Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στη Θεσσαλονίκη

Για τις εκδηλώσεις 100 χρόνων από τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου

Στη Θεσσαλονίκη  βρίσκεται από χθες βράδυ ο Οικουμενικός Πατριάρχης για τις εκδηλώσεις 100 χρόνων από τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Σήμερα στις 9.30 το πρωί, θα επισκεφτεί τη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου, όπου και θα αναπέμψει προσευχή για το περιβάλλον. Έπειτα θα εγκαινιάσει την «Εστία Παπαγεωργίου», που είναι το νεόδμητο γηροκομείο της μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεων, το οποίο βρίσκεται στον περίβολο του ιστορικού ναού αγίου Αθανασίου Ευόσμου. Την Κυριακή θα τελεστεί στα συμμαχικά κοιμητήρια, μπροστά στο μνημειακό παρεκκλήσι του αγίου Γεωργίου, πατριαρχικό συλλείτουργο, προεξάρχοντος του κ.κ. Βαρθολομαίου, και θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση. Ο πατριάρχης θα φυτέψει μέσα στον χώρο των κοιμητηρίων Ζέιτενλικ και μια ελιά, σύμβολο ειρήνης, ενώ η επίσκεψή του θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα, με την παρουσία του στην εκδήλωση που είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη λεηλασία των κειμηλίων της ιεράς πατριαρχικής και σταυροπηγιακής μονής Υπεραγίας Θεοτόκου Εικοσιφοινίσσης και την παρουσίαση του σχετικού επετειακού τόμου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο κέντρο Πολιτισμού «Λαζαριστές» στη Σταυρούπολη, στις 19.00, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πατριάρχης ζήτησε την επιστροφή αυτών των κειμηλίων από τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας σε πρόσφατο ταξίδι του στη Σόφια.

Διπλή γιορτή με εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη λήξη Α Παγκοσμίου Πολέμου

Διπλή γιορτή με εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η μία γίνεται σήμερα και αύριο από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και το Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένη, υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου, και η άλλη σήμερα στα Συμμαχικά Κοιμητήρια Ζέιτενλικ με πρωτοβουλία του Γαλλικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη και του Γαλλικού Ινστιτούτου και στο πλαίσιο των Δημητρίων.

Τις εκδηλώσεις της ΠΚΜ, στις οποίες έχουν προσκληθεί να παραστούν επίσημοι εκπρόσωποι ξένων κρατών, θα ευλογήσει η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης, ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος.

Οι διοργανωτές φορείς υπογραμμίζουν την ξεχωριστή σημασία της επετείου της συμπλήρωσης ενός αιώνα από την υπογραφή της «Ανακωχής της Θεσσαλονίκης» και αποτίνουν φόρο τιμής στα θύματα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου που έχουν ενταφιασθεί στα Συμμαχικά Στρατιωτικά Κοιμητήρια του Ζέιντενλικ στη δυτική Θεσσαλονίκη.

Τα συμμαχικά κοιμητήρια του Ζέιτενλικ, μαζί με τα υπόλοιπα ιστορικά μνημεία μαχών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αποτελούν το λεγόμενο «Μέτωπο της Θεσσαλονίκης», έναν από τους 10 σημαντικότερους και πιο αναγνωρισμένους τόπους ιστορικού και στρατιωτικού ενδιαφέροντος σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς στο Ζέιτενλικ αναπαύονται περισσότεροι από 20.500 στρατιώτες, από όλες τις χώρες που πολέμησαν για τις δυνάμεις της Αντάντ στο πλαίσιο της Βαλκανικής Εκστρατείας.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας διοργανώνει σήμερα (18.30 Μονή Λαζαριστών, φουαγιέ) έκθεση φωτογραφικών ντοκουμέντων και εφημερίδων της περιόδου του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου (επιμέλεια έκθεσης: Κωνσταντίνος Νίγδελης) και «Βραδιά μνήμης για τα 100 χρόνια από το Μεγάλο Πόλεμο» (20.30 Κέντρο Πολιτισμού Δυτικής Θεσσαλονίκης Μονή Λαζαριστών Αίθουσα «Σωκράτης Καραντινός»), που περιλαμβάνει συναυλία προς τιμήν των προσκεκλημένων. Στη συναυλία θα παρουσιαστεί το κονσέρτο «Εκ Νεκρών» για πιάνο, ορχήστρα και χορωδία σε παγκόσμια πρώτη, ένα έργο του πιανίστα-συνθέτη Γιώργου-Εμμανουήλ Λαζαρίδη, το οποίο ο καλλιτέχνης προετοίμασε ειδικά για την επέτειο των 100 ετών από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Αύριο 9 το πρωί θα γίνει, όπως προαναφέραμε, Πατριαρχικό Συλλείτουργο, ιερουργούντων της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ Βαρθολομαίου και του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Σερβίας κ.κ Ειρηναίου μπροστά στο μνημειακό παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου (σερβικό μνημείο) και στις 10 θα γίνει Τέλεση μνημοσύνου και κατάθεση στεφάνων στα Συμμαχικά Κοιμητήρια Ζέιντενλικ.

Σήμερα γιορτή στο Ζέιτενλικ

παρουσία της Γαλλίδας υφυπ. Άμυνας

Εξάλλου σήμερα από τις 11 το πρωί θα γίνει Εορταστική τελετή στα Συμμαχικά Κοιμητήρια Ζέιτενλικ για την εκατονταετηρίδας από την Ανακωχή της Θεσσαλονίκης. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει και η υφυπουργός Άμυνας της Γαλλίας, κα Geneviève Darrieussecq, που θα εκφωνήσει τον πανηγυρικό της ημέρας.

Ομάδα μαθητών του Γαλλικού Σχολείου Θεσσαλονίκης θα τραγουδήσει τον Εθνικό Ύμνο της Γαλλίας μπροστά από το γαλλικό μνημείο.

Μετά την τελετή, ο Philippe Forget θα παρουσιάσει το έργο του «Zeitenlick, la paix retrouvée» (στο Πιάνο θα είναι η Μαριλένα Λιακοπούλου  και στο Βιολοντσέλο ο Δημήτρης Πάτρας), ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει και έργα των Claude Debussy, Gabriel Fauré κα. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

eurojackpot
Eurojackpot: Αυτό είναι το νέο παιχνίδι που κάνει τα όνειρα... πραγματικότητα

Ήρθε και στην χώρα μας για να κάνει τα όνειρα μας πραγματικότητα! Το Eurojackpot με τα τεράστια έπαθλα ξεκίνησε και στην Ελλάδα,...

Eurojackpot: Αυτό είναι το νέο παιχνίδι που κάνει τα όνειρα... πραγματικότητα