Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Γνωρίζοντας τους τσαγκάρηδες της Τριανδρίας

Το φεστιβάλ ζήσε τη γειτονιά σου και την ιστορία της πάει στην Τριανδρία

Επιμέλεια: ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

Πώς συνδέθηκε η Τριανδρία με το επάγγελμα των τσαγκάρηδων; Πόσο βοήθησε το γεγονός ότι στην περιοχή υπήρχαν πολλοί πρόσφυγες; Και πώς φτιάχνεται ένα χειροποίητο παπούτσι;

Όσοι βρεθείτε απόψε στις 19.30 στον αύλειο χώρο του παλαιού 1ου Δημοτικού Σχολείου Τριανδρίας θα μάθετε άγνωστες πτυχές του επαγγέλματος μέσα από μια σειρά δράσεων που εντάσσονται στο φεστιβάλ «2310 fest- Ζήσε τη γειτονιά σου & την ιστορία της».

Συγκεκριμένα, στο χώρο θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Η παλιά Τριανδρία και το επάγγελμα των τσαγκάρηδων», αλλά και έκθεση παλιών μηχανημάτων και επίδειξη της τσαγκάρικης τέχνης.

Επίσης θα πραγματοποιηθεί αναπαράσταση κατασκευής χειροποίητου υποδήματος από τους Θ. Τσαγκαλίδη, Μ. Δαμιανίδη και Γ. Σαατζόγλου.

Φέρτε τα παλιά σας παπούτσια

Και όσοι επιθυμούν μπορούν να φέρουν τα παλιά τους υποδήματα, τα οποία θα επιδιορθωθούν και θα χαριστούν σε ιδρύματα της πόλης.

Συνεντεύξεις από παλιούς επαγγελματίες τσαγκάρηδες της Τριανδρίας θα πάρουν σπουδαστές του τμήματος Δημοσιογραφίας του ΙΕΚ Τριανδρίας. Στη συνέχεια, η Χορευτική Ομάδα Τριανδρίας θα χορέψει παραδοσιακούς χορούς. Και στις 21.00 θα αρχίσει η συναυλία του συγκροτήματος ΟΥΤΕ ΣΠΟΝΤΑ με δικές τους συνθέσεις, εμπλουτισμένες με μίξη ετερόκλητων μουσικών ειδών. Όλες οι εκδηλώσεις είναι δωρεάν.

Από το Βενιζελοχώρι στην Τριανδρία

Παλαιότερα ο τόπος ονομάζονταν «Βενιζελοχώρι», όνομα που το είχαν δώσει οι πρώτοι πρόσφυγες προς τιμήν της επιτυχίας του Βενιζέλου, για την υπογραφή της συνθήκης της Λωζάννης.

Αργότερα, το 1934, πήρε το όνομα Τριανδρία από τους τοπικούς παράγοντες προς τιμήν των τριών ανδρών, Βενιζέλου, στρατηγού Δαγκλή και ναυάρχου Κουντουριώτη, που συγκρότησαν στις 29 Σεπτέμβρη 1916 την ηγεσία του κινήματος της «Εθνικής Άμυνας».

Στην περιοχή ανάλογα με το μορφωτικό επίπεδο και την οικονομική τους δυνατότητα κάποιοι εργαζόμενοι κατόρθωσαν να γίνουν εμποροϋπάλληλοι και τεχνίτες, ενώ άλλοι έκαναν δουλειές του ποδαριού. Ακόμη, πολλοί έγιναν μεταφορείς, τσαγκάρηδες, λιμενεργάτες, καπνεργάτες, οικοδόμοι, επιπλοποιοί, ράφτες, εργάτες σε διάφορα έργα του κράτους. Ωστόσο ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού έμεινε άπρακτο γιατί ο αριθμός των προσφύγων ήταν μεγάλος και οι δουλειές μετρημένες.

Την εποχή εκείνη το προσφυγικό στοιχείο της Τριανδρίας, με τη ζηλευτή εργατικότητα και τη δημιουργική ικανότητά του, είχε ήδη αρχίσει την εντατική προσπάθεια για την επιβίωση δείχνοντας παράλληλα και τον πολιτισμό του.

Τα μυστικά από τους Ρουμάνους

Η άνθιση του επαγγέλματος των τσαγκάρηδων ήρθε ουσιαστικά μετά το ’22. Όλα ξεκίνησαν από δύο προσφυγικές οικογένειες από τη Ρουμανία που ήξεραν την τέχνη του τσαγκάρη. Ήταν από τις πρώτες που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή γύρω στα 1918.

Από αυτές άνοιξαν τα πρώτα τσαγκαράδικα δίπλα στην εκκλησία δημιουργώντας έτσι την παράδοση στο επάγγελμα, καθώς πολλοί από τους πρόσφυγες του 1922 θα μαθητέψουν κοντά τους και θα γνωρίσουν την τέχνη του υποδηματοποιού.

Στα χρόνια που ακολούθησαν ένα ένα ξεφύτρωσαν τα τσαγκαράδικα και υποδηματοποιία γύρω από τον περίβολο της εκκλησίας και στην αγορά, που τότε βρισκόταν στις σημερινές οδούς Σερρών, Υψηλάντου, Κανάρη, Μιαούλη. Το επάγγελμα γνώρισε άνθηση και πολλοί έμποροι έρχονταν να αγοράσουν παντόφλες και πέδιλα από τα μικρά μαγαζιά της περιοχής, τα οποία αργότερα εξελίχθηκαν σε μεγάλες οικογενειακές βιοτεχνίες παπουτσιών (Κόκοτας, Τσουκαλαδέλη).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ