Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Έκρηξη εγκληματικότητας! 137.000 συλλήψεις το 1ο εξάμηνο!

Αύξηση 125% παρουσίασε η εγκληματικότητα σε σχέση με το πρώτο 6μηνο πέρσι σύμφωνα με την Αστυνομία!

Ραγδαία αύξηση παρουσίασε η εγκληματικότητα το πρώτο εξάμηνο του 2015 σε σχέση με την ίδια χρονική περίοδο πέρσι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που εξέδωσε η Ελληνική Αστυνομία. Συγκεκριμένα το ποσοστό της αύξησης των συλλήψεων ξεπερνά το 125%(!) αφού συνελήφθησαν συνολικά 137.148 άτομα ενώ πέρσι το πρώτο εξάμηνο είχαν συλληφθεί 60.477! 

Συγκεκριμένα η ενημέρωση από την αστυνομία αναφέρει:

"Δημοσίευση στατιστικών στοιχείων και αποτίμηση συνολικής δραστηριότητας της Ελληνικής Αστυνομίας για το Α' εξάμηνο του 2015

Αφορούν σε στατιστικά στοιχεία και δείκτες εγκληματικότητας αδικημάτων του κοινού εγκλήματος, κατά της Οικονομίας, παράνομης διακίνησης μεταναστών, συγκεντρώσεων, εκδηλώσεων, καθώς και απολογισμού της αστυνομικής ανταπόκρισης

Στις βασικές κατηγορίες αδικημάτων (ληστείες, κλοπές – διαρρήξεις, ανθρωποκτονίες), καταγράφονται διακυμάνσεις που σχετίζονται με «ποιοτικές» διαφοροποιήσεις

Από την ανάλυση των στοιχείων παρατηρείται μετατόπιση στους λεγόμενους «εύκολους στόχους» ή στόχους «χαμηλού ρίσκου», καθώς οι ληστείες και κλοπές σε στόχους «υψηλού ρίσκου» έχουν μειωθεί αισθητά

Ειδικότερα, σε σύγκριση με το Α’ εξάμηνο του 2014, καταγράφονται λιγότερες ληστείες σε Τράπεζες, ΕΛ.ΤΑ., πρακτορεία Ο.Π.Α.Π., Σούπερ Μάρκετ, καταστήματα ψιλικών και πρατήρια υγρών καυσίμων, ενώ περισσότερες καταγράφονται σε οικίες, καταστήματα και ταξί

Αντίστοιχα, στις κλοπές - διαρρήξεις, λιγότερες καταγράφονται σε οικίες και από Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, ενώ περισσότερες σε καταστήματα

Στις άλλες κατηγορίες αδικημάτων, μειώσεις εμφανίζουν οι υποθέσεις βιασμού κατά 23,8%, λαθρεμπορίου κατά 26,7%, νομοθεσίας περί όπλων κατά 24,9%, πλαστογραφίας κατά 21,1% και σεξουαλικής εκμετάλλευσης κατά 28,6%, ενώ αύξηση κατά 30% παρατηρείται στα περιστατικά επαιτείας

Ως αποτέλεσμα της αναβαθμισμένης επιχειρησιακής ανταπόκρισης, συνελήφθησαν συνολικά (137.148) άτομα, για διάφορα αδικήματα, έναντι (60.477), το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι

Η Ελληνική Αστυνομία, συνεπής στην αρχή της ανοιχτής διακυβέρνησης και της ενημέρωσης του πολίτη, δημοσιεύει στατιστικά, απολογιστικά στοιχεία του Α΄ εξαμήνου του έτους 2015, σχετικά με το περιβάλλον ασφάλειας της χώρας, καθώς και τη συνολική αστυνομική ανταπόκριση, όπως αποτυπώνεται στο ηλεκτρονικό σύστημα Police On Line.

Υπενθυμίζεται ότι από την αρχή του 2010, για πρώτη φορά, η Ελληνική Αστυνομία με ειδικό λογισμικό αποτυπώνει ηλεκτρονικά και σε πραγματικό χρόνο όλα τα αδικήματα και τα συμβάντα αστυνομικού ενδιαφέροντος. Με το νέο αυτό τρόπο καταγράφονται καθημερινά, μέσω του συστήματος Police On Line, αναλυτικά και με πληρότητα όλα τα περιστατικά, σε κάθε αστυνομική Υπηρεσία της χώρας.

Στον απολογισμό που δημοσιοποιείται, περιλαμβάνονται στατιστικά στοιχεία των βασικών μορφών εγκληματικότητας, αναλυτικά και ανά κατηγορία αδικήματος, καθώς και τα συνολικά αποτελέσματα της αστυνομικής ανταπόκρισης (συλλήψεις, εξιχνιάσεις, εξαρθρώσεις εγκληματικών ομάδων).

Επίσης, δίνονται στη δημοσιότητα στατιστικά στοιχεία για τις εγκληματικές συμπεριφορές, που στρέφονται κατά της Οικονομίας και της Δημόσιας Περιουσίας, για την παράνομη μετανάστευση, την αστυνομική δραστηριότητα στα θέματα της οδικής ασφάλειας, καθώς και στοιχεία σχετικά με τη διάθεση ανθρώπινου δυναμικού της Ελληνικής Αστυνομίας σε συγκεντρώσεις, πορείες και λοιπές εκδηλώσεις (αριθμός αστυνομικών που διατέθηκαν κ.λπ.).

Α. Γενική αξιολόγηση δεικτών εγκληματικότητας - περιβάλλοντος ασφάλειας

Σε γενικές γραμμές, το Α' εξάμηνο του 2015, καταγράφονται διακυμάνσεις στη συχνότητα διάπραξης συγκεκριμένων αδικημάτων, που παρουσιάζουν επιμέρους αυξομειώσεις, με βάση τις τοπικές συνθήκες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε Περιφέρειας.

Από την ποιοτική ανάλυση των στοιχείων, στις κατηγορίες των αδικημάτων των ληστειών και των κλοπών - διαρρήξεων, παρατηρείται μετατόπιση στους λεγόμενους «εύκολους στόχους» ή στόχους «χαμηλού ρίσκου», καθώς οι ληστείες και κλοπές - διαρρήξεις σε στόχους «υψηλού ρίσκου» έχουν μειωθεί αισθητά.

Ειδικότερα, σε όλη την επικράτεια, σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2014, καταγράφονται λιγότερες ληστείες σε Υποκαταστήματα Τραπεζών, ΕΛ.ΤΑ., πρακτορεία Ο.Π.Α.Π., Σούπερ Μάρκετ, καταστήματα ψιλικών και πρατήρια υγρών καυσίμων, ενώ περισσότερες καταγράφονται σε οικίες, καταστήματα και ταξί. Αντίστοιχα, στις κλοπές – διαρρήξεις, λιγότερες καταγράφονται σε οικίες και από Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, ενώ περισσότερες σε καταστήματα.

Ως προς τον αριθμό των συλλήψεων, το χρονικό διάστημα του Α’ εξάμηνου του 2015 συνελήφθησαν συνολικά (137.148) άτομα για αξιόποινες συμπεριφορές κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα. Από τους συλληφθέντες,(40.031) ενέχονται σε ανθρωποκτονίες, ληστείες, κλοπές και διαρρήξεις σπιτιών, αυτοκινήτων, καταστημάτων, ναρκωτικά, απάτες κ.λπ.

Παράλληλα, εξαρθρώθηκαν (167) σημαντικές πολυμελείς εγκληματικές οργανώσεις, που διέπρατταν πράξεις βίας ή σοβαρές μορφές αδικημάτων με μεγάλη κοινωνική απαξία. Επιπλέον, εξιχνιάστηκαν (21.227) σοβαρές υποθέσεις του κοινού και οργανωμένου εγκλήματος, που αφορούν σε όλο το φάσμα της εγκληματικής δραστηριότητας.

Επίσης, το περασμένο εξάμηνο, οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας χειρίστηκαν υποθέσεις σε επίπεδο διεθνούς συνεργασίας, στο πλαίσιο των οποίων συνελήφθησαν για σοβαρά αδικήματα (147) άτομα, τα οποία καταζητούνταν με Ευρωπαϊκά και Διεθνή εντάλματα σύλληψης.

Αξιοσημείωτη είναι ακόμα η συμβολή της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας και της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στην αντιμετώπιση οικονομικών εγκλημάτων και εγκλημάτων που διαπράττονται μέσω Διαδικτύου ή με τη χρήση αυτού.

Στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας, που αποτελεί βασικό πυλώνα της αντεγκληματικής πολιτικής, επισημαίνεται η συνολική μείωση των ατυχημάτων στην επικράτεια. Συγκεκριμένα, το Α’ εξάμηνο του 2015 καταγράφηκαν συνολικά(403) λιγότερα τροχαία (θανατηφόρα, σοβαρά, ελαφρά), σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Επίσης το Α’ εξάμηνο 2015, συνελήφθησαν (96.550) άτομα να εισέρχονται παράνομα στα σύνορα της χώρας μας. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν (11.699) επιστροφές αλλοδαπών στις χώρες καταγωγής τους. 

Επίσης, στο ίδιο χρονικό διάστημα, ένας μεγάλος αριθμός και συγκεκριμένα (39.246) αστυνομικοί διατέθηκαν για την ομαλή διεξαγωγή και τη διατήρηση της δημόσιας τάξης στις (1.855) κινητοποιήσεις, συγκεντρώσεις, συναθροίσεις και πορείες, που πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη την Επικράτεια.

Αναφέρεται ενδεικτικά η αντιμετώπιση του παρεμπορίου, οι κοινοί έλεγχοι με άλλες Αρχές και Φορείς του Δημοσίου, η συνδρομή σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και δυσμενών καιρικών φαινόμενων και άλλα συναφή θέματα.

Β. Στατιστικά Στοιχεία Εγκληματικότητας

Στο πλαίσιο αυτό, ακολουθεί στατιστική απεικόνιση των αδικημάτων και αξιόποινων συμπεριφορών, που επηρεάζουν το περιβάλλον ασφάλειας (ανθρωποκτονίες, ληστείες, κλοπές – διαρρήξεις) με συγκριτικά στοιχεία σε σχέση με το Α’ εξάμηνο 2014.

Το Α’ εξάμηνο του 2015 διαπράχθηκαν σε όλη την Επικράτεια (50) ανθρωποκτονίες με πρόθεση, ενώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα είχαν διαπραχθεί (52) ανθρωποκτονίες. Επίσης, διαπράχθηκαν (101) απόπειρες ανθρωποκτονίας, έναντι (76) που είχαν καταγραφεί το Α’ εξάμηνο του 2014.

Από τις αστυνομικές έρευνες, εξιχνιάστηκαν (125) περιπτώσεις τετελεσμένων ανθρωποκτονιών ή αποπειρών, επί συνόλου (151) περιπτώσεων, ποσοστό το οποίο ξεπερνά το 82,5%.

Ληστείες

Το Α΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους διαπράχθηκαν σε όλη την Επικράτεια (2.203) ληστείες, έναντι (1.903) για το αντίστοιχο του 2014. Επίσης διαπράχθηκαν (163) απόπειρες ληστείας, έναντι (99), που είχαν καταγραφεί το Α’ εξάμηνο του 2014.

Συγκεκριμένα, σε επίπεδο Επικράτειας, καθώς και στις πόλεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, όπου παρατηρείται ο κύριος όγκος των ληστειών, στη σύγκριση του Α΄ εξαμήνου του 2015 με το αντίστοιχο του 2014, καταγράφονται:

2.203 έναντι 1.903 σε όλη την Επικράτεια

Ως προς τα είδη των ληστειών που τελέστηκαν στην Επικράτεια κατά το Α’ εξάμηνο του 2015, παρατηρούνται επιμέρους διακυμάνσεις, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014, ως εξής:

18 λιγότερες σε Τράπεζες και ΕΛ.ΤΑ. (14 έναντι 32)

20 λιγότερες σε πρακτορεία Ο.Π.Α.Π. (23 έναντι 43)

24 λιγότερες σε Σ/Μ και καταστήματα ψιλικών (73 έναντι 97)

11 λιγότερες σε πρατήρια υγρών καυσίμων (32 έναντι 43)

23 λιγότερες αρπαγές τσαντών (142 έναντι 165)

53 περισσότερες σε οικίες (465 έναντι 412)

20 περισσότερες σε καταστήματα (125 έναντι 105)

22 περισσότερες σε ταξί (56 έναντι 34)

Αντίστοιχα στην Αττική, οι αυξομειώσεις καταγράφονται ως εξής:

11 λιγότερες σε τράπεζες και ΕΛ.ΤΑ. (7 έναντι 18) 

19 λιγότερες σε πρακτορεία Ο.Π.Α.Π. (21 έναντι 40) 

20 λιγότερες σε Σ/Μ και καταστήματα ψιλικών (48 έναντι 68) 

11 λιγότερες σε πρατήρια υγρών καυσίμων (20 έναντι 31) 

14 λιγότερες αρπαγές τσαντών (125 έναντι 139) 

27 περισσότερες σε ταξί (55 έναντι 28) 

18 περισσότερες σε οικίες (299 έναντι 281)

Στη Θεσσαλονίκη, σε ορισμένες κατηγορίες ληστειών καταγράφηκαν:

7 λιγότερες σε Σ/Μ και καταστήματα ψιλικών (8 έναντι 15) 

5 λιγότερες σε ταξί (1 έναντι 6) 

5 λιγότερες αρπαγές τσαντών (6 έναντι 11) 

1 λιγότερη σε τράπεζες και ΕΛ.ΤΑ. (1 έναντι 2) 

12 περισσότερες σε καταστήματα (18 έναντι 6) 

5 περισσότερες σε πρατήρια υγρών καυσίμων (7 έναντι 2)

Κλοπές – Διαρρήξεις

Το Α’ εξάμηνο του 2015 καταγράφονται περισσότερες κλοπές – διαρρήξεις στην επικράτεια και στην Αττική και λιγότερες στη Θεσσαλονίκη, σε σχέση με το Α’ εξάμηνο του 2014.

Συγκεκριμένα, σε επίπεδο επικράτειας, καθώς και στις πόλεις της Αθήνας και Θεσσαλονίκης, όπου καταγράφεται ο κύριος όγκος των κλοπών και των διαρρήξεων, στη σύγκριση των πρώτων εξαμήνων του 2015 και 2014, καταγράφονται τα εξής:

Ως προς τα είδη κλοπών - διαρρήξεων που τελέστηκαν στην επικράτεια , παρατηρούνται επιμέρους διακυμάνσεις, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014, ως εξής:

112 λιγότερες από ΙΧΕ αυτοκίνητα (7.415 έναντι 7.527) 

57 λιγότερες σε οικίες (11.263 έναντι 11.320) 

707 περισσότερες σε καταστήματα (4.549 έναντι 3.842) 

6 περισσότερες σε Ιερούς Ναούς (192 έναντι 186)

Στην Αττική σε επιμέρους υποκατηγορίες κλοπών - διαρρήξεων, σημειώνονται τα εξής:

281 περισσότερες σε οικίες (6.600 έναντι 6.319) 

444 περισσότερες σε καταστήματα (2.575 έναντι 2.131) 

17 περισσότερες από ΙΧΕ αυτοκίνητα (5.250 έναντι 5.233) 

49 περισσότερες με αρπαγές τσαντών (527 έναντι 478) 

6 λιγότερες από Ιερούς Ναούς (34 έναντι 40)

Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη καταγράφονται:

308 λιγότερες σε οικίες (1.094 έναντι 1.402) 

238 λιγότερες από ΙΧΕ αυτοκίνητα (874 έναντι 1.112) 

30 λιγότερες με αρπαγές τσαντών (39 έναντι 69) 

5 λιγότερες σε Ιερούς Ναούς (8 έναντι 13) 

101 περισσότερες σε καταστήματα (632 έναντι 531)

Κλοπές Τροχοφόρων

Οι κλοπές τροχοφόρων κυμαίνονται στα ίδια περίπου επίπεδα με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, σε επίπεδο επικράτειας. Έτσι, καταγράφηκαν φέτος (12.041) κλοπές τροχοφόρων, ενώ το Α’ εξάμηνο πέρσι είχαν καταγραφεί(12.025) κλοπές.

Συγκεκριμένα, σε επίπεδο επικράτειας, καθώς και στις πόλεις της Αθήνας και Θεσσαλονίκης όπου καταγράφεται ο κύριος όγκος των κλοπών τροχοφόρων, στη σύγκριση του Α’ εξαμήνου του 2015 με το Α’ εξάμηνο του 2014, καταγράφονται τα εξής:

Ως προς τα είδη κλοπών τροχοφόρων που τελέστηκαν στην επικράτεια, σε σχέση με το αντίστοιχο του 2014, σημειώνονται:

375 λιγότερες κλοπές μοτοσυκλετών (4.180 έναντι 4.555) 

51 λιγότερες κλοπές φορτηγών (1.446 έναντι 1.497) 

29 λιγότερες κλοπές λοιπών οχημάτων (251 έναντι 280) 

461 περισσότερες κλοπές αυτοκινήτων (5.011 έναντι 4.550) 

5 περισσότερες κλοπές μοτοποδηλάτων (1.148 έναντι 1.143)

Επίσης, στην Αττική, οι αυξομειώσεις στις υποκατηγορίες που αφορούν τις κλοπές οχημάτων, καταγράφονται ως εξής:

215 λιγότερες κλοπές μοτοσυκλετών (2.553 έναντι 2.768) 

97 λιγότερες κλοπές μοτοποδηλάτων (327 έναντι 424) 

39 λιγότερες κλοπές λοιπών οχημάτων (157 έναντι 196) 

53 περισσότερες κλοπές φορτηγών (800 έναντι 747) 

343 περισσότερες κλοπές αυτοκινήτων (3.706 έναντι 3.363)

Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη καταγράφονται:

128 περισσότερες κλοπές αυτοκινήτων (499 έναντι 371) 

16 περισσότερες κλοπές μοτοσυκλετών (318 έναντι 302) 

2 λιγότερες κλοπές μοτοποδηλάτων (92 έναντι 94) 

2 λιγότερες κλοπές λοιπών οχημάτων (6 έναντι 8)

Στις άλλες κατηγορίες αδικημάτων, κλιμακούμενες μειώσεις εμφανίζουν οι υποθέσεις βιασμών κατά 23,8% (48 έναντι 63), οι υποθέσεις λαθρεμπορίου κατά 26,7% (600 έναντι 819), οι υποθέσεις νομοθεσίας περί όπλων κατά 24,9% (2.349 έναντι 3.130), οι υποθέσεις πλαστογραφίας κατά 21,1% (138 έναντι 175) και οι υποθέσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσηςκατά 28,6% (152 έναντι 213). Επισημαίνεται η αύξηση στα περιστατικά επαιτείας κατά 30% (1.355 έναντι 1.042).

Επιπλέον, λόγω της αναβαθμισμένης επιχειρησιακής ανταπόκρισης των αστυνομικών Υπηρεσιών, παρατηρείται αύξηση στις υποθέσεις – εξιχνιάσεις απάτης 22,6% (1.648 από 1.344), αρχαιοκαπηλίας 38,2% (47 έναντι 34) και κυκλοφορίας πλαστών χαρτονομισμάτων 14,5% (3.567 έναντι 3.115).

Γ. Παράτυπη Μετανάστευση

Το Α’ εξάμηνο του 2015 συνελήφθησαν συνολικά, από τις Αστυνομικές και τις Λιμενικές Αρχές, για παράνομη είσοδο και παραμονή στη χώρα, (96.550 ) αλλοδαποί, ενώ το αντίστοιχο Α’ εξάμηνο του 2014 είχαν συλληφθεί, σύμφωνα με την τελική αποτίμηση (24.471), καταγράφεται δηλαδή μία αύξηση της τάξης του 294,6%.

Επιπλέον, το Α’ εξάμηνο του 2015 συνελήφθησαν (567) διακινητές μη νόμιμων μεταναστών, ενώ το αντίστοιχο του 2014 είχαν συλληφθεί, σύμφωνα με την τελική αποτίμηση, (554).

Τέλος, το Α΄ εξάμηνο του 2015, πραγματοποιήθηκαν (11.699) επιστροφές μη νόμιμων μεταναστών, έναντι (12.212) το αντίστοιχο περσινό διάστημα, σύμφωνα με την τελική αποτίμηση. Από αυτές, οι (8.812) περιπτώσεις πραγματοποιήθηκαν μέσω των προγραμμάτων αναγκαστικής επιστροφής και οι (2.887) μέσω των εθελούσιων διαδικασιών επιστροφής.

Δραστηριότητα Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Στην αντιμετώπιση του διαδικτυακού εγκλήματος που εκδηλώνεται με ποικίλους τρόπους στον κυβερνοχώρο συνέβαλε ουσιαστικά, το A ’ εξάμηνο του 2015, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αναπτύσσοντας πλήθος δράσεων, αφενός στον τομέα της δίωξης των εγκλημάτων που διαπράττονται μέσω Διαδικτύου ή με τη χρήση αυτού και αφετέρου στον τομέα της πρόληψης και ενημέρωσης των πολιτών για ζητήματα ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο.

Για την εκπλήρωση της αποστολής της, συνεργάστηκε με άλλες καθ’ ύλη και κατά τόπο αρμόδιες κεντρικές και περιφερειακές Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ μεγάλος όγκος πληροφοριών διακινήθηκε από και προς τη Διεύθυνση Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας και ειδικότερα την Εθνική Μονάδα Europol και το Τμήμα Διεθνών Οργανισμών – Interpol.

Αυξημένη εξάλλου, ήταν και η συμμετοχή εκπροσώπων της Υπηρεσίας τόσο σε διάφορα εκπαιδευτικά σεμινάρια της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Ακαδημίας (CEPOL), όσο και σε συναντήσεις, συνέδρια και συνδιασκέψεις που διοργανώθηκαν από ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Επισημαίνεται ότι σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συμμετέχει ενεργά με εκπροσώπους της στη χάραξη και υλοποίηση της προτεραιότητας Cybercrime (Payment Card Fraud, Child Sexual Exploitation και Cyber Attacks) του European Multidisciplinary Platform against Criminal Threats (EMPACT). Μάλιστα, στην υπο-προτεραιότητα Payment Card Fraud, η χώρα μας έχει αναλάβει τον πρώτο ρόλο (Leader) για το έτος 2015 στο Operational Action Plan, που αφορά δράσεις πρόληψης και ενημέρωσης του κοινού.

Επίσης, με αφορμή σχετική πρωτοβουλία της Europol, για τη διοργάνωση παγκόσμιων δράσεων αναφορικά με τη καταπολέμηση των απατών μέσω διαδικτύου στο χώρο των αερομεταφορών, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε συνεργασία με τις αστυνομικές υπηρεσίες των αερολιμένων της χώρας ξεκίνησε τη διαδικασία ελέγχου απατηλών αεροπορικών κρατήσεων σε 24ωρη βάση.

Σκοπός της εν λόγω διαδικασίας είναι η θωράκιση του ηλεκτρονικού εμπορίου από άλλες μορφές εγκληματικών δραστηριοτήτων (εμπορία ανθρώπων, παράνομη μετανάστευση, κ.ά.). Αξίζει να σημειωθεί ότι η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι η πρώτη σε ευρωπαϊκό επίπεδο που εφαρμόζει σε 24ωρη βάση τη συγκεκριμένη διαδικασία, αναβαθμίζοντας την ασφάλεια του e-commerce.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται επίσης, στην αναβάθμιση του Κέντρου Επιχειρησιακού Σχεδιασμού «Cyberalert», το οποίο λειτουργεί σε 24ωρη βάση, όπου εξειδικευμένοι αστυνομικοί της Υπηρεσίας διαχειρίζονται τις καταγγελίες των πολιτών, οι οποίες περιέρχονται στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μέσω του πενταψήφιου τηλεφωνικού αριθμού 11188, μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη θυρίδα [email protected] και μέσω της ψηφιακής εφαρμογής για φορητές συσκευές «Cyberkid».

α) Αντιμετώπιση διαδικτυακών εγκλημάτων

Στον τομέα της δίωξης των εγκλημάτων που διαπράττονται μέσω Διαδικτύου ή με τη χρήση αυτού, το Α’ εξάμηνο του 2015, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εκτέλεσε (882) Εισαγγελικές Παραγγελίες για Προκαταρκτική Εξέταση ή Προανάκριση, από όλες τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών της Χώρας.

Ο συνολικός αριθμός νέων υποθέσεων που χειρίστηκε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ανήλθε σε(1.162), αριθμός που αναφέρεται στα νέα πρωτόκολλα που εκδόθηκαν, είτε επρόκειτο για νέα εισαγγελική παραγγελία, είτε για προανακριτικό υλικό, εγκλήσεις πολιτών κ.λπ.

Όσον αφορά την αποτροπή αυτοκτονιών που εκδηλώθηκαν μέσω Διαδικτύου το Α’ Εξάμηνο του 2015, το σύνολο των(144) περιπτώσεων αποτυπώνεται στη συνέχεια ανά μήνα:

Από το σύνολο των δικογραφιών που προαναφέρθηκαν επισημαίνεται ότι οι (29) σχηματίσθηκαν κατόπιν καταγγελιών Φορέων Προστασίας Καταναλωτών, Οργανισμών, Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων, Εταιρειών Τηλεπικοινωνιών, καθώς και καταστημάτων ηλεκτρονικού εμπορίου (e-shops).

Επίσης, στο πλαίσιο της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας (Interpol & Europol), η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διαχειρίστηκε (137) αιτήματα συνεργασίας. Τα αιτήματα αφορούσαν περιπτώσεις διακρατικών αστυνομικών ερευνών, που είχαν ως αντικείμενο κακουργηματικού χαρακτήρα ηλεκτρονικά εγκλήματα και αφορούσαν σε πορνογραφία ανηλίκων, στο ηλεκτρονικό εμπόριο, στις διαδικτυακές απάτες, στις υφαρπαγές στοιχείων και κωδικών πρόσβασης σε ηλεκτρονικές βάσεις, πλατφόρμες και ιστοχώρους ηλεκτρονικών οικονομικών δραστηριοτήτων.

Το Α’ εξάμηνο του 2015, από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αποδόθηκαν κατηγορίες σε (204) άτομα, στο πλαίσιο δικογραφιών τακτικής διαδικασίας, ενώ συνελήφθησαν συνολικά (18) άτομα για τα ακόλουθα αδικήματα:

Επίσης, από τη ΔΙ.Δ.Η.Ε. το Α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους διερευνήθηκαν (23) υποθέσεις όπου διαπιστώθηκε ότι χρήστες του Διαδικτύου παραβίασαν την ισχύουσα νομοθεσία περί προστασίας ζώων.

β) Εκστρατείες Πρόληψης και Ενημέρωσης πολιτών

Τον Φεβρουάριο του 2015, διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο. Σε αυτό προσκλήθηκαν διακεκριμένοι επιστήμονες, δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί, ειδικοί στον τομέα του κυβερνοεγκλήματος και περίπου 700 μαθητές από σχολεία της Αττικής. Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, μοιράστηκε έντυπο ενημερωτικό υλικό. Πέρα από τους προσκεκλημένους, το Συνέδριο είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και οι χρήστες του Διαδικτύου, μέσω συστήματος ζωντανής μετάδοσης (live streaming).

Επίσης, μνημόνια συνεργασίας με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος υπέγραψαν οι:

Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία , με στόχο την ανάπτυξη συνεργασίας και κοινών δράσεων για την πρόληψη και αντιμετώπιση κάθε μορφής βίας απέναντι στα παιδιά και την ενημέρωσή τους σχετικά με την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο

Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας , με στόχο την προφύλαξη του εμπορικού κόσμου της χώρας, αλλά και των καταναλωτών από φαινόμενα διαδικτυακής απάτης και 

Δήμος Μαραθώνα , προκειμένου να επιτευχθεί στοχευμένη ενημέρωση 30.000 κατοίκων, παιδιών, γονέων, εμπόρων, πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων, τουριστικών επιχειρήσεων κ.α. σε θέματα ασφαλούς χρήσης του Διαδικτύου και ηλεκτρονικού εμπορίου.

Όσον αφορά την καινοτόμο εφαρμογή της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος «CYBERKID» για φορητές συσκευές (smartphones&tablets), βραβεύτηκε:

στο Mobility Forum & Apps Awards 2015 με το Χρυσό Βραβείο στην κατηγορία «Καλύτερη εφαρμογή όσον αφορά την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη» (Best Social and Economic Development App),

στα Mobile Excellence Awards 2015 με το Χρυσό Βραβείο στην κατηγορία «Μη κερδοσκοπικές υπηρεσίες μέσω κινητών τηλεφώνων» (Mobile Non-Profit Services).

Επίσης, συνεχίστηκαν οι ενημερωτικές ημερίδες και εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα, όπου οι πολίτες είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για την ασφαλή περιήγηση στο Διαδίκτυο και την προστασία από απειλές ηλεκτρονικής φύσης. Κατά το Α’ εξάμηνο του 2015 πραγματοποιήθηκαν περίπου (40) ημερίδες σε διάφορες περιοχές της χώρας, ενώ στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος περιήλθαν περίπου (120) προσκλήσεις από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς για τη συμμετοχή Αξιωματικών της σε εκδηλώσεις με στόχο την ενημέρωση των πολιτών.

Επιπλέον, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και με τη χρήση του συστήματος τηλεδιασκέψεων του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, τέθηκε σε εφαρμογή πρόγραμμα ενημέρωσης των μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για θέματα ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο και προστασίας από τις απειλές στον ψηφιακό κόσμο.

Έτσι, για το σχολικό έτος 2014–2015, κάθε Τρίτη και Πέμπτη εξειδικευμένοι Αξιωματικοί της ΔΙ.Δ.Η.Ε. συνδέονταν μέσω Διαδικτύου με σχολεία σε όλη την Ελλάδα και πραγματοποιούσαν ενημέρωση δίωρης διάρκειας στους μαθητές. Συνολικά για όλο το σχολικό έτος 2014 – 2015 πραγματοποιήθηκαν τηλεδιασκέψεις με (5.394) σχολεία, εκ των οποίων περίπου(2.150) πραγματοποιήθηκαν εντός του Α’ εξαμήνου του 2015.

Ενδεικτικά, από τις σημαντικότερες υποθέσεις που χειρίστηκε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, το Α’ εξάμηνο του 2015, είναι οι εξής:

Συντονισμένη επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Chat Scanning» (Σάρωση διαδικτυακών εικονικών δωματίων επικοινωνίας) για την καταπολέμηση της παιδικής πορνογραφίας στο διαδίκτυο& δημοσιοποίηση – για πρώτη φορά – του «Κώδικα Επικοινωνίας» των παιδόφιλων στο Διαδίκτυο. Μεταξύ άλλων, συνελήφθη 40χρονος, ο οποίος κατελήφθη επ’ αυτοφώρω, τη στιγμή που είχε επιβιβάσει 13χρονο σε φορτηγάκι τύπου «Van» με σκοπό να τον αποπλανήσει. 

Εξιχνίαση υπόθεσης που αφορούσε δημόσια υποκίνηση βίας και μίσους μέσω του διαδικτύου καθώς και δημόσια πρόκληση και διέγερση σε εκτέλεση πλημμελημάτων και κακουργημάτων, η οποία τελούνταν από μίσος, κατά τρόπο που εξέθετε σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη. 

Εξιχνίαση υπόθεσης παιδικής πορνογραφίας και πορνογραφικών παραστάσεων ανηλίκων . Τελούνταν κατ’ εξακολούθηση μέσω διαδικτύου σε βάρος 14χρονης και συνελήφθη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας 22χρονος ημεδαπός δράστης. 

Ενεργή συμμετοχή κατά το χρονικό διάστημα 10-16 Ιουνίου 2015 στη διεθνή επιχείρηση «PANGEA » που συντονίζεται από την INTERPOL και αφορούσε στον εντοπισμό ιστοσελίδων, στις οποίες διακινούνται και πωλούνται παράνομες φαρμακευτικές ουσίες. 

Εξιχνίαση υπόθεσης παράνομης συλλογής, κατοχής, επεξεργασίας και διάθεσης προς πώληση μεγάλου αριθμού εγγραφών με δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, σε ψηφιακά αρχεία – λίστες . Συνελήφθησαν 53χρονος και 52χρονη, ημεδαποί και βρέθηκαν στην οικία τους, αποθηκευμένες σε ψηφιακά μέσα, λίστες με 406.000 εγγραφές δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. 

Εξιχνίαση μεγάλης υπόθεσης παραβίασης της νομοθεσίας για την πνευματική ιδιοκτησία . Σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας, σε βάρος 37χρονου, ο οποίος παρείχε παράνομα πρόσβαση σε οπτικοακουστικά έργα, μέσω ιστοσελίδας στο διαδίκτυο. 

Συμβολή, μέσω της καινοτόμου online διαδικασίας «CYBER ALERT», στην αποτροπή αυτοκτονίας ανήλικης, καθώς και στον εντοπισμό δύο ανήλικων κοριτσιών, για τα οποία είχε δηλωθεί εξαφάνιση .

Ε. Παρεμπόριο

Στο τομέα αντιμετώπισης του παρεμπορίου, η Ελληνική Αστυνομία το Α’ εξάμηνο του 2015 σημείωσε σημαντικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, διενεργήθηκαν σε όλη την επικράτεια (53.173) έλεγχοι, που αφορούν στο υπαίθριο εμπόριο και βεβαιώθηκαν (2.011) παραβάσεις (στέρηση άδειας πλανόδιου πωλητή, στέρηση άδειας λαϊκής αγοράς, παραβάσεις της νομοθεσίας περί παραεμπορίου και σημάτων κ.α.).

Στο πλαίσιο των ελέγχων κατασχέθηκαν 1.547.159 είδη παρεμπορίου (ρουχισμός, οπτικά, CD – DVDs κ.λπ.), το μεγαλύτερο μέρος από τα οποία βρέθηκε σε (18) μεγάλες αποθήκες και χώρους, έκτασης εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων, που εντοπίστηκαν από τις Αστυνομικές Αρχές.

Επισημαίνεται ότι για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παραεμπορίου διατέθηκαν συνολικά (25.123) αστυνομικοί, σε όλη την επικράτεια, ενώ ειδικότερα για την περιοχή της Αττικής, ο αριθμός ανέρχεται στους (13.347) αστυνομικούς ετησίως και στους (71) σε καθημερινή βάση.

ΣΤ. Απολογισμός τροχαίων ατυχημάτων

Το Α’ εξάμηνο του 2015, σε σύγκριση με την τελική αποτίμηση για το αντίστοιχο διάστημα του 2014, σημειώθηκαν συνολικά (403) λιγότερα ατυχήματα (θανατηφόρα, σοβαρά, ελαφρά) σε όλη την επικράτεια.

328 θανατηφόρα ατυχήματα έναντι 330 (2 λιγότερα) 

421 σοβαρά ατυχήματα έναντι 387 (34 περισσότερα)

4.535 ελαφρά ατυχήματα έναντι 4.970 (435 λιγότερα)

Επίσης, το Α’ εξάμηνο του 2015 σε σχέση με την τελική αποτίμηση του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, σε όλη την επικράτεια καταγράφηκαν:

357 θάνατοι από ατυχήματα έναντι 348 (9 περισσότεροι) 

493 σοβαρά τραυματίες έναντι 461 (32 περισσότεροι)

5.787 ελαφρά τραυματίες έναντι 6.476 (689 λιγότεροι).

Ειδικότερα, ως προς τα αίτια των θανατηφόρων ατυχημάτων, οι «επικίνδυνες» παραβάσεις εξακολουθούν να αποτελούν τις βασικότερες αιτίες για την πρόκλησή τους. Τα περισσότερα από τα (328) θανατηφόρα ατυχήματα έχουν ως αίτια:

31 την κίνηση στο αντίθετο ρεύμα 

13 την παραβίαση προτεραιότητας 

20 την απόσπαση προσοχής οδηγού 

20 σχετίζονται με πεζούς 

15 την υπερβολική ταχύτητα 

1 το αντικανονικό προσπέρασμα 

2 την παραβίαση σηματοδότη 

3 σχετίζονται με τις οδούς και τον καιρό 

94 άλλα αίτια που σχετίζονται με τους οδηγούς .

Επίσης, από την ανάλυση των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων, προκύπτει ότι οφείλονται, κατά είδος:

117 σε σύγκρουση 

113 σε εκτροπή 

56 σε παράσυρση πεζού

37 σε πρόσκρουση 

5 σε ανατροπή

Η πλειοψηφία των θανατηφόρων ατυχημάτων) και συγκεκριμένα (111) συνέβησαν στο δευτερεύον οδικό δίκτυο (επαρχιακές οδούς), ενώ στις κατοικημένες περιοχές συνέβησαν (120). Στη Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης συνέβησαν(11), στη Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Πατρών (4), στην Ε.Ο. Αντιρρίου – Ιωαννίνων (4), στην Εγνατία Οδό (4), στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης/ΒΟΑΚ (4) και στην Αττική Οδό (1). Στο λοιπό Ε.Ο. δίκτυο σημειώθηκαν (66) ατυχήματα και (3) αλλού.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των θανατηφόρων ατυχημάτων καταγράφεται κατά τις ώρες 17.00-21.00 με 74 ατυχήματα (ποσοστό 22.6%), ενώ υψηλά είναι τα ποσοστά (20,4%) που καταγράφονται και στις ώρες 13.00-17.00 με 67 ατυχήματα, καθώς και 24.00-07.00 με 67 ατυχήματα, επίσης.

Επιπλέον, κατά το Α’ εξάμηνο του 2015, από τις Υπηρεσίες Τροχαίας, βεβαιώθηκαν συνολικά (163.550) επικίνδυνες παραβάσεις σε όλη την Επικράτεια, σε σχέση με (196.649) το αντίστοιχο διάστημα, πέρυσι. Οι παραβάσεις, που βεβαιώθηκαν, αφορούν:

74.901 Παραβάσεις ταχύτητας 

19.486 Μη χρήση κράνους 

13.432 Μη χρήση ζώνης ασφαλείας 

11.923 Παραβάσεις οχημάτων (ΚΤΕΟ) 

8.690 Παραβίαση χρήσης κινητού τηλεφώνου 

5.708 Παραβίαση ερυθρού Σηματοδότη 

5.057 Κίνηση στο αντίθετο ρεύμα 

3.582 Αντικανονικό Προσπέρασμα 

2.679 Αντικανονικοί ελιγμοί 

1.299 παραβάσεις διαφημιστικών πινακίδων 

2.251 Φθαρμένα ελαστικά 

1.552 Παραβίαση προτεραιότητας 

210 Μη χρήση παιδικών καθισμάτων 

87 Κίνηση στην αριστερή λωρίδα/Μη κίνηση στο άκρο δεξιό της οδού

Ζ. Διαδηλώσεις, Πορείες, Συγκεντρώσεις

Κατά τη διάρκεια του Α’ εξαμήνου του 2015 πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (1.855) διαδηλώσεις, πορείες και συγκεντρώσεις πολιτών, και για την ομαλή διεξαγωγή τους και τη διατήρηση της δημόσιας τάξης, διατέθηκαν (39.246) αστυνομικοί. 

Το Γραφείο Τύπου Υπουργείου/Αρχηγείου και ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας διαχειρίστηκαν συνολικά(495) αιτήματα δημοσιογράφων για παροχή στοιχείων, πραγματοποίηση συνεντεύξεων κ.α., ενώ εκατοντάδες αντίστοιχα αιτήματα διαχειρίστηκαν συνολικά και οι Προϊστάμενοι των Γραφείων Ενημέρωσης Δημοσιογράφων Αττικής, Θεσσαλονίκης και των 12 Γενικών Περιφερειακών Αστυνομικών Διευθύνσεων της χώρας.

Επίσης το κεντρικό Γραφείο Τύπου διαχειρίστηκε το Α’ εξάμηνο του 2015, συνολικά, (569) αιτήματα πολιτών και περίπου(300) αιτήματα Φορέων, Συλλόγων, Μ.Κ.Ο., Δήμων, Δημόσιων Υπηρεσιών κ.α."

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ