανήλικα προσφυγόπουλα και πέντε εξειδικευμένες προσωρινές δομές φιλοξενίας σε προσφυγικούς καταυλισμούς (safe zone).

Η ΑΡΣΙΣ καλεί τους συμπολίτες να συμπαραταχθούν στο έργο της παιδικής προστασίας των ασυνόδευτων ανηλίκων και να συνδράμουν αναλόγως με τις δυνατότητές τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διεθνές Δικαστήριο: Εντολή στο Ισραήλ να αναλάβει δράσεις για τον λιμό στη Γάζα
Τα νέα μέτρα ζητήθηκαν από τη Νότια Αφρική, στο πλαίσιο της εν εξελίξει προσφυγής της με την οποία κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία στη Γάζα
Διεθνές Δικαστήριο: Εντολή στο Ισραήλ να αναλάβει δράσεις για τον λιμό στη Γάζα
Θεσσαλονίκη: Πασίγνωστο μαγαζί στο κέντρο ανοίγει ξανά – Με μπιφτέκι, πατάτες κομπλέ
Ο Νίκος Νυφούδης μιλάει στον Τύπο Θεσσαλονίκης για το νέο εγχείρημα δίνοντας μας τα πρώτα insights του νέου «Τίφφανυς» στον πεζόδρομο της Ικτίνου
Θεσσαλονίκη: Πασίγνωστο μαγαζί στο κέντρο ανοίγει ξανά – Με μπιφτέκι, πατάτες κομπλέ