Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Απολογισμός πεπραγμένων της «Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014»

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου

Ο ανοικτός απολογισμός των πεπραγμένων της «Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014» πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 16 Μαΐου 2015, στις 19:00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το χαιρετισμό του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος τόνισε ότι η «Θεσσαλονίκη Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014» υπήρξε μια αφορμή, μια ευκαιρία για να εκφραστούν, να βγουν μπροστά, να δικτυωθούν, να δημιουργήσουν οι νέοι και οι νέες της Θεσσαλονίκης και παράλληλα, αποτέλεσε την ευκαιρία επανεξέτασης των πολιτικών για τους νέους και διερεύνησης της διαδικασίας της συμμετοχικότητας στα κοινά. «Δεν θέλουμε τον Δήμο να εξαντλεί τη δυναμική του στο 2014 και να τελειώνει εδώ το κεφάλαιο νεολαία. Θέλουμε τον Δήμο να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και με αφορμή την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014, να προσκαλεί σε διάλογο» τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Μπουτάρης, που ευχαρίστησε τους χιλιάδες εθελοντές νέους και νέες που διέθεσαν τον ελεύθερο χρόνο τους για να ολοκληρωθεί ένα πρόγραμμα 255 δράσεων, μέσα στην εποχή της οικονομικής κρίσης. «Σε αυτήν την αίθουσα το 2011 άρχισε ο πρώτος διάλογος για το πως θα τα καταφέρουμε και έπεσαν οι πρώτες ιδέες και σε αυτήν σήμερα, 2015 ήδη, η πράξη ολοκληρώνεται. Στο μέλλον πλέον η ιστορία θα κρίνει εκ των αποτελεσμάτων την επιτυχία της επένδυσης που έγινε μέσα από την ιδέα και την ολοκλήρωση της Θεσσαλονίκης ως Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014» κατέληξε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Στη συνέχεια της ανοικτής εκδήλωσης, η Πρόεδρος της ΚΕΔΗΘ και της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας «Θεσσαλονίκη 2014», Μαρία Πασχαλίδου, προχώρησε στην παρουσίαση του απολογισμού, δίνοντας έμφαση στο ανθρώπινο δυναμικό που ενεργοποιήθηκε για την επιτυχή ολοκλήρωση του θεσμού και αναφέρθηκε στα οικονομικά στοιχεία. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, για τις 255 εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν τα έξοδα ανήλθαν σε 878.545,66€ ενώ το συνολικό οικονομικό όφελος από τη διοργάνωση σε 3.271.750€. Αυτό σημαίνει, όπως τόνισε η κ. Πασχαλίδου, ότι για κάθε ένα ευρώ που δαπανήθηκε επέστρεψαν στην οικονομία της πόλης 5,14€. «Είναι πραγματικά μοναδική η στιγμή που οι άνθρωποι μπορούν να δημιουργήσουν και να συνεργαστούν, όταν από κοινού ονειρεύονται ένα αύριο γεμάτο από ευκαιρίες για όλους. Αυτό το όνειρο η Θ-ΕΠΝ 2014 το έκανε πραγματικότητα» τόνισε η ίδια και συνέχισε με αναφορές στο ανθρώπινο κεφάλαιο της διοργάνωσης, στους 3.000 εθελοντές και 4.000 νέους συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο, καθώς και στους σχεδόν 114.000 επισκέπτες.

«Είναι πλέον κοινή διαπίστωση πως η Θεσσαλονίκη φιλοξένησε, οργάνωσε και υλοποίησε την πιο πετυχημένη Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας από την αρχή του θεσμού το 2009 μέχρι σήμερα» κατέληξε η Μαρία Πασχαλίδου, η οποία ανακοίνωσε τη συμμετοχή της Θεσσαλονίκης στην υπογραφή για την ιδρυτική διακήρυξη του INTERCITY Youth Network, ενός δικτύου των πόλεων της Ευρώπης που έχουν και υποστηρίζουν κοινωνικές πολιτικές για τους νέους καθώς και τις συνεχιζόμενες προσπάθειες του Δήμου Θεσσαλονίκης για την εγκατάσταση στην πόλη του Κέντρου Ανάπτυξης Πολιτικής Νεολαίας της ΝΑ Ευρώπης.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης μεταδόθηκε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Γ. Γ. του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας, Alan Pall, ενώ παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης από τον Andras Farkas, συντονιστή του Δικτύου Ευρωπαϊκών Πρωτευουσών Νεολαίας, από το συντονιστή του Δικτύου 61 Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης, Άρη Παράσχου και από τέσσερις εθελοντές που κατέθεσαν τις εμπειρίες τους από τη συμμετοχή τους στη διοργάνωση, της Χριστίνας Μπαλιάμη, του Μάριου Τσεκόσκι, της Σοφίας Μπολάκη και του Μάριου Χατζηδαμιανού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ