Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ενέργειες για την πιστοποίηση της διαδρομής «Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου»

Συνεργασία ΠΚΜ με Κύπρο και Ιταλία για την υποβολή φακέλου υποψηφιότητας ...

Για την πρωτοβουλία πιστοποίησης της πολιτιστικής διαδρομής “Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου” από το Συμβούλιο της Ευρώπης, ενημέρωσε σήμερα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ως επικεφαλής εταίρος του έργου Cult RInG. Στόχος η διαδρομή αυτή να προστεθεί στις συνολικά 29 πιστοποιημένες διαδρομές στην Ευρώπη.

Σήμερα πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη η 2η συνεδρίαση της τοπικής ομάδας υποστήριξης του Cult RInG που συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα INTERREG EUROPE 2014-2020 , στη διάρκεια της οποίας από την πλευρά της περιφέρειας επισημάνθηκε το πόσο σημαντική είναι αυτή η πιστοποίηση, καθώς δίνει δημοσιότητα, ενώ αποτελεί σημαντικό λόγο επιλογής της από δυνητικούς επισκέπτες που ενδιαφέρονται είτε για θρησκευτικό είτε ευρύτερα για πολιτιστικό τουρισμό. Αν και μέχρι σήμερα έχουν γίνει διάφορες προσπάθειες για την ανάδειξη των βημάτων του Αποστόλου Παύλου από διάφορους φορείς, όπως επισημάνθηκε, δεν έχει επιτευχθεί η παρουσίασή του ως ολοκληρωμένου τουριστικού προϊόντος.  

Εταίροι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη διαδικασία υποβολής φακέλου υποψηφιότητας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για την πιστοποίηση της πολιτιστικής διαδρομής είναι η Περιφέρεια της Πάφου και η Περιφέρεια του Λάτσιο της Ιταλίας, περιοχές από όπου έχει περάσει ο Απόστολος Παύλος. Σημειώνεται ότι για να υποβληθεί φάκελος υποψηφιότητας είναι απαραίτητη προϋπόθεση να υπάρχει έναν νομικό πρόσωπο στο οποίο να συμμετέχουν τουλάχιστον τρεις ευρωπαϊκές χώρες.Ήδη έχει συνταχθεί σχέδιο μνημονίου συνεργασίας και βρίσκεται σε φάση υπογραφής μεταξύ των τριών αυτών χωρών. Στο νομικό αυτό πρόσωπο, όμως, θα μπορούν να συμμετέχουν και άλλοι φορείς. Απώτερος στόχος του έργου Cult RInG είναι η διασύνδεση της διαδρομής του Αποστόλου των Εθνών μέσα από τις Περιφέρειες της Κεντρικής Μακεδονίας, του Lazio της Ιταλίας και της Πάφου της Κύπρου, ώστε να προκύψει ένα ολοκληρωμένο τουριστικό- πολιτιστικό προϊόν για τα «Βήματα του Αποστόλου Παύλου».

Στη διάρκεια της σημερινής συνάντησης που διοργάνωσε το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, έγινε αναλυτική παρουσίαση για τα βήματα που απαιτούνται για να προχωρήσει η διαδικασία της πιστοποίησης, με τον κ. Άλκη Κυριάκου να αναφέρει ότι τα βήματα του Αποστόλου Παύλου καλύπτουν ακριβώς τα κριτήρια επιλεξιμότητας που τίθενται ωστόσο πρόσθεσε ότι η εμπειρία δείχνει ότι μια πολιτιστική διαδρομή δεν εγκρίνεται από την πρώτη φορά που υποβάλει φάκελο, αλλά είναι σημαντικό να μπει σε διαδικασία υποψηφίου. Πάντως ο ίδιος υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη διαδρομή έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον του Συμβουλίου της Ευρώπης και είμαστε " πολύ καλό επίπεδο".

Τζιτζικώστας: Ισχυρά εργαλεία οι πολιτιστικές διαδρομές

Ισχυρά εργαλεία για την προώθηση και τη διατήρηση της κοινής πλουραλιστικής πολιτιστικής ταυτότητας της Ευρώπης χαρακτήρισε τις  πολιτιστικές διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης ο Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.  "Ουσιαστικά παρέχουν καλύτερη κατανόηση της Ευρωπαϊκής ιστορίας φέρνοντας κοντά ανθρώπους ιδέες και πολιτισμούς", όπως σημείωσε. Για το έργο Cult-RInG είπε ότι η ΠΚΜ έχει ήδη αναπτύξει στενή συνεργασία με τους εταίρους της από την Κύπρο και την Ιταλία με σκοπό τη διαμόρφωση και πιστοποίηση της πολιτιστικής διαδρομής με αντικείμενο τα βήματα του Αποστόλου Παύλου. Πρόσθεσε όμως ότι "σταθερή επιλογή μας από την πρώτη στιγμή ήταν η συμμετοχή των τοπικών φορέων, των δήμων, των Ιερών Μητροπόλεων, της πανεπιστημιακής κοινότητας αλλά και φορέων του πολιτισμού που δραστηριοποιούνται κατά μήκος αυτής της διαδρομής και ήδη οργανώσαμε συναντήσεις εργασίας προς αυτήν την κατεύθυνση. Στην επόμενη δε φάση αναμένεται να συμμετάσχουν και οι υπόλοιπες περιφέρειες που σχετίζονται με τα βήματα του Αποστόλου Παύλου". Σημειώνεται ότι στη σημερινή συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος καθώς και Μητροπόλεων, αλλά και εκπρόσωποι πολιτιστικών και άλλων φορέων. 

Ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι ο πολιτισμός μπορεί να προσφέρει πολλά όχι μόνο στη χώρα μας αλλά στο σύνολο της ευρωπαϊκής κοινωνίας και ειδικά στους νέους και ταυτόχρονα αποτελεί ισχυρότατο μοχλό ανάπτυξης όχι μόνο της ελληνικής αλλά ολόκληρης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Μπορούμε όλοι μαζί σωστά συνεργαζόμενοι να αξιοποιήσουμε ακόμη πιο αποτελεσματικά τον πολιτισμό όπως τόνισε. Μίλησε ακόμη για την προσπάθεια αξιοποίησης κάθε διαθέσιμου προγράμματος από την Περιφέρεια "για να φέρουμε την περιφέρειά μας μπροστά όχι μόνο στους μεσοπρόθεσμους στόχους αλλά και στους μακροπρόθεσμους". "Μέσα από την τεχνογνωσία που αξιοποιούμε θα καταφέρουμε να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας και να επιτύχουμε τη διασύνδεση του τουρισμού με τον πολιτισμό και φυσικά έτσι να κατακτήσουμε το στόχο που εξαρχής έχουμε θέσει, να είμαστε η πρώτη περιφέρεια της Ελλάδας που θα βγει από την κρίση. Σε αυτήν την προσπάθεια σας θέλουμε όλους κοντά μας", τόνισε κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Τζιτζικώστας.

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού κ. Αλέξανδρος Θάνος ζήτησε να κινηθούν γρήγορα οι διαδικασίες για να έρθει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η πιστοποίηση, ενώ μίλησε για αύξηση του ρεύματος τουριστών που επισκέπτονται τις πολιτιστικές διαδρομές.

Και άλλες διαδρομές

Όπως επισημάνθηκε, τα βήματα του Αποστόλου Παύλου αποτελούν το κεντρικό σημείο του σχεδίου δράσεις που θα υποβληθεί, ωστόσο θα υπάρχει αναφορά και σε άλλες δυο διαδρομές, στην ποδηλατική πολιτιστική διαδρομή 13 με την ονομασία "Σιδηρούν παραπέτασμα" για την οποία έχει συμφωνηθεί μέρος της να περνά μέσα από το Ν. Σερρών, καθώς η μια διαδρομή που αφορά τους δρόμους του κρασιού της Ευρώπης. Πρόκειται , όπως τονίστηκε για ένα δυναμικό δίκτυο που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον τουριστικό κλάδο στο οποίο η ΠΚΜ στοχεύει να εντάξει όλα τα επισκέψιμα οινοποιεία της Περιφέρειας.

ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απάτη «μαμούθ» 645 εκατ. ευρώ στη βιομηχανία κάνναβης
Στην εξιχνίαση ενός από τα μεγαλύτερα σχήματα Πόντσι στην ιστορία, μια «πυραμίδα» επενδυτών που δρούσε στον τομέα της κάνναβης, προχώρησαν πριν από...
Απάτη «μαμούθ» 645 εκατ. ευρώ στη βιομηχανία κάνναβης