Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θερινά σχολεία για μικρούς αγρότες, χειριστές drones και για μάρκετινγκ

Στη Θεσσαλονίκη από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, το ΑΠΘ, και Δήμο Θεσσαλονίκης και Thessaloniki Convention Bureau αντίστοιχα

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Πριν το καλοκαίρι εκπνεύσει, θερινά σχολεία με θεματικές χρήσιμες, αλλά και δημιουργικές, διοργανώνονται από φορείς της πόλης μας. Για την ακρίβεια «Θερινό σχολείο drones» θα πραγματοποιήσει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ένα «Καλοκαίρι στο Αγρόκτημα» με κηπουρικές εργασίες, εργαστήρια μαγειρικής και άλλες δημιουργικές δράσεις πραγματοποιεί η Αμερικανική Γεωργική Σχολή, ενώ ο Δήμος Θεσσαλονίκης και το Thessaloniki Convention Bureau κατάφεραν να φέρουν στην πόλη το 32ο European Cities Marketing Summer School που έχει επίκεντρο το μάρκετινγκ.

Μαθαίνοντας εφαρμογές των drones στην κινηματογραφία

Τι ξέρετε για τα drones; Το Εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανάλυσης Πληροφοριών του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ διοργανώνει, με τη σύμπραξη της ερευνητικής ομάδας «Ίκαρος», το θερινό σχολείο μη επανδρωμένων αεροσκαφών- drones, με θέμα «Deep learning and computer vision for drone imaging and cinematography», στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου Multidrone - HORIZON 2020.

To θερινό σχολείο θα πραγματοποιηθεί από την Τετάρτη 29 έως την Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018, στο Αμφιθέατρο ΙΙ του ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ.

Σκοπός του είναι να παράσχει μία επισκόπηση των διάφορων θεμάτων υπολογιστικής όρασης και μηχανικής μάθησης που συναντώνται στις εφαρμογές των drones στην κινηματογραφία.

«Στο θερινό σχολείο θα μιλήσουμε για την χρήση των drones για την παραγωγή τηλεοπτικού υλικού, για την τεχνολογία που παράγουμε για να καλύψουμε μεγάλα αθλητικά γεγονότα όπως ποδηλατικοί αγώνες στην Ιταλία ή αγώνες κωπηλασίας με drones ώστε να έχουμε λήψη από διαφορετικές γωνίες ταυτόχρονα» δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο Καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ κ. Ιωάννης Πήτας. Είπε πως «στην χώρα μας έχουμε αρχίσει να χρησιμοποιούμε περισσότερο τα drones τα τελευταία δύο χρόνια πιο συχνά για ερασιτεχνικές εφαρμογές, ενώ για επαγγελματικούς λόγους γίνεται χρήση πιο φτηνών εφαρμογών». Συμπλήρωσε ότι στο εκπαιδευτικό κομμάτι ελάχιστα έχουν γίνει στην Ελλάδα στην διδασκαλία για την χρήση drones. «Στο εξωτερικό υπάρχουν μέχρι και προγράμματα master με θέματα που αφορούν στα drones. Εμείς στο ΑΠΘ φτιάξαμε μια ομάδα με φοιτητές για την εκπαίδευση στην χρήση των drones και στο πλαίσιο αυτό θα γίνει και το θερινό σχολείο. Μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή 70 άτομα, ενώ εγγραφές θα γίνονται μέχρι και την έναρξη του προγράμματος, άρα ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί», ανέφερε.

Κατά τη διάρκεια του θερινού σχολείου θα πραγματοποιηθεί, την Τρίτη 28 Αυγούστου 2018, εκδρομή στα Μετέωρα, όπου θα γίνει κινηματογραφική λήψη στην περιοχή.

Την Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018 θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες δύο δράσεις, οι οποίες είναι ανοιχτές για το κοινό:

- «Ηands-on programming workshop on drones, στην οποία θα γίνει γνωριμία με το περιβάλλον ROS, χρησιμοποιώντας Python για εφαρμογές βαθέων νευρωνικών, και θα υπάρξουν πρακτικά παραδείγματα video streaming.

- «Public Awarness Workshop on drones», κατά τη διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιηθεί ημερίδα ευαισθητοποίησης σε θέματα σχετικά με ηθικά ζητήματα που προκύπτουν από τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών με σκοπό την κινηματογράφηση.

«Στην ημερίδα που θα γίνει το μεσημέρι τις Παρασκευής στο κτήριο της ΚΕΔΕΑ την οποία θα προλογίσει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης, θα μιλήσουμε για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, τι συμβαίνει πχ αν ένα drone πετάξει πάνω από την οικία μας και πώς μπορούμε να προστατευθούμε», σχολίασε ο καθηγητής.

Στις διαλέξεις που θα γίνουν στην αγγλική γλώσσα, πέρα από τον ίδιο θα μιλήσουν και:

- ο Αν. Καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ Αναστάσιος Τέφας,

- ο Αν. Καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ Νικόλαος Νικολαΐδης,

- το μέλος της Ομάδας Καινοτομίας της Deutsche Welle Dr. Nico Heise,

- ο μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Instituto Superior Técnico Dr. Bruno Guerreiro,

-ο ιδρυτής και Πρόεδρος στην UVS International Peter van Blyenburgh,

- το μέλος της Ομάδας Καινοτομίας της Deutsche Welle, Tim Koch,

- και ο Καθηγητής στο Universidad de Sevilla José Ramiro, Martínez de Dios.

Στο Θερινό Σχολείο μπορούν να συμμετάσχουν φοιτητές και απόφοιτοι Θετικών ή Πολυτεχνικών σχολών με μαθηματικό υπόβαθρο. Θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής.

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν τον σύνδεσμο: http://icarus.csd.auth.gr/activities/droneschool

Μικροί αγρότες στο αγρόκτημα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής

Κηπουρικές εργασίες, εργαστήρια μαγειρικής, πειράματα, παρατήρηση και φροντίδες των ζώων, ερευνητικά ταξίδια σε άλλους πολιτισμούς είναι κάποιες από τις δραστηριότητες που περιλαμβάνονται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Καλοκαίρι στο Αγρόκτημα», που πραγματοποιεί για 15η χρονιά η  Αμερικανική Γεωργική Σχολή.

«Είναι ένα θερινό πρόγραμμα που έχει μεγάλη απήχηση στο κοινό της πόλης.  Η τρίτη περίοδος ξεκινά τη Δευτέρα 27 Αυγούστου και ολοκληρώνεται την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου και πέρα από τις δραστηριότητες που έγιναν και κατά τις δύο προηγούμενες περιόδους θα έχει και τον τρύγο και το πάτημα των σταφυλιών, γιατί τώρα είναι η εποχή τους», δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» η υπεύθυνη του προγράμματος και εκπαιδευτικός κυρία Ειρήνη Αργυριάδου.

Μας είπε πως φέτος συνολικά 550 παιδιά παρακολούθησαν το «Καλοκαίρι στο Αγρόκτημα» (συνολικά στις τρεις περιόδους), ενώ σημείωσε πως από αυτή τη χρονιά άρχισε να λειτουργεί και η εφαρμογή του προγράμματος με γλώσσα επικοινωνίας μόνο την αγγλική, για περιορισμένο αριθμό παιδιών μεγαλύτερα της Γ΄ δημοτικού. Συνολικά 70 παιδιά δήλωσαν συμμετοχή για να το παρακολουθήσουν το τελευταίο.

Το κόστος για ένα «Καλοκαίρι στο Αγρόκτημα» είναι στα 335 ευρώ, και υπάρχουν ακόμη ελάχιστες διαθέσιμες θέσεις για την τρίτη περίοδο που αρχίζει αύριο. Αν λοιπόν θέλετε το δικό σας παιδί να ζήσει αυτή την ιδιαίτερη εμπειρία στο αγρόκτημα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, δεν έχετε παρά να σπεύσετε να δηλώσετε το ενδιαφέρον σας. «Είναι μια πολύτιμη εμπειρία για όσα παιδάκια έχουν την ευκαιρία να τη ζήσουν. Θα κάνουν βιωματικές δράσεις σε ένα μοναδικό περιβάλλον, οργανωμένο, ασφαλές, σε ένα καταπράσινο εκπαιδευτικό και παραγωγικό αγρόκτημα. Μην ξεχνάτε πως τα προϊόντα που παράγονται εδώ κυκλοφορούν και στην αγορά και πως οι μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές μας μαθαίνουν πρακτικά πώς γίνεται η παραγωγή», σημείωσε η κυρία Αργυριάδου.

Χρήσιμα: Υπάρχουν τρία ηλικιακά επίπεδα για τα παιδιά που συμμετέχουν. Το πρώτο επίπεδο αφορά προνήπια και  νήπια, το δεύτερο μαθητές από την Α’ έως τη Γ’ τάξη του Δημοτικού και το τρίτο επίπεδο από τη Δ’ τάξη του

Δημοτικού έως την Α’ τάξη Γυμνασίου. Οι ομάδες, εφαρμόζουν καθημερινά, σε υπαίθριους σκιερούς χώρους, ένα διαφορετικό εκπαιδευτικό - ψυχαγωγικό πρόγραμμα. Στις ομάδες του 3ου επιπέδου (Δ, E’, ΣΤ’ δημοτικού & Α' γυμνασίου) ένα στέλεχος μιλά μόνο στα αγγλικά με στόχο την εξάσκηση των παιδιών στον προφορικό λόγο. Πληροφορίες στο τηλ 2310-492700.

Στην Θεσσαλονίκη θερινό σχολείο για το μάρκετινγκ

Περισσότερα από 76 στελέχη τουριστικών φορέων μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων είναι αυτές τις μέρες στην Θεσσαλονίκη με στόχο να ενημερωθούν στο «Σχολείο Τουρισμού» γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο, τις νέες τάσεις, τις καινοτόμες πρακτικές και τις προκλήσεις, συμμετέχοντας στο 32ο European Cities Marketing Summer School που πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Porto Palace έως τις 29 Αυγούστου 2018, ως αποτέλεσμα στοχευμένων ενεργειών του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Thessaloniki Convention Bureau.

Το European Cities Marketing είναι ένας μη κερδοσκοπικός πανευρωπαϊκός οργανισμός που στοχεύει στη βελτιστοποίηση των επιδόσεων και των υπηρεσιών των ηγετικών πόλεων της Ευρώπης, μέσω της δια βίου μάθησης των στελεχών του τουρισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες «Το ECM Summer School αποτελεί μια ευκαιρία για όλους τους εμπλεκόμενους στον χώρο του επαγγελματικού τουρισμού με σκοπό την παροχή νέων εργαλείων marketing, γνώσεων και δεξιοτήτων που απαιτούνται για μια επιτυχημένη πορεία στα πεδία διοργάνωσης εκδηλώσεων, συνεδρίων και προώθησης του προορισμού.

Πρόκειται για ένα καινοτόμο και εναρμονισμένο με τις διεθνείς εξελίξεις πρόγραμμα, που στοχεύει να ενισχύσει επαγγελματίες που εργάζονται σε γραφεία τουρισμού, συνεδριακά κέντρα, ξενοδοχεία, αεροπορικές εταιρείες, DMCs, PCOs, Convention Bureaus και γενικότερα όσους εμπλέκονται με τη βιομηχανία του επαγγελματικού τουρισμού, ώστε να αναπτύξουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες που απαιτούνται για μια επιτυχημένη καριέρα στον τομέα αυτό και παράλληλα να τους εξοπλίσει με τα πιο πρόσφατα εργαλεία μάρκετινγκ.

Παράλληλα, το πρόγραμμα παρέχει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν επαγγελματίες- ηγέτες της βιομηχανίας, καθώς και να αναπτύξουν ένα δίκτυο νέων συναδέλφων και πελατών από όλη την Ευρώπη».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ