Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Βούγιας – Νυφούδης το νέο δίδυμο για τον Δήμο (ΦΩΤΟ)

Μίλησαν για ένα σχήμα συνεργατικό, πιο ομαδικό - Σε ένα μήνα οι επίσημες ανακοινώσεις ...

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Την πρόθεσή τους να καταθέσουν συνδυασμό για τη διεκδίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές ανακοίνωσαν σήμερα, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο Σπύρος Βούγιας και ο Νίκος Νυφούδης. Πάντως, επί του παρόντος, δεν ξεκαθάρισαν ποιος από τους δυο θα ηγηθεί.

Το ποιος από τους δυο θα είναι επικεφαλής, το όνομα του συνδυασμού, το λογότυπο, αλλά και τα 30 πρώτα ονόματα που θα πλαισιώσουν το συνδυασμό, πρόκειται να ανακοινωθούν σε μεγάλη εκδήλωση που προγραμματίζεται σε περίπου ένα μήνα, όπως τονίστηκε.

Τόνισαν ακόμη ότι δεν συνομιλούν με κανένα κόμμα και ταυτόχρονα είναι ανοιχτοί προς όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου.

"Διαμορφώνουμε ένα σχήμα συνεργατικό, πιο ομαδικό από τον μεμονωμένο υποψήφιο. Ο Νίκος δεν θα είναι υποχρεωτικά υποψήφιος. Μπορεί να είναι μπορεί και να μην είναι. Όπως και εγώ. Θα κάνετε λίγη υπομονή για να μπορέσουμε να προωθήσουμε, να στηρίξουμε την ιδέα μιας διπλής υποψηφιότητας, ενός διδύμου που αν θέλετε μοιάζει λίγο και με την τρόικα της Πρωτοβουλίας, πριν γίνει ο Μπουτάρης αυτόνομος υποψήφιος δήμαρχος. Άλλωστε το καινούριο εκλογικό σύστημα την επόμενη ημέρα δεν θα σηκώνει δημάρχους πολύ αυταρχικούς", είπε ο κ. Βούγιας. Το σίγουρο είναι ότι εμείς δεν θα τσακωθούμε, πρόσθεσε ο κ. Νυφούδης.

Για τη συνεργασία τους, ο κ. Βούγιας είπε στήνεται μια γέφυρα ανάμεσα στη δική του γενιά, τη γενιά του Πολυτεχνείου, και τη νέα. "Είναι εποχή για νέους ανθρώπους πρέπει να τους δώσουμε το χώρο", είπε, μεταξύ άλλων.

Εξάλλου, ένα σύνθημα το οποίο αποκάλυψαν ήταν "μόνοι μπορούμε να πετύχουμε αρκετά, μαζί έχουμε τη διάθεση να αλλάξουμε τα πάντα". "Γνωριζόμαστε, η πόλη μας ξέρει τον καθένα για τις δικές του ξεχωριστές ιδιότητες", τόνισε ακόμη ο κ. Βούγιας. Όπως αναφέρθηκε πολιτικά απευθύνονται σε όλη την πόλη παρά το ότι έχουν μια πολιτική ταυτότητα που οριοθετείται στο χώρο της κεντροαριστεράς.

Απευθυνόμαστε και θα απευθυνθούμε σε όλο το φάσμα των δημοκρατικών δυνάμεων, από τη φιλελεύθερη συντηρητική παράταξη μέχρι την ευρωπαϊκή αριστερά, είπε ο κ. Βούγιας, σημειώνοντας ότι η σημερινή ημερομηνία συμπίπτει με την προσπάθεια για τη διεκδίκηση του δήμου 20 χρόνια πριν.

Πρόσθεσε πάντως ότι "δεν ετεροκαθοριζόμαστε ούτε περιμένουμε χρίσμα από κανέναν". "Την απόφασή μας την έχουμε πάρει και θα πάμε μέχρι το τέλος", σημείωσε. Από την πλευρά του, ο κ. Νυφούδης είπε ότι προφανώς και η στήριξη από ένα κόμμα στην κίνηση τη δική μας που ξεκινά χωρίς στήριξη, είναι το άνοιγμα σε ένα ακροατήριο που θα προσπαθήσουμε να πείσουμε. Δεν θα προσφέρει τίποτα παραπάνω πέρα από ανθρώπους οι οποίοι θα μας ακούσουν και αν τους πείσουμε θα έρθουν μαζί μας. Αυτό προφανώς και κάθε υποψήφιος το θέλει, αλλά σταματάει εκεί".

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα είπαν ότι μιλούν με πολύ κόσμο και της κεντροαριστεράς αλλά και της κεντροδεξιάς και με στελέχη της Πρωτοβουλίας. "Κάποιοι θα μας ακολουθήσουν είτε ο δήμαρχος είναι ξανά υποψήφιος είτε όχι, κάποιοι προφανώς και περιμένουν το τι θα κάνει ο δήμαρχος [...]Δεν βιαζόμαστε, όποιος βιάζεται καίγεται", τόνισε ο κ. Νυφούδης.

Το πολιτικό σκηνικό είναι ρευστό, είναι κινούμενη άμμος, κατά τον κ. Βούγια, ο οποίος εκτίμησε ότι στο τέλος "θα μπει μια τάξη" στις υποψηφιότητες στο χώρο της κεντροδεξιάς και ότι συνολικά περίπου 10-12 υποψήφιοι θα διεκδικήσουν το δήμο Θεσσαλονίκης. "Θα δείτε υποψηφίους να αναδύονται και να ενισχύονται και άλλους να εξαφανίζονται", είπε χαρακτηριστικά.

Όσο για τον Γιάννη Μπουτάρη ο κ. Βούγιας έκανε την πολιτική εκτίμηση ότι λογικά δεν θα είναι υποψήφιος λέγοντας μάλιστα πως αυτό θα είναι καλό για την πόλη. "Νομίζω ότι το ξέρει και ο ίδιος και θα πάρει σύντομα τις πολιτικές του αποφάσεις", σημείωσε.

Είπε πάντως ότι αν αποφασίσει να μην είναι υποψήφιος θα απελευθερωθούν δυνάμεις "που προφανώς μας ενδιαφέρουν".  

Ανέφερε ότι η διοίκησή του και η Πρωτοβουλία άνοιξε τα φτερά της πόλης αλλά "η πόλη έμεινε ακυβέρνητη ειδικά την δεύτερη τετραετία" και έτσι "βασανίζεται σήμερα από τα μεγάλα κυκλοφοριακά, περιβαλλοντικά προβλήματα, προβλήματα καθαριότητας και γενικά ποιότητας ζωής". Όπως τονίστηκε, ο συνδυασμός θα δώσει, μεταξύ άλλων, έμφαση σε αυτό που ονομάζεται πράσινη πόλη, "χωρίς να αυτοχαρακτηριζόμαστε ως ακραιφνείς οικολόγοι που αναζητούμε μια ουτοπία...", ενώ ο κ. Βούγιας προσδιόρισε την καταπάτηση του δημόσιου χώρου ως το σημαντικότερο πρόβλημα της πόλης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παίρνουν διαζύγιο Πρίγκιπας Νικόλαος και Πριγκίπισσα Τατιάνα 14 χρόνια μετά
«Θα συνεχίσουν να ζουν και να δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα» - Τι αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου της οικογένειας
Παίρνουν διαζύγιο Πρίγκιπας Νικόλαος και Πριγκίπισσα Τατιάνα 14 χρόνια μετά