Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Το ΑΠΘ... κατεβαίνει Αριστοτέλους για μια ολόκληρη μέρα!

"Μαγικά" πειράματα, δημιουργικά εργαστήρια, παιχνίδια και καινοτομίες σε ένα διασκεδαστικό επιστημονικό πάρκο ...

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

"Μαγικά" πειράματα χημείας, δημιουργικά εργαστήρια, παιχνίδια και παρουσιάσεις για όλες τις ηλικίες θα έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν  οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης την Κυριακή, 7 Οκτωβρίου από τις 10 το πρωί έως τις 8 το απόγευμα στην πλατεία Αριστοτέλους, όπου "κατεβαίνει" το ΑΠΘ για τρίτη συνεχή χρονιά.

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης το "ΑΠΘ στην πόλη", θα στηθεί και φέτος ένα επιστημονικό πάρκο, το οποίο θα αποτελείται από 10 Περίπτερα όπου θα παρουσιάζονται με απλό, κατανοητό και διασκεδαστικό τρόπο οι καινοτομίες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, τα επιστημονικά προγράμματά του και το σημαντικό εκπαιδευτικό του έργο.

Στο πλαίσιο του πολύ πλούσιου προγράμματος, θα πραγματοποιηθούν φέτος 26 δράσεις (από 16 πέρυσι), ενώ θα συμμετέχουν 7 σχολές και 14 τμήματα με 37 καθηγητές και πάνω από 300 εθελοντές φοιτητές, όπως δήλωσε σήμερα η Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών και Φοιτητικών Θεμάτων, καθηγήτρια Αριάδνη Στογιαννίδου, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Οι δράσεις

"Περιμένουμε ακόμη μεγαλύτερη προσέλευση κοινού φέτος", τόνισε η ίδια, ενώ αναφέρθηκε σε ορισμένες από τις δράσεις όπως: Γνωριμία με τον πρώτο υπολογιστή της ανθρωπότητας, τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, να δουν ένα μη επανδρωμένο αερόχημα, έναν πύραυλο ύψους 3 μέτρων και έναν νανοδορυφόρο, να μετρήσουν τις νοητικές ικανότητες και τα κινητικά αντανακλαστικά τους με την εφαρμογή Brain Run meets Remedes, αλλά και τη βραβευμένη εφαρμογή iCry2Talk, που "μεταφράζει" το κλάμα του μωρού. Ακόμη, θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν μέρος σε "μαγικά" πειράματα χημείας, αλλά και σε διαγωνισμό εκτόξευσης πυραύλου κατασκευασμένου από απλά υλικά, θα μάθουν τον τρόπο μαγειρέματος στην προϊστορική Ελλάδα, θα γνωρίσουν τα βασικά στάδια της παρασκευής καλλυντικών ή φαρμάκων από φυσικά προϊόντα, ενώ θα λάβουν χρήσιμες πληροφορίες για διατροφή, εξαρτησιογόνες ουσίες και σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα από το "Med_School".

Για ένα ωραίο στοίχημα, να βγει το ΑΠΘ στην πόλη, μίλησε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και Επικοινωνίας του ΑΠΘ, καθηγητής Σπύρος Βούγιας, τονίζοντας ότι η συμμετοχή στο επιστημονικό πάρκο είναι διασκεδαστική και ίσως εμπνεύσει τα παιδιά αργότερα. Από την πλευρά του, ο Αντιπρύτανης Οικονομικών, καθηγητής Νικόλαος Βαρσακέλης υπενθύμισε ότι τον Μάιο το πανεπιστήμιο ανοίγει στο κοινό στο πλαίσιο της δράσης ΑΠΘ την Κυριακή, ενώ τον Οκτώβριο κατεβαίνει στην πόλη. Φέτος η δράση ΑΠΘ την Κυριακή συγκέντρωσε πάνω από 5.000 κόσμου και σύμφωνα με ερωτηματολόγιο που μοιράστηκε η άποψη του κόσμου ήταν υπερβολικά θετική.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ 

Συναυλία-αφιέρωμα στο Μάνο Χατζηδάκι

Μια ακόμη σημαντική δράση του ΑΠΘ είναι και η διοργάνωση εκδηλώσεων υπό τον τίτλο "Βραδιές Τέχνης στο ΑΠΘ". Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου κύκλου θα δοθεί την Τρίτη, 9 Οκτωβρίου 2018 στις 21.00 συναυλία με τίτλο "Μάνος Χατζιδάκις: Από τον Παρνασσό στην Οδό Ονείρων", στην αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ.

Η συναυλία αποτελεί όπως τονίστηκε ένα αφιέρωμα στη μουσική και τα τραγούδια του μεγάλου συνθέτη καθώς και οργανικές διασκευές τραγουδιών, όπως τονίστηκε από τον Αν. Καθηγητή του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ, Κωνσταντίνο Τσούγκρα, σύμφωνα με τον οποίο, έμφαση θα δοθεί στην έντεχνη πλευρά του δημιουργού. Για τη σημασία που έχει το γεγονός ότι το πανεπιστήμιο "αγκαλιάζει" τον Μάνο Χατζιδάκι μίλησε ο πιανίστας Θανάσης Μπιλιλής.

Τα έργα του σπουδαίου συνθέτη ερμηνεύουν ο Ανδρέας Καρακότας, η Έλσα Μουρατίδου και (σε φιλική συμμετοχή) η Βούλα Σαββίδη. Συμμετέχει ακόμη το Χορωδιακό Εργαστήρι του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ.

Να σημειώσουμε ότι δεν υπάρχουν πλέον διαθέσιμες προσκλήσεις για τη συναυλία.

Νέα σειρά αναμνηστικών από το ΑΠΘ

Στο μεταξύ μια νέα σειρά αναμνηστικών, με σύγχρονο εμπορικό λογότυπο διαθέτει πλέον το Αριστοτέλειο. Κούπες, πάνινες τσάντες, μπλουζάκια, μολύβια, φουλάρια, γραβάτες αλλά και δώρα "στα χρώματα του ΑΠΘ", δηλαδή λευκό, μαύρο και κόκκινο.

Τα αναμνηστικά διατίθενται στο ισόγειο του κτιρίου διοίκησης, στο Τελλόγλειο και στο μικρό Τελλόγλειο στο κέντρο ενώ, όπως ανακοίνωσε ο κ. Βαρσακέλης, μετά τα Χριστούγεννα αναμένεται να είναι έτοιμο ένα πολύ μοντέρνο αρχιτεκτονικά περίπτερο στην είσοδο του πανεπιστημίου κοντά στον σταθμό του μετρό, το οποίο θα λειτουργεί και ως Info kiosk. Το εμπορικό λογότυπο, το οποίο δεν αντικαθιστά το επίσημο λογότυπο του πανεπιστήμιου, δημιούργησε η Red Creative, κατόπιν διαγωνισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ