Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Έρχεται το 2ο Sputnik Festival στο πάρκο Ξαρχάκου!

Ένα φεστιβάλ με μουσική και ομιλίες αφιερωμένο στην ειρήνη

Με κεντρικό του στόχο να αντιπροσωπεύει την ειρήνη και σύνθημα "Stand for peace" ανοίγει τις πύλες του την Παρασκευή, στο πάρκο Ξαρχάκου, το 2ο Sputnik Festival, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές του φεστιβάλ, τη δομή αλληλεγγύης "Ετεροτοπία" και το περιοδικό "Sputnik", επιδίωξή τους είναι η διοργάνωση αυτή να αποτελέσει πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός, το οποίο θα μεταφέρει το μήνυμα της αλληλεγγύης και της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών.

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου, θα πραγματοποιούνται συζητήσεις, που θα ξεκινάνε στις 5.30 το απόγευμα, για όλα τα φλέγοντα θέματα που απασχολούν την πόλη της Θεσσαλονίκης, τη χώρα και την Ευρώπη συνολικά. Η εναρκτήρια συζήτηση, της Παρασκευής, θα έχει θέμα «Θεσσαλονίκη, πόλη πολυπολιτισμική - Θεσσαλονίκη πόλη δημοκρατίας», με ομιλητές τον επιστημονικό διευθυντή του Ινστιτούτου "Νίκος Πουλατζάς", Μιχάλη Μπαρτσίδη και τον δημοσιογράφο Άκη Σακισλόγου.

Το θέμα που θα συζητηθεί το Σάββατο είναι «Τα ανοιχτά μέτωπα του πολέμου στη Μέση Ανατολή και το διαρκές αίτημα της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών». Θα μιλήσουν ο αντιπρόεδρος της Βουλής Τάσος Κουράκης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και καθηγητής Νομικής Σχολής ΑΠΘ, Νίκος Παρασκευόπουλος και ο δημοσιογράφος Στρατής Αγγελής. «Δεν είμαι Μαρξιστής» είναι το θέμα της συζήτησης που θα γίνει στις 5.30 το απόγευμα της Κυριακής για τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Καρλ Μαρξ. Ομιλητής θα είναι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, καθηγητής Αριστείδης Μπαλτάς.

Σε ό,τι αφορά τις μουσικές εκδηλώσεις, αυτές θα ξεκινούν στις 9 το βράδυ. Την Παρασκευή στο ρεμπέτικο στέκι θα εμφανιστούν ο Δημήτρης Μυστακίδης και η Μπάντα της Φλώρινας των αδελφών Βαλκάνη. Στη σκηνή Sputnik θα ανεβούν οι Άκης Μαρούταν, the Banksters, Blend Mishkin Roots Evolution και SKG's Dub Alliance. Το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί γλέντι με τη Βάσω Βασιλειάδου και το σχήμα Λαϊκότροπον θα δοθεί αντιπολεμική παράσταση χορού με τους «Turbulences» και θα ακολουθήσουν οι Paranaue & Dançauê, Dynamind big band BAiLdSA και οι Koza Mostra. Την Κυριακή στις εκδηλώσεις θα συμμετέχουν η Λιζέτα Καλημέρη, η Χριστίνα και η Αθηνά Κυριακίδου ενώ στη συνέχεια η σκηνή θα φιλοξενήσει αρχικά stand-up comedy με τους Ήρα Κατσούδα και Ανδρέα Πασπάτη και στη συνέχεια θα εμφανιστούν οι Perle Music, Γιώργος Φωκάς and the Folks, The Speakeasies Swing Band και η ομάδα Swing Academy.

Όπως ανέφερε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο εκπρόσωπος της "Ετεροτοπίας", Μίλτος Τόσκας, καθώς "η δράση φασιστοειδών στοιχείων έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα στη Θεσσαλονίκη", η αντιμετώπιση αυτού του επικίνδυνου φαινομένου δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τη θεματική του φεστιβάλ. Παράλληλα επισήμανε ότι στη διοργάνωση συμμετέχουν 25 συλλογικότητες και φορείς της πόλης και τόνισε ότι οι διοργανωτές δεν φοβούνται κανενός είδους επίθεση καθώς όπως είπε, "το τελευταίο διάστημα ο κόσμος της Θεσσαλονίκης άρχισε να συνειδητοποιεί ποιοι ήταν αυτοί που μπήκαν μπροστά σε όλο αυτό που ξέσπασε με το Μακεδονικό και ο κόσμος αυτός απομόνωσε τα ακραία και φασιστικά στοιχεία".

Απαντώντας, άλλωστε, σε ερώτηση για τα γεγονότα μετά το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, σημείωσε: "είδαμε πρόσφατα οργανωμένη επίθεση από Χρυσαυγίτες σε μέλος της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ. Μόλις χθες είδαμε επίθεση σε βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Είδαμε άνθρωπος να δολοφονείται, μέλος και της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Προφανώς αυτό το πράγμα θέλουμε να έχει χώρο στο φεστιβάλ μας, γι' αυτό επιλέγουμε να ανοίξουμε και αυτή τη συζήτηση μόλις την πρώτη μέρα, γιατί είμαστε πλάι σε όλο αυτόν τον κόσμο, σε ανθρώπους που διεκδικούν τα δικαιώματά τους από κάθε σκοπιά".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: «Σε κίνδυνο Κορώνεια και Βόλβη» - Ερώτηση Μυλόπουλου στην ΠΚΜ
Ερώτηση της παράταξης «ΑΛΛΑΓΗ στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας» για τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας και υποβολή προτάσεων για την αποκατάσταση των...
Θεσσαλονίκη: «Σε κίνδυνο Κορώνεια και Βόλβη» - Ερώτηση Μυλόπουλου στην ΠΚΜ