21

OCT
2018

Τι αναφέρει η συνδικαλιστική παράταξη «Λάντζα»

Θεσσαλονίκη: Καταγγελία από ντελιβερά σε γνωστή αλυσίδα φαγητού

07 Aug 201803.09

Ένας εργαζόμενος ως ντελιβεράς σε γνωστή αλυσίδα φαγητού στη Θεσσαλονίκη είχε ατύχημα με το εταιρικό μηχανάκι εν ώρα εργασίας πριν από λίγες ημέρες. Ο εργαζόμενος δεν υπέστη κάποια σωματική βλάβη, ωστόσο, όπως αναφέρει η «ΛΑΝΤΖΑ» - συνδικαλιστική παράταξη στο χώρο επισιτισμού και τουρισμού – ακολούθησε αξίωση από πλευράς του εργοδότη να καλυφθούν τα έξοδα για την αποκατάσταση της ζημίας στο μηχανάκι από τον ίδιο τον εργαζόμενο. Στην άρνηση του εργαζομένου υπήρξε – πάντα σύμφωνα με τη καταγγελία – απειλή απόλυσης.

Διαβάστε την ανακοίνωση:

Στα Goody`s Burger House της Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη εξελίσσεται ακόμη ένα συμβάν εργοδοτικής αυθαιρεσίας, με απειλή απόλυσης και προσπάθεια εκφοβισμού των εργαζομένων.

Λίγες μέρες πριν, συνάδελφος μας, εργαζόμενος ως διανομέας στο παραπάνω κατάστημα είχε ένα ατύχημα με το εταιρικό μηχανάκι εν ώρα εργασίας. Δεν υπήρξε (ευτυχώς) σωματική βλάβη, ωστόσο ακολούθησε η αξίωση από πλευράς του εργοδότη να καλυφθούν τα έξοδα για την αποκατάσταση της ζημίας στο μηχανάκι από τον ίδιο τον εργαζόμενο.

Ο εργαζόμενος αρνήθηκε την παράλογη απαίτηση της εργοδοσίας, επικαλούμενος τη σύμβασή του, η οποία δεν ορίζει κάτι τέτοιο. Η άρνησή του λοιπόν, για την ανάληψη του κόστους ζημίας, σήμανε από πλευράς εργοδότη την απόπειρα απόλυσής του, κάτι που ο ίδιος και συνάδελφοι του αρνήθηκαν ν’ αποδεχτούν, με μία συνάδελφο. να δηλώνει πως θα παραιτηθεί αν πραγματοποιηθεί αυτή η εκδικητική και «παραδειγματική» (με βάση τα λεγόμενα του ίδιου του εργοδότη) απόλυση. Αφού ο εργαζόμενος ξεκίνησε κανονικά στη βάρδια ορίστηκε μια συνάντηση «συζήτησης και διαπραγμάτευσης» την επόμενη μέρα, όπου και ξεκινάει μια νέα ιστορία.

Στο εν λόγω ραντεβού, στο οποίο παρίσταντο ο εργοδότης με το διευθυντή προσωπικού του καταστήματος και ο εργαζόμενος με την παραπάνω συνάδελφο, ο εργοδότης επέμεινε στην «ηθική υποχρέωση» να καταβάλει τα λεφτά ο εργαζόμενος τονίζοντας πως εφόσον αυτό δεν έγινε αποδεκτό, προχωρά στην απόλυσή του.

Η δικαιολογία της απόλυσης μετασχηματίστηκε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, ύστερα από παρουσία δικηγόρου του εργαζομένου και του προέδρου του οικείου συνδικάτου (ΣΕΤΕΠΕ). Η «απόλυση προς παραδειγματισμό» μετατράπηκε σε «απόλυση λόγω περικοπών και μη αποδοτικότητας». Κατά τη διάρκεια αυτής της κοροϊδίας ο διευθυντής προκαλούσε με την κάλυψη και τη στήριξη του εργοδότη. Ύβρεις και απειλές εκτοξεύτηκαν προς τους εργαζόμενους και το συνδικάτο. Το θέατρο του εργοδότη και του διευθυντή συμπλήρωσε η απόπειρα του τελευταίου να σκηνοθετήσει σωματική επίθεση.

Η υπόθεση μεταφέρθηκε στην αστυνομία, χωρίς ωστόσο να κάμπτεται η διάθεση του διευθυντή για επίθεση στους εργαζόμενους, καθώς επιστρέφοντας στο κατάστημα προχώρησε εκ νέου σε επιθέσεις προσπαθώντας να χειροδικήσει σε βάρος της παραπάνω συναδέλφου απειλώντας τη πως «δεν έχει δει τίποτα ακόμα». Η εργοδοσία δεν άργησε να κάνει πράξη αυτή την απειλή, βάζοντας στο στόχαστρο τους εργαζόμενους-μέλη του συνδικάτου στο συγκεκριμένο κατάστημα.

Αυτές οι επιθέσεις δεν προκύπτουν από το πουθενά. Στην πραγματικότητα δεν είναι το κόστος των 50€ της ζημίας, ο λόγος για τον οποίο ο συνάδελφος έρχεται αντιμέτωπος με την απόλυση, αλλά η συνδικαλιστική του δράση, ως μέλος του συνδικάτου (ΣΕΤΕΠΕ) και του εργατικού σχήματος ΛΑΝΤΖΑ. Διεκδίκηση καταβολής δεδουλευμένων, ανάγκη για αύξηση του εξευτελιστικού ωρομισθίου, προσπάθεια αντίστασης στις παράλογες απαιτήσεις της εργοδοσίας ήταν πρακτικές του συγκεκριμένου εργαζόμενου, που μέσα σ’ έναν χώρο εκμετάλλευσης έσπειραν το δικαίωμα της συλλογικής διεκδίκησης.

Δεν πέφτουμε απ’ τα σύννεφα, καθώς τέτοιες πρακτικές εργοδοτικής αυθαιρεσίας, εκβιασμών και τραμπουκισμού είναι γνωστές στον κλάδο του επισιτισμού, σε διάφορες παραλλαγές και εκδοχές. Αυτό είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα που η εργοδοσία αξιώνει να αυθαιρετεί, όχι μόνο μη υπογράφοντας κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, αλλά και μη τηρώντας τα εναπομείναντα (ελλείψει ΣΣΕ) νομικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των εργαζομένων, ορίζοντας αυθαίρετα τις δικές της απαιτήσεις ως το status quo στον εργατικό μας βίο. Αυτή είναι η εργοδοσία που όταν οι εργαζόμενοι δε συμμορφώνονται με τις παράλογες απαιτήσεις της, απολύει εκδικητικά.

Αυτή είναι η εργοδοσία που θέλει να παραδειγματίζει πάνω στην υποταγή και που τελικά αιφνιδιάζεται όταν ένας εργαζόμενος διεκδικεί το δίκιο του, παλεύει συλλογικά πλάι στους συναδέλφους του και μέσα από το σωματείο του, αναγνωρίζοντας πως δεν είναι μια ατομική υπόθεση αλλά μια ακόμη μάχη για το μέλλον του κόσμου της εργασίας.

Όπως φαίνεται το γαϊτανάκι αυτό θα συνεχιστεί. Το καθεστώς σιωπής και εκφοβισμού που προσπαθούν να επιβάλουν θα καθιερωθεί μόνο αν το αφήσουμε. Η υπόθεση των συναδέλφων μας είναι δικιά μας υπόθεση, καθώς κρίνει τον τρόπο που θα δουλεύουμε όλοι οι εργαζόμενοι σε αυτό το μαγαζί και σε κάθε μαγαζί που περνάνε τέτοιες πρακτικές. Δεν πρόκειται εξάλλου για μεμονωμένο περιστατικό, αλλά για μια πραγματικότητα που κυβέρνηση κι εργοδοσία έχουν επιβάλει στους χώρους δουλειάς.

Διεκδικούμε:

– Να παρθεί πίσω η απειλή της απόλυσης, είτε το επιχείρημα της εργοδοσίας είναι ο «παραδειγματισμός», είτε οι «περικοπές και η μη αποδοτικότητα του εργαζομένου».

– Να μπει τέλος στο καθεστώς εκφοβισμού των εργαζομένων από τα στελέχη της επιχείρησης.

– Υπογραφή, με βάση τις ανάγκες μας, την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια μας, κλαδικής συλλογικής σύμβασης για τον κλάδο του επισιτισμού, στο χώρο των αλυσίδων εστίασης, την οποία μεταξύ άλλων και η εταιρεία Goody’s έχει καταγγείλει, αφήνοντας τους εργαζόμενους εκτεθειμένους στις ορέξεις της.

ΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΙ. ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΑΣ.

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΙΚΑΙΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ «ΣΠΑΜΕ» ΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ.

ΟΡΓΑΝΩΝΟΜΑΣΤΕ ΚΙ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ.


ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(1)Τύπος Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη: Ανήλικη έπεσε στο Θερμαϊκό στις «Ομπρέλες»

Τοπικά21 Oct 201800.58

Νωρίτερα το απόγευμα του Σαββάτου

Η μεγαλύτερη «βόλτα» σκύλων σήμερα στην Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης!

Τοπικά21 Oct 201800.09

«Τα 101 σκυλιά της παραλίας» - Το typosthes.gr με τη σχολή εκπαίδευσης σκύλων “Themis Fousias K9” διοργανώνουν το μεγαλύτερο event εκπαίδευσης σκύλων


Πολύωρες διακοπές ρεύματος σήμερα και αύριο στη Θεσσαλονίκη

Τοπικά21 Oct 201800.03

Χωρίς ρεύμα για αρκετές ώρες Κυριακή και Δευτέρα πρωί θα μείνουν περιοχές της Θεσσαλονίκης

Καιρός στη Θεσσαλονίκη - Χαλάει ο καιρός με βροχές από το βράδυ

Τοπικά21 Oct 201800.01

Η πρόγνωση του καιρού για σήμερα, Κυριακή 21/10, από την ΕΜΥ

Έκθεση μόδας με ανακυκλώσιμα υλικά στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης

Τοπικά20 Oct 201819.44

Η έκθεση διοργανώνεται για τέταρτη χρονιά από τον σύλλογο «Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας»

Θεσσαλονίκη: Μεταφορά κρατουμένου στo πορτμπαγκάζ τζιπ της ΕΛ.ΑΣ! (ΦΩΤΟ)

Τοπικά20 Oct 201818.33

Καταγγελία για απαράδεκτη πρακτική μεταφοράς κρατουμένου

Μυλόπουλος: Ευρωπαϊκή μεγαλούπολη με μετρό το 2020 η Θεσσαλονίκη

Τοπικά20 Oct 201817.54

Τι απάντησε για τις κατηγορίες που του αποδίδει η ΝΔ για το ΑΠΘ

Φωτογραφία της Δήμητρας Θωμά

Θεσσαλονίκη: Μαύρο πανό στον Λευκό Πύργο από τη νεολαία ΣΥΡΙΖΑ (ΦΩΤΟ+VIDEO)

Τοπικά20 Oct 201817.23

Διαμαρτυρία της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ για την Eldorado Gold και τις Σκουριές


ΜασούτηςMediterranean CosmosMollersΝυχτερινος Ημιμαραθωνιος


NLPAgaphISTyposthes.gr - Twitter

ΔημήτριαTyposthes.gr - Facebook


© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία