Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Μαθητές «σαρδέλες» στον ΟΑΣΘ ή περπάτημα για 3 χιλιόμετρα

Περπατούν χιλιόμετρα για να φτάσουν στο σχολείο ή χάνουν μάθημα αφού το λεωφορείο του ΟΑΣΘ που καλείται να τους μεταφέρει είναι γεμάτο κόσμο

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Το πρώτο κουδούνι μπορεί να χτύπησε, όμως για κάποια παιδιά από το δήμο Θέρμης η μετάβαση στο σχολείο είναι μια υπόθεση που ενέχει δυσκολίες και ρίσκο.

Τι συμβαίνει; «Ενώ σε γενικές γραμμές και σε ένα μεγάλο ποσοστό δεν υπάρχουν προβλήματα στα σχολικά λεωφορεία που μεταφέρουν μαθητές στα σχολεία της περιοχής μας, υπάρχει πρόβλημα σε κάποια χωριά», σημείωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο αντιδήμαρχος Παιδείας, δια βίου Μάθησης, Νέας Γενιάς και Κοινωνικής Προστασίας του δήμου Θέρμης κ. Στέλιος Αποστόλου. Εξήγησε πως «το πρόβλημα είχε εντοπιστεί ήδη με το τέλος της προηγούμενης σχολικής χρονιάς και είχε επισημανθεί στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ωστόσο δυστυχώς μέχρι και σήμερα δεν έχει λυθεί. Είχαμε εντοπίσει το συγκεκριμένο ζήτημα από τον Ιούνιο. Συγκεκριμένα υπάρχει πρόβλημα για τη μεταφορά μαθητών στο 2ο Γυμνάσιο Μίκρας (Τριλόφου) για προσέγγιση μαθητών από Πλαγιάρι προς Τρίλοφο, στο 1ο ΓΕΛ Μίκρας (Τριλόφου) προς Καρδία, στο Ρύσιο προς το 2ο ΓΕΛ Μίκρας στο κτήριο του ΙΕΚ και προς το 2ο Γυμνάσιο Θέρμης (Απολλώνιο).

Περίπου 160 παιδιά από Πλαγιάρι έμειναν εκτός μαθητικών δρομολογίων καθώς η απόσταση από το σχολείο τους είναι ελαφρώς μικρότερη των τριών χιλιομέτρων και έτσι, τυπικά, δεν δικαιολογείται η μίσθωση λεωφορείου από την ΠΚΜ, οπότε έρχονται στο σχολείο με τα πόδια και μάλιστα περπατούν σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας. Το ζήτημα είχε συζητηθεί στην Περιφέρεια και η Επιτροπή Παρέκκλισης αποφάσισε να γίνεται η μεταφορά των παραπάνω μαθητών κι αυτή με τα μαθητικά δρομολόγια. Και ενώ βρέθηκε το σχετικό κονδύλι, το ζήτημα δεν έχει ακόμη λυθεί».

Φωτογραφία αρχείου

Παράλληλα ο κ. Αποστόλου ανέφερε πως «στην περίπτωση Καρδίας - Τριλόφου στο υφιστάμενο δρομολόγιο του ΟΑΣΘ πρέπει να μεταφέρονται καθημερινά 95 επιπλέον παιδιά με αποτέλεσμα να μην χωράνε πολλές φορές στο λεωφορείο το οποίο έρχεται ήδη γεμάτο από το Μεσημέρι και το Σχολάρι, και να χάνουν συχνά τις πρώτες ώρες μαθήματος.

Για τους παραπάνω μαθητές η μετακίνηση προβλέπεται να γίνεται με το λεωφορείο του ΟΑΣΘ. Όμως, τα παιδιά δεν χωρούν στο πρωινό δρομολόγιο καθώς με αυτό μετακινούνται και οι κάτοικοι της περιοχής.

Δύσκολη είναι η πρόσβαση και στο 2ο ΓΕΛ Μίκρας στο κτήριο του ΙΕΚ. «Για κάποια παιδιά που πάνε στο ΙΕΚ από το Ρύσιο μένουν σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από το σχολείο οπότε πάνε με τον ΟΑΣΘ. Στην επιστροφή όμως πρέπει να περάσουν από την αερογέφυρα για να φτάσουν στην Νεράϊδα όπου κάνει στάση το λεωφορείο», εξήγησε ο αντιδήμαρχος. Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι μαθητές στο Β΄ Γυμνάσιο Θέρμης στο Απολλώνιο όπου πρέπει να περπατήσουν γύρω στο 1,5 χλμ».

Σε ερώτησή μας για το τι έχει απαντήσει η ΠΚΜ μάς είπε πως του απάντησαν πως το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία τους θα δρομολογηθεί. Ωστόσο συμπλήρωσε πως αυτό πρέπει να γίνει άμεσα και όχι σε 2-3 μήνες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ