Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αστυνομικοί Θεσσαλονίκης: Θέλουν να μας κάψουν ζωντανούς με μολότοφ

Κραυγή αγωνίας για ελλείψεις και προσφυγικές ροές από την Ένωση Υπαλλήλων

Του Γιώργου Καλλίνη

Στο αυξανόμενο μεταναστευτικό και προσφυγικό πρόβλημα στη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε σε συνέντευξη τύπου, ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Τσαϊρίδης, καθώς και στις πολύ σημαντικές ελλείψεις στις δυνάμεις της αστυνομίας οι οποίες την αφήνουν ανοχύρωτη μπροστά σε δολοφονικές επιθέσεις, δίνοντας μερικά σοκαριστικά στοιχεία.

Οι ελλείψεις στις αστυνομικές δυνάμεις, σύμφωνα με τον κ. Τσαϊρίδη, είναι τραγικές και μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνες για την ασφάλεια των πολιτών της Θεσσαλονίκης. Όπως είναι ήδη γνωστό, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης έχει ήδη προσφύγει στη δικαιοσύνη για τους υπεράριθμους κρατούμενους στα Τμήματα Διαχείρισης Μετανάστευσης και έχει μεταφέρει στην Ηγεσία το αίτημά της για δημιουργία κατάλληλων υποδομών στη Θεσσαλονίκη που θα φιλοξενούν τους πρόσφυγες.

«Στη Θεσσαλονίκη αντιμετωπίζουμε τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή.' Εχουμε οχήματα με... 800.000 χιλιόμετρα, το 1/3 των δικύκλων της Αμεσης Δράσης είναι ακινητοποιημένο λόγω ελλιπούς συντήρησης, δεν έχουν αντικατασταθεί οι στολές των δικυκλιστών, κάτι που έπρεπε να γίνει από το 2016, και τα αλεξίσφαιρα γιλέκα τα μοιράζουμε ο ένας στον άλλον στην αλλαγή βάρδιας. Από την άλλη, δεκάδες είναι οι αποσπάσεις αστυνομικών σε νησιά για την κάλυψη αναγκών που έχουν προκύψει με το μεταναστευτικό, ενώ από το σύνολο των 5.500 αστυνομικών του νομού, οι 450 απασχολούνται καθημερινά στη φύλαξη αστυνομικών τμημάτων και σταθερών στόχων», είπε ο κ.Τσαϊρίδης, προσθέτοντας ότι, συνολικά, οι κενές οργανικές θέσεις ανέρχονται σε 350.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι στο Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου υπηρετούν 250 αστυνομικοί από τους 370 που απαιτούνται και όλα τα κρατητήρια στα αστυνομικά τμήματα του νομού είναι υπερπλήρη.

Μάλιστα, με αφορμή την επίθεση στο Α.Τ. Ομόνοιας, τόνισε ότι «η σφοδρότητα και η συχνότητα των επιθέσεων μας προβληματίζει και κυρίως ότι, ενώ αυξάνονται, δεν υπάρχουν συλλήψεις. Μόνο στη φρουρά έξω από το Τουρκικό Προξενείο, από το 2010 μέχρι τώρα, έχουν γίνει περισσότερες από 30 επιθέσεις με μολότοφ, Αν προσθέσουμε και την πολύ πρόσφατη έξω από τα πανεπιστήμια, καταλαβαίνουμε ότι τα συγκεκριμένα άτομα θέλουν να μας κάψουν ζωντανούς », συμπλήρωσε.

«Αυτή η συνέντευξη τύπου, ας εκληφθεί ως κραυγή αγωνίας των αστυνομικών και ως ανοιχτή πρόσκληση σε όλους τους φορείς, τους πολίτες, την πολιτεία για να βρούμε λύση. Εμείς, λέμε ναι, στην πρόταση για ιδιώνυμο σε κάθε επίθεση σε αστυνομικό. Η κατάσταση έχει εκτραχυνθεί. Πλέον και έξω από τα γήπεδα, όπως πρόσφατα στην Τούμπα, μας κάνουν επίθεση με εκρηκτικές μολότοφ, αδιαφορώντας για τους περαστικούς. Επίσης, πολύ πρόσφατα, μετά από πάρτι στο πανεπιστήμιο, ανέβηκαν 100 άτομα έριξαν 80 μολότοφ στι ς δυνάμεις έξω από το τούρκικο προξενείο».

Δραματική αύξηση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών

Συγκεκριμένα, αύξηση ακόμη και 450% παρουσιάζουν οι συλλήψεις αλλοδαπών που επιχειρούν να ταξιδέψουν το τελευταίο διάστημα από το αεροδρόμιο «Μακεδονία», κυρίως προς τη Γερμανία, με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα. Όπως αποκάλυψε, , ενώ το 2017 έγιναν 150 συλλήψεις αλλοδαπών στο αεροδρόμιο, το πρώτο οκτάμηνο του 2018, αυξήθηκαν σε πάνω από 850.

«Πέρυσι είχαμε 5.000 συλλήψεις αλλοδαπών και φέτος 11.000, με αποτέλεσμα τα κρατητήρια να είναι σε οριακή κατάσταση με χαρακτηριστικό το γεγονός ότι μία μέρα του Σεπτεμβρίου αναγκαστήκαμε να βάλουμε 80 άτομα σε ένα κρατητήριο χωρητικότητας μόλις 12 ατόμων», τόνισε ο κ.Τσαϊρίδης.

Για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη με την αύξηση των προσφυγικών ροών, σημείωσε ότι ορισμένα άτομα από τις χώρες όπως το Μαρόκο, την Τυνησία, την Αλγερία παρουσιάζουν παραβατική συμπεριφορά, με λαθρεμπόριο τσιγάρων και διακίνηση ναρκωτικών στην περιοχή της Ροτόντας, αλλά «αν και τους συλλαμβάνουμε, την επόμενη μέρα είναι ελεύθεροι και στο ίδιο πάλι σημείο».

«Η πρότασή μας είναι ότι σε περίπτωση που άτομα, τα οποία εισέρχονται παράνομα στη χώρα μας και έχουν πάρει έγγραφα προσωρινής διαμονής, προβαίνουν σε παραβατική συμπεριφορά, να κρατούνται σε κλειστό κέντρο κράτησης μέχρι να εξεταστεί η αίτηση ασύλου τους, διαδικασία ωστόσο που είναι εξαιρετικά χρονοβόρα», πρόσθεσε.

Δείτε φωτογραφίες από αστυνομικά περιπολικά με εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα, από από φωτοτυπίες που δόθηκαν στη συνέντευξη τύπου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ