Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης αποκτά η Θέρμη

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΑΓΚΙΔΗ

Στην τελική ευθεία για να θέσει σε λειτουργία το δικό της Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης είναι η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κατοίκων Θέρμης. Πρόκειται για την πιο πρόσφατη από τις προσπάθειες και κινήσεις αλληλεγγύης της εν λόγω επιτροπής κατοίκων, η οποία είναι ιδιαίτερα δραστήρια τα τελευταία χρόνια.

Το Κοινωνικό Ιατρείο αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του στα τέλη του μήνα και θα απασχολεί εθελοντές γιατρούς (παθολόγους, παιδιάτρους και γυναικολόγο), οι οποίοι θα εξετάζουν δωρεάν όποιον προσφύγει σε αυτό. Μάλιστα, στην προσπάθεια συνεισφέρουν και όλοι οι γιατροί που διατηρούν ιατρείο στη Θέρμη, οι οποίοι έχουν δεχτεί να εξετάζουν δωρεάν ασθενείς που θα παραπέμπει σε αυτούς το Κοινωνικό Ιατρείο! Παράλληλα, θα υπάρχει και φαρμακείο, το οποίο για το πρώτο διάστημα, τουλάχιστον, θα λειτουργεί σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Θέρμης.

Οι δράσεις της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Κατοίκων Θέρμης

Ο «Τ.Θ.» επικοινώνησε με το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της επιτροπής, Θεόφιλο Τριανταφυλλίδη, ο οποίος μίλησε τόσο για την προσπάθεια με το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης, όσο και για τις δράσεις της επιτροπής. Μιας Επιτροπής, για την οποία υπογραμμίζει ότι «είναι πολιτικό όργανό, αλλά δεν είναι κομματικό, γιατί δεν θέλουμε να είμαστε πολιτικό όργανο».

«Η Επιτροπή ξεκίνησε τη δράση της με το που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το χαράτσι στα ακίνητα», λέει και προσθέτει: «Θέλαμε να πούμε ένα βροντερό ‘όχι’ και το πετύχαμε. Κάναμε δύο πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις τότε στην πλατεία της Θέρμης, στις οποίες μαζεύτηκε πολύς κόσμος. Για τη συνέχεια είχαμε πολλές σκέψεις, αλλά ήμασταν λίγοι. Καθώς περνούσε ο καιρός γινόμασταν περισσότεροι και τώρα στην επιτροπή συμμετέχουν διάφοροι άνθρωποι. Αυτή τη στιγμή συμμετέχουμε περίπου 50 άνθρωποι, ο καθένας όσο μπορεί».

Επόμενη κίνηση ήταν η διανομή προϊόντων χωρίς μεσάζοντες. «Καλέσαμε τον κόσμο να έρθει και να συμπαρασταθεί και τα πήγαμε πολύ καλά. Αρχικά, για δοκιμή, φέραμε μόνο πατάτες και σιγά - σιγά απευθυνθήκαμε σε συνεταιρισμούς, που έρχονταν και πουλούσαν φτηνά προϊόντα στον κόσμο. Υπήρχε μεγάλη ανάγκη για αυτό και έτσι ο κόσμος το αγκάλιασε».

Ο κ. Τριανταφυλλίδης, σημειώνει, μάλιστα, πως «όταν φέρναμε προϊόντα, ζητούσαμε από τους παραγωγούς μια ποσότητα από τα προϊόντα αυτά να μας τη δίνει χωρίς λεφτά και εμείς πηγαίναμε και τα δίναμε στο κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου, ώστε συνάνθρωποί μας που δεν έχουν έστω και αυτά τα χρήματα να πηγαίνουν και να παίρνουν δωρεάν κάποια πράγματα».

Όσο περνούσε ο καιρός, όμως, γινόταν ολοένα και πιο εμφανής η ανάγκη για μεγαλύτερη κινητοποίηση. Και βλέποντας πολύ κόσμο να μένει άνεργος και να μην έχει ασφάλεια, άρα και πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας, προέκυψε η ιδέα για τη δημιουργία του Κοινωνικού Ιατρείου. «Αρχικά ψάξαμε να βρούμε χώρο», λέει ο κ. Τριανταφυλλίδης. «Συγκεκριμένα, βρήκαμε ένα χώρο στο κλειστό γυμναστήριο που βρίσκεται στο δρόμο για το Τριάδι. Ο χώρος αυτός είχε γίνει για να χρησιμοποιείται για γραφεία ή αποδυτήρια από συλλόγους. Ζητήσαμε από το δήμο να μετακομίσουν αυτοί στα διπλανά γραφεία και να μας τον παραχωρήσουν. Αυτό έγινε, με καλή διάθεση από το δήμο, και όλο το καλοκαίρι δουλεύαμε ώστε να προσαρμόσουμε το χώρο για να φιλοξενήσει το Κοινωνικό Ιατρείο».

Μετά την εύρεση του χώρου, η Επιτροπή ασχολήθηκε με την οικονομική υποστήριξη της προσπάθειας. Αρχικά έγινε μια γιορτή στην οποία συμμετείχαν περίπου 100 άνθρωποι και από δωρεές μαζεύτηκαν κάποια χρήματα. Μετά, οργανώθηκε και μια συναυλία (στις 11 Σεπτεμβρίου στο Φράγμα της Θέρμης), στην οποία συμμετείχαν οι Μανώλης Φάμελλος (ο αδερφός του οποίου είναι αντιδήμαρχος στο δήμο Θέρμης), Κώστας Πρατσινάκης, Ξανθίππη Καραθανάση, Ανδρέα Καρακότας και Γιώργος Λίζος.

Παρότι, σύμφωνα με τον κ. Τριανταφυλλίδη, η συναυλία δεν έτυχε της αναμενόμενης ανταπόκρισης, κάτι το οποίο απέδωσε στο ότι οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε μέσα σε στενά χρονικά περιθώρια, συνέβαλε στο να συγκεντρωθούν κάποια χρήματα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες του Κοινωνικού Ιατρείου.

Παράλληλα, η Επιτροπή ασχολήθηκε και με τη στελέχωση του ιατρείου. «Έχουμε βρει εθελοντές γιατρούς, είτε που δουλεύουν ακόμη σε νοσοκομεία ή που έχουν βγει πρόσφατα στη σύνταξη και οι οποίοι θα βοηθήσουν. Μάλιστα, οι γιατροί που έχουν ιατρεία στη Θέρμη, προθυμοποιήθηκαν και προσφέρθηκαν όλοι να βοηθήσουν! Έτσι, θα δέχονται στα ιατρεία τους αυτούς οι οποίοι δεν θα μπορούν να εξεταστούν από τους γιατρούς που θα βρίσκονται στο Κοινωνικό Ιατρείο, αλλά θα έρχονται και οι ίδιοι εκεί για να εξετάζουν δωρεάν», λέει ο κ. Τριανταφυλλίδης.

Με τα έως τώρα δεδομένα, στο ιατρείο θα βρίσκονται κατά κύριο λόγο παθολόγοι, παιδίατροι και ένας γυναικολόγος, ενώ οι υπόλοιπες ειδικότητες θα καλύπτονται στα ιατρεία που βρίσκονται στη Θέρμη. Στην πορεία ενδέχεται να προστεθούν και άλλες ειδικότητες γιατρών, «για προφανείς λόγους, όμως, δεν μπορούμε να δεχόμαστε επείγοντα περιστατικά», διευκρινίζει ο κ. Τριανταφυλλίδης και τονίζει: «Θα μπορεί να έρθει όλος ο κόσμος. Δεν θα είναι τοπικό το θέμα. Αν θέλει να έρθει κάποιος από τη Θεσσαλονίκη, θα μπορεί να εξεταστεί. Θα εξετάζονται όλοι όσοι έρχονται και ανεξαρτήτως εθνικότητας, χρώματος ή θρησκείας! Όλοι θα έχουν πρόσβαση».

Θα λειτουργεί και φαρμακείο

Παράλληλα με το Κοινωνικό Ιατρείο, θα λειτουργεί και φαρμακείο. «Προς το παρόν δεν έχουμε χώρο. Δεν θέλουμε να κάνουμε φαρμακείο στο χώρο του Ιατρείου, γιατί είναι απόμακρο μέρος και δεν θέλουμε να αφήσουμε εκεί τα φάρμακα», εξηγεί ο κ. Τριανταφυλλίδης και προσθέτει: «Έτσι, τον πρώτο καιρό, θα συνεργαστούμε με το Κέντρο Υγείας Θέρμης και όσα φάρμακα μαζεύουμε, τα πηγαίνουμε εκεί. Κάθε μέρα, θα μας στέλνουν ένα φαξ που θα μας ενημερώνουν τι φάρμακα υπάρχουν για το Κοινωνικό Ιατρείο και έτσι θα ξέρουμε τι έχουμε. Ήδη έχουμε μαζέψει φάρμακα και συνεχίζουμε να μαζεύουμε. Μάλιστα, σκεφτόμαστε σε λίγο καιρό να βάλουμε ειδικά κουτιά στα φαρμακεία και να ξέρει ο κόσμος πως ό,τι αφήσει εκεί θα είναι για το Κοινωνικό Ιατρείο». 

Σχέδια για μελλοντικές δράσεις

Τα μέλη της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Κατοίκων Θέρμης, δεν έχουν σκοπό να μείνουν σε αυτά, όμως. Αντίθετα, ήδη επεξεργάζονται και άλλες δράσεις με τις οποίες θέλουν να ασχοληθούν στο μέλλον. «Αυτή τη στιγμή το βάρος των δράσεών μας πέφτει στο Κοινωνικό Ιατρείο και τη διάθεση προϊόντων», λέει ο κ. Τριανταφυλλίδης. «Υπάρχουν προτάσεις, αλλά θα πρέπει κάποιος να αναλάβει να τα προχωρήσει. Δεν θέλουμε να κάνουμε τσαπατσουλιές», σημειώνει. 

Μέχρι στιγμής, στις προσπάθειες που καταβάλλουν έχουν στο πλευρό τους το δήμο Θέρμης. «Σε όλη αυτή την προσπάθεια ο δήμος Θέρμης μας βοήθησε. Ό,τι ζητήσαμε μας το έδωσαν. Μας παραχώρησαν και ένα γραφείο στο Πολιτιστικό Κέντρο και μπορούμε να δουλεύουμε από εδώ. Επίσης ο δήμος μας δίνει και το χώρο στον οποίο μελλοντικά θα γίνει η λαϊκή, για να δίνουμε από εκεί τα προϊόντα. Ωστόσο, αν και με το δήμο Θέρμης έχουμε πολύ καλή συνεργασία, πρέπει να τονίσουμε ότι δεν είμαστε του δήμου», λέει ο κ. Τριανταφυλλίδης.

Βέβαια, στην πορεία έχουν αντιμετωπίσει και κάποια προβλήματα, με κυριότερο την αντίδραση που συνάντησαν από τους πωλητές των λαϊκών αγορών. «Τη διανομή προϊόντων, προσπαθήσαμε πέρσι να την κάνουμε σε σταθερή βάση. Αλλά δεν ήμασταν σύννομοι», λέει ο κ. Τριανταφυλλίδης και προσθέτει: «Ξεσηκώθηκαν και οι των λαϊκών αγορών και αντέδρασαν στη δράση μας. Έστειλαν και την αστυνομία και έγιναν και προσαγωγές, ενώ η ομοσπονδία των λαϊκών αγορών έχει στείλει και εξώδικο στο δήμο. Ωστόσο, παρατηρήσαμε πως όταν ήξεραν ότι έχουμε διανομή προϊόντων, έριχναν και αυτοί τις τιμές τους. Το καλοκαίρι, ετοιμάζοντας το Κοινωνικό Ιατρείο, ψάξαμε και τρόπους για να είμαστε νόμιμοι στη διαμονή προϊόντων χωρίς μεσάζοντες. Και εν τέλει θα πρέπει να τα κάνουμε με παραγγελίες και όχι να μπορεί να έρχεται ο κόσμος και να παίρνει επί τόπου ό,τι θέλει. Αλλά ο κόσμος έχει ανάγκη και πιστεύω ότι θα έρθει».

«Νιώθουμε την ανάγκη να βοηθήσουμε»

«Μέχρι να ξεσηκωθεί ο κόσμος και να αλλάξει την κατάσταση, εμείς θα παλεύουμε με τον κόσμο για τον κόσμο. Εμείς είμαστε αλληλέγγυοι και το κάνουμε γιατί νιώθουμε την ανάγκη να βοηθήσουμε», λέει ο κ. Τριανταφυλλίδης, αλλά και εύχεται να υπήρχε μεγαλύτερη συμμετοχή από τον κόσμο. «Ο κόσμος καταλαβαίνει ότι υπάρχει ανάγκη για να βοηθήσει, αλλά ακόμη δεν βοηθούν όλοι όσο θα έπρεπε. Έχουμε μάθει αλλιώς και αυτό δεν αλλάζει εύκολα», λέει. «Μας αγκαλιάζουν μεν, αλλά θα θέλαμε να συμμετέχουν παραπάνω. Ο κόσμος δεν έχει σηκωθεί ακόμη από τον καναπέ. Ίσως φταίμε και εμείς. Ίσως δεν έχουμε προσπαθήσει όσο θα έπρεπε. Όσο περνάει ο καιρός, όμως, αυξάνεται η αλληλεγγύη. Όταν για παράδειγμα ξεκινήσαμε το Κοινωνικό Ιατρείο, ξεκινήσαμε με ενθουσιασμό, αλλά είδαμε ότι ήμασταν λίγοι. Ωστόσο προχωρήσαμε και στην πορεία η ομάδα στελεχώθηκε και το ιατρείο έγινε». 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ