Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Γιορτή για τα 100 χρόνια από τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου

Τι θα γίνει στην Θεσσαλονίκη με επίκεντρο τα συμμαχικά νεκροταφεία Ζέιτενλικ

Εκπρόσωποι της πολιτικής και θρησκευτικής ηγεσίας ξένων κρατών, καθώς και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, θα παραστούν στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου που τελούν υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας και θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη, στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου, με επίκεντρο τα συμμαχικά νεκροταφεία Ζέιτενλικ. 

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε με αφορμή τη διοργάνωση των εκδηλώσεων, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου, γνωστοποίησε ότι θα παραστούν από το εξωτερικό, ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος, ο Δούκας του Κεντ Εδουάρδος από τη Βρετανία και εκπρόσωποι των κυβερνήσεων της Γαλλίας και της Σερβίας. Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Βαρνάβας, ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, "αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή το γεγονός, το οποίος έθεσε υπό την αιγίδα του" και εξέφρασε την ελπίδα "αν οι συνθήκες είναι κατάλληλες για το πρόγραμμά του", να παρευρεθεί. Ερωτηθείς για την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου είπε: "ο Αρχιεπίσκοπος έχει κληθεί, απαντητικά φαίνεται ότι συμμετέχει, αλλά είναι ζωντανό το πρόγραμμα".

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, τις οποίες διοργανώνουν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και ο Δήμος Αμπελοκήπων - Μενεμένης (όπου βρίσκονται τα συμμαχικά νεκροταφεία), στις 29 Σεπτεμβρίου, στις 6.30 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Πολιτισμού Δυτικής Θεσσαλονίκης (Μονή Λαζαριστών) έκθεση φωτογραφικών ντοκουμέντων και εφημερίδων της περιόδου του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η επιμέλεια της έκθεσης είναι του ιστορικού και συγγραφέα, Κωνσταντίνου Νίγδελη. Δύο ώρες αργότερα, στις 8.30 το βράδυ και μετά από τους χαιρετισμούς των επισήμων θα πραγματοποιηθεί, επίσης στη Μονή Λαζαριστών, μουσική βραδιά μνήμης και συναυλία στην οποία θα παρουσιαστεί σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση το κονσέρτο "εκ νεκρών" του Γ.Ε. Λαζαρίδη, για πιάνο ορχήστρα και χορωδία.

Την επόμενη μέρα, Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, θα τελεστεί στις 9.00 το πρωί Πατριαρχικό συλλείτουργο παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Το συλλείτουργο θα τελεστεί υπαιθρίως στα συμμαχικά νεκροταφεία Ζέιτενλικ, μπροστά στο μνημειακό παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Θα ακολουθήσουν μνημόσυνο και κατάθεση στεφάνων. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα φυτέψει, εξάλλου, μια ελιά, σύμβολο καταλλαγής και ειρήνης, μέσα στο χώρο των νεκροταφείων του Ζέιτενλικ.

Την 1η Οκτωβρίου, στις 7 το απόγευμα, θα γίνει στη Μονή Λαζαριστών εκδήλωση για την παρουσίαση ενός τόμου που έχει εκδοθεί για τα 100 χρόνια από τη  λεηλασία των ιερών κειμηλίων της Ιεράς Μονής Εικοσιφοίνισσας στο Παγγαίο.

Μιλώντας κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας, ο οποίος είχε την αρχική ιδέα για την ανάδειξη του ιστορικού αυτού γεγονότος για την περιοχή, επισήμανε: "όποιος υιοθετεί μια ιδέα, αγωνίζεται γι αυτήν και κοπιάζει, είναι δική του" και ευχαρίστησε τους συνδιοργανωτές των εκδηλώσεων τις οποίες χαρακτήρισε "γιορτή της ειρήνης και αντίσταση προσευχής".

Πολύ μεγάλο ιστορικό και επετειακό γεγονός, με διεθνή αντίκτυπο χαρακτήρισε τις εκδηλώσεις ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. Όπως τόνισε, ο Μεγάλος Πόλεμος σημάδεψε την ανθρωπότητα, αλλά και τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία ενώ τα συμμαχικά κοιμητήρια του Ζέιτενλικ όπου αναπαύονται περισσότεροι από 20.500 στρατιώτες, μαζί με τα υπόλοιπα ιστορικά μνημεία μαχών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αποτελούν έναν από τους 10 σημαντικότερους και πιο αναγνωρισμένους τόπους, ιστορικού και στρατιωτικού ενδιαφέροντος σε ολόκληρο τον κόσμο.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και Δήμαρχος Αμπελοκήπων -Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, ανέφερε ότι ο πόλεμος άφησε πίσω του 18,5 εκατομμύρια νεκρούς, ενώ οι δαπάνες για τη διεξαγωγή του υπολογίστηκαν στο ιλιγγιώδες ποσό των 216 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μιλώντας για τα Συμμαχικά Κοιμητήρια Ζεϊτενλικ επισήμανε ότι είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική νεκρόπολη των Βαλκανίων, ένας πολύτιμος ιστορικός θησαυρός.

H Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας 'Αννα Μυκονίου, επισήμανε ότι το Κέντρο έχει αναλάβει τη διοργάνωση της βραδιάς μνήμης που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα του Σαββάτου. "Η βραδιά θα κυλήσει σαν μια δοκιμασία ψυχής. Ο θεατής θα συμμετέχει σε μια κάθαρση που από το σκοτάδι θα οδηγηθούμε στο φως μέσα από πολλές συναισθηματικές ψηφίδες" ανέφερε.

Αναφερόμενος στο κονσέρτο που έγραψε με αφορμή τις εκδηλώσεις, ο πιανίστας - συνθέτης Γιώργος - Εμμανουήλ Λαζαρίδης, επισήμανε ότι η αφορμή για τη συγγραφή του κονσέρτου ήταν οι εκδηλώσεις για τη λήξη των 100 χρόνων του πολέμου, ενώ η έμπνευση προϋπήρχε, καθώς τον σημάδεψαν μνήμες από το δράμα του ξεριζωμού, το νόημα αλλά και η μουσική από την αναστάσιμη ακολουθία και η μελωδία ενός χορού από την Καππαδοκία για το γάμο και την αγάπη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ