Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Αποζημίωση αμπελοκαλλιεργητών για ζημιές από βροχοπτώσεις;

Το θέμα θέτει με ερώτησή της η βουλευτής ΝΔ Κατερίνα Μάρκου

Ερώτηση για την αποζημίωση των αμπελοκαλλιεργητών στην οινοπαραγωγική περιοχή της Νέας Μεσήμβριας, της Αγχιάλου και της Γέφυρας του δήμου Χαλκηδόνας, λόγω της εμφάνισης ασθενειών, ιδίως περονόσπορου, μετά τις έντονες και ασυνήθιστες για την εποχή βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στην περιοχή της Θεσσαλονίκης στα τέλη Ιουνίου κατέθεσε η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Κατερίνα Μάρκου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Ο ΕΛΓΑ αρνείται να δώσει αποζημιώσεις, αφού, σύμφωνα με τον Κανονισμό, καλύπτονται μόνο άμεσες ζημιές από φυσικά φαινόμενα και όχι από ασθένειες. Ως αποτέλεσμα, οι αμπελοκαλλιεργητές της περιοχής, παρόλο που είναι συνεπείς στις οικονομικές υποχρεώσεις τους απέναντι στον ΕΛΓΑ, μένουν ουσιαστικά ακάλυπτοι..

Όμως, ειδικά ο περονόσπορος εξαρτάται άμεσα από τις καιρικές συνθήκες και, ως μύκητας, ευνοείται από την βροχή και την υγρασία ενώ δεν υπάρχει και καμία μέθοδος αντιμετώπισης εκ των υστέρων. Η δε ζημιά αφορά όχι μόνο την τρέχουσα παραγωγή αλλά σίγουρα και την επόμενη αφού δεν είναι εύκολο να επανέλθει το αμπέλι.

Η βουλευτής ζητά από τον υπουργό, δεδομένου του πλήγματος στην τοπική οικονομία, να εξετάσει το ενδεχόμενο αποζημίωσης των αμπελοκαλλιεργητών για τις ζημιές που έχουν υποστεί καθώς και τη λήψη άλλων μέτρων για την ενίσχυσή τους καθώς και την αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων αποζημίωσης π.χ. μέσω ΠΣΕΑ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

ΘΕΜΑ: Αποζημίωση των αμπελοκαλλιεργητών της Θεσσαλονίκης για ζημιές από τις βροχοπτώσεις

Οι έντονες και ασυνήθιστες για την εποχή βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στην περιοχή της Θεσσαλονίκης στα τέλη Ιουνίου είχαν ως αποτέλεσμα να καταστραφούν σε υψηλό ποσοστό οι καλλιέργειες αμπελιών στην οινοπαραγωγική περιοχή της Νέας Μεσήμβριας, της Αγχιάλου και της Γέφυρας του δήμου Χαλκηδόνας, λόγω της εμφάνισης ασθενειών, ιδίως περονόσπορου.

Τις ζημιές αυτές αρνείται να αποζημιώσει ο ΕΛΓΑ, αφού, σύμφωνα με τον Κανονισμό, καλύπτονται μόνο άμεσες ζημιές από φυσικά φαινόμενα και όχι από ασθένειες. Όμως, ο περονόσπορος εξαρτάται άμεσα από τις καιρικές συνθήκες και, ως μύκητας, ευνοείται από την βροχή και την υγρασία ενώ δεν υπάρχει και καμία μέθοδος αντιμετώπισης εκ των υστέρων. Η δε ζημιά αφορά όχι μόνο την τρέχουσα παραγωγή αλλά σίγουρα και την επόμενη αφού δεν είναι εύκολο να επανέλθει το αμπέλι.

Οι αμπελοκαλλιεργητές της περιοχής, παρόλο που είναι συνεπείς στις οικονομικές υποχρεώσεις τους απέναντι στον ΕΛΓΑ, μένουν ουσιαστικά ακάλυπτοι. Όμως, και στο παρελθόν και σε άλλες περιοχές, έχουν δοθεί αποζημιώσεις για τον περονόσπορο και τις συναφείς ασθένειες των αμπελιών.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:

1) Δεδομένου του πλήγματος στην τοπική οικονομία, προτίθεστε να εξετάσετε το ενδεχόμενο αποζημίωσης των αμπελοκαλλιεργητών για τις ζημιές που έχουν υποστεί καθώς και τη λήψη άλλων μέτρων για την ενίσχυσή τους;

2) Αν η αποζημίωση δεν είναι εφικτή μέσω του ΕΛΓΑ, προτίθεστε να αναζητήσετε εναλλακτικό τρόπο αποζημίωσης π.χ. μέσω ΠΣΕΑ;

Η ερωτώσα βουλευτής

Κατερίνα Μάρκου – Β’ Θεσσαλονίκης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αεροπλάνο της British πέρασε ξυστά από drone – Πετούσε από Αθήνα προς Λονδίνο
H απόσταση μεταξύ τους έφτασε στο 1,5 μέτρο - Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος πετούσε σε ύψος 24 φορές μεγαλύτερο από το μέγιστο νόμιμο ύψος για τις...
Αεροπλάνο της British πέρασε ξυστά από drone – Πετούσε από Αθήνα προς Λονδίνο