Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Στον δρόμο οι φαρμακοποιοί ουρές στα φαρμακεία

...

ΤΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΣΚΟΝΔΡΑΝΗ ΚΑΙ ΜΙΧΑΗΛ ΛΙΑΠΗ

Ουρές και μεγάλη ταλαιπωρία στα φαρμακεία ασφαλείας. Κόσμος που μάλωνε, ηλικιωμένοι, άρρωστοι να στέκονται ώρες υπομονετικά περιμένοντας τα φάρμακα τους που σε ορισμένες φορές δεν υπήρχαν.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Λευκό Πύργο και πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν χθες περίπου 700 φαρμακοποιοί της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδος εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο για το καθεστώς λειτουργίας των φαρμακείων. Παράλληλα οι διαδηλωτές, «επιτέθηκαν» σε συνάδελφό τους απεργοσπάστη, φωνάζοντας «Ντροπή και Ξευτίλα» ενώ πέταξαν κέρματα στο φαρμακείο του στο κέντρο της πόλης, κέρματα που στη συνέχεια μάζεψαν ηλικιωμένοι που περίμεναν στην ουρά για να παραλάβουν τα φάρμακά τους. Οι φαρμακοποιοί, διαμαρτύρονται για τις διατάξεις του νομοσχεδίου που έχουν σαν αποτέλεσμα την καταστροφή των φαρμακείων. Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι με κανένα τρόπο δεν θα αποδεχτούν το βρώμικο σχέδιο που φαίνεται πλέον καθαρά ότι εξυφαίνεται σε βάρος των 12000 φαρμακείων, των οικογενειών τους και των 25000 εργαζομένων σε αυτά.

Θεοδοσιάδης: «Καταστρεφόμαστε αν περάσει το νομοσχέδιο. Και οι φαρμακοποιοί και οι ασθενείς»

Μιλώντας στον «Τ.Θ.» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Κυριάκος Θεοδοσιάδης, τόνισε πως η συγκέντρωση στο Λευκό Πύργο και η πορεία στη συνέχεια ήταν πολύ μεγάλη και πήραν μέρος σε αυτήν 3000 περίπου φαρμακοποιοί. «Καταστρεφόμαστε αν περάσει το νομοσχέδιο. Και οι φαρμακοποιοί και οι ασθενείς» είπε ο κ. Θεοδοσιάδης και πρόσθεσε πως το ραντεβού δίνεται και πάλι έξω από την Βουλή των Ελλήνων την Κυριακή, όπου την συγκεκριμένη ημέρα θα ψηφιστεί το επίμαχο νομοσχέδιο. Επιπλέον δήλωσε πως με το νομοσχέδιο θα οδηγηθούν σε κλείσιμο 12.000 φαρμακεία, και ότι οι ασθενείς θα αγοράζουν τα φάρμακά τους σε διπλάσιες και τριπλάσιες τιμές. «Θέλουν να ανοίξουν φαρμακεία μέσα σε σουπερμάρκετ τα οποία δεν θα μπορούμε να τα ανταγωνιστούμε και οι τιμές των φαρμάκων θα ακριβύνουν γιατί θα τις καθορίζουν οι φαρμακοβιομηχανίες» είπε.

Δέσποινα Χαραλαμπίδου ΖΥΡΙΖΑ: «Οι πολίτες της χώρας έχουν δικαίωμα στην δωρεάν υγεία, στο δωρεάν και ποιοτικό φάρμακο»

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε κλιμάκιο της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας με την υποψήφια Περιφερειάρχη, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δέσποινα Χαραλαμπίδου, για να συμπαρασταθεί στον αγώνα που κάνουν οι φαρμακοποιοί για να μην κλείσουν τα μικρά φαρμακεία.

«Συμπαραστεκόμαστε στους φαρμακοποιούς που αγωνίζονται για να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις τους και αντιστέκονται στην προσπάθεια που γίνεται με το παρόν νομοσχέδιο να περάσει και ο τομέας της διανομής του φαρμάκου στις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, που βγάζουν τα κέρδη τους στο εξωτερικό. Μία πολιτική που αυξάνει ανεξέλεγκτα την τιμή του φαρμάκου και θέτει σε αμφισβήτηση την ποιότητά του. Οι πολίτες της χώρας έχουν δικαίωμα στην δωρεάν υγεία, στο δωρεάν και ποιοτικό φάρμακο. Όλοι μαζί εργαζόμενοι και επαγγελματίες πρέπει να αγωνιστούμε για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που το μόνο που έχει να υποσχεθεί είναι περισσότερα κέρδη για τις εταιρείες, ακριβότερη και χαμηλότερης ποιότητας ζωή για τους πολίτες» είπε σε δηλώσεις της η κ. Χαραλαμπίδου.

«Προσπαθούμε όσον το δυνατόν να βοηθήσουμε τον κόσμο να εξυπηρετηθεί»

Επιπλέον όσον αφορά την ταλαιπωρία που υφίσταντο σήμερα οι πολίτες στα λιγοστά φαρμακεία της πόλης, ο κ. Θεοδοσιάδης πρόσθεσε «Προσπαθούμε όσον το δυνατόν να βοηθήσουμε τον κόσμο να εξυπηρετηθεί. Αλλά είναι λογικό όταν γίνεται κάτι τέτοιο, να δημιουργείτε αναστάτωση. Σε μια μεγάλη πόλη όπως είναι η Θεσσαλονίκη, εκεί που εξυπηρετούνταν με 800 φαρμακεία ξαφνικά να έχει μόνο 10. Αλλά δεν είχαμε παράπονα και καταγγελίες στον σύλλογο»

Απ’ τη μεριά του, ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε δηλώσεις του σημειώνει ότι θα βάλει φραγμούς σε διάφορες ρυθμίσεις που προωθούνται όπως στο δικαίωμα να ανοίγει ένας φαρμακοποιός περισσότερα από ένα φαρμακεία. "Θα μπορεί το πολύ μέχρι τέσσερα" σημειώνει ο υπουργός Υγείας, γεγονός που δεν ικανοποιεί όμως τον κλάδο.

Χαμός στα φαρμακεία ασφαλείας

Ένταση φωνές ουρές ταλαιπωρία και βρισιές ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά που συναντούσε κανείς στα λιγοστά φαρμακεία ασφαλείας που λειτουργούσαν χθες στη Θεσσαλονίκη. Κόσμος περίμενε για πάνω από 1,5 ώρα όρθιος στην ουρά προκειμένου να προμηθευτεί τα απαραίτητα γι αυτόν φάρμακα που σε ορισμένες φορές δεν υπήρχαν στο φαρμακείο. «Η απεργία των φαρμακοποιών τα βάζει με τον κόσμο, δεν τα βάζει με το σύστημα γιατί ταλαιπωρείται ο κόσμος» Νομίζω ότι κάποια στιγμή θα αντιδράσει ο κόσμος για να τελειώνει αυτό το μπάχαλο, αυτό το μονοπώλιο», δήλωσε στον «Τ.Θ.» πολίτης που περίμενε στην ουρά φαρμακείου που βρίσκεται στα ανατολικά της πόλης για πάνω από 1,5 ώρα. Ακόμα ο ίδιος υπογράμμισε ότι τα φάρμακα για παράδειγμα όπως το ντεπόν, πωλείται ήδη και στα περίπτερα, δηλαδή και ο φαρμακοποιός και ο περιπτεράς τα μεταπωλούν. Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις και κυρίως στα μικρά συνοικιακά φαρμακεία, παρατηρήθηκε το φαινόμενο να υπάρχουν ελλείψεις σε ορισμένα φάρμακα με αποτέλεσμα ο φαρμακοποιός να παραγγέλνει το φάρμακο στην αποθήκη κάνοντας τον πελάτη που το έχει ανάγκη να περιμένει πολύ ώρα στην αναμονή.

Μητέρα με άρρωστο παιδί στην αγκαλιά περίμενε ώρες για φάρμακο που δεν υπήρχε

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, της ταλαιπωρίας που υπέστησαν χθες χιλιάδες συμπολίτες μας που περίμεναν να προμηθευτούν τα απαραίτητα γι αυτούς φάρμακα ήταν μιας μητέρας που κρατούσε το παιδί της στην αγκαλιά η οποία περίμενε για ώρα στην ουρά για να πάρει φάρμακα και όταν ήρθε η σειρά της, ενημερώθηκε ότι τα φάρμακα που ζητούσε είχαν εξαντληθεί.

«Να τσακιστούν όλοι να φύγουν όλοι από δω πέρα»

«Να τσακιστούν όλοι να φύγουν όλοι από δω πέρα» είπε στον «Τ.Θ.» γυναίκα που περίμενε υπομονετικά στην ουρά για να προμηθευτεί φάρμακα, αναφερόμενοι στους πολιτικούς της χώρας ενώ συμπλήρωσε ότι είναι ντροπή, ρεζιλίκι να περιμένουν τόση ώρα για τα φάρμακά τους.

Εικόνα αποσύνθεσης

Την θλιβερή εικόνα που επικρατούσε χθες στα φαρμακεία που λειτουργούσαν στη Θεσσαλονίκη πλαισίωναν οι ηλικιωμένοι που δεν μπορούσαν να στέκονται για ώρες όρθιοι. Μάλιστα ορισμένοι από αυτούς άρχισαν να ζαλίζονται ενώ έψαχναν κάποιο μέρος να ακουμπήσουν χωρίς ωστόσο να απομακρυνθούν υπό τον φόβο ότι θα τους πάρουν τη σειρά!

Αυτοκίνητο παράσυρε ηλικιωμένο

Ένα άκρως τραγικό περιστατικό, σημειώθηκε στην οδό Καραϊσκάκη στην ανατολική Θεσσαλονίκη, όταν ένα ΙΧΕ παρέσυρε έναν ηλικιωμένο άνδρα που κινούνταν στο οδόστρωμα, χωρίς ευτυχώς να τον τραυματίσει σοβαρά. Ο ηλικιωμένος που βρέθηκε κάτω από τις ρόδες του ΙΧ, περπατούσε στο οδόστρωμα, διότι το πεζοδρόμιο αλλά και ο δρόμος μπροστά από το φαρμακείο ήταν «καταλυμένος» από αυτούς που περίμεναν για τα φάρμακά τους. Όπως είπαν άνθρωποι που περίμεναν στην ουρά, σε αρκετές περιπτώσεις κόντεψαν αυτοκίνητα και φορτηγά που περνούσαν από το σημείο να τραυματίσουν κόσμο που βρισκόταν στην ουρά, διότι δεν υπήρχε μέρος να περάσουν τα οχήματα. Πράγμα το οποίο δυστυχώς συνέβη.

Τα φαρμακεία που εφημερεύουν

Τα φαρμακεία που εφημερεύουν σήμερα από τις 14.30 μμ. μέχρι τις 20.30 μμ. είναι:

1 ΠΑΥΛΙΔΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ (14.30-17.30) ΑΝΤΙΓΟΝΙΔΩΝ 12 2310530080 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

2 ΠΕΛΙΒΑΝΙΔΟΥ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ (17.30-20.30) ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΕΩΣ 48 2310554283 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

3 ΠΟΝΤΙΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (14.30-17.30) ΑΜΠΟΤΤ 6 2310813700 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

4 ΒΑΡΛΑΜΗ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ (17.30-20.30) ΧΗΛΗΣ 4 2310454145 ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ

5 ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝ. (14.30-17.30) ΚΟΡΥΤΣΑΣ 10-Κ.ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ 2310650725 ΝΕΑΠΟΛΗ-ΣΥΚΙΕΣ-Δ. ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ

6 ΚΑΝΑΤΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (17.30-20.30) ΡΗΓΑ ΦΕΡΡΑΙΟΥ 138 ΡΟΔΟΧΩΡΙ 2310618231 ΝΕΑΠΟΛΗ-ΣΥΚΙΕΣ-Δ. ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ

7 ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ-ΚΟΣΜΑ ΠΗΝ. (14.30-17.30) 28ηs ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 126-ΑΜΠ/ΚΗΠΟΙ 2310730849 ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ-ΜΕΝΕΜΕΝΗ-ΕΥΟΣΜΟΣ-ΚΟΡΔΕΛΙΟ

8 ΓΕΡΕΜΠΑΚΑΝΗ ΕΙΡΗΝΗ (17.30-20.30) ΝΥΜΦΑΙΟΥ 33 - ΕΥΟΣΜΟΣ 2310707288 ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ-ΜΕΝΕΜΕΝΗ-ΕΥΟΣΜΟΣ-ΚΟΡΔΕΛΙΟ

9 ΣΟΥΙΒΑΤΖΗ ΕΛΕΝΗ Δ.Δ. ΠΑΡΘΕΝΙΟΥ 2391023777 Δ. ΔΕΛΤΑ - Δ. ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ

10 ΚΟΥΤΣΙΟΥ ΘΕΟΔΟΣΙΑ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ 7 - ΠΕΡΙΒΟΛΑΚΙ 2394024242 Δ. ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ - Δ. ΛΑΓΚΑΔΑ

11 ΖΙΑΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ 31 - ΠΑΝΟΡΑΜΑ 2310340239 Δ. ΠΥΛΑΙΑΣ-ΧΟΡΤΙΑΤΗ

12 ΜΟΡΕΛΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Δ.Δ. ΑΝΩ ΣΤΑΥΡΟΥ 2397065546 Δ. ΒΟΛΒΗΣ

13 ΜΑΤΑΚΟΥΔΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΠΛ.ΠΑΡΑΜΑΝΑ ΘΕΡΜΗ 2310462462 Δ. ΘΕΡΜΗΣ - Δ. ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ

Τα φαρμακεία που εφημερεύουν από τις 8:30 πμ. μέχρι τις 14:30 μμ. αλλά και τα διανυκτερεύοντα στη σελίδα 22.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χωρίς λεωφορεία σήμερα η Θεσσαλονίκη για 4 ώρες - Ξαφνική στάση εργασίας
Ποιες ώρες θα είναι χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ σήμερα η Θεσσαλονίκη - Γιατί κάνουν στάση εργασίας οι εργαζόμενοι, τι απαντά η διοίκηση του Οργανισμού
Χωρίς λεωφορεία σήμερα η Θεσσαλονίκη για 4 ώρες - Ξαφνική στάση εργασίας
Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί
Ο Απρίλιος θεωρείται ο πιο ζεστός και ξηρός μήνας στην Ταϊλάνδη, αλλά φέτος ο καύσωνας επιδεινώθηκε από το Ελ Νίνιο
Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί