Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Χαλκιδική: Αγώνας κατά της εξόρυξης χρυσού μέσα σε ένα κάμπινγκ!

Στα Πευκάκια στην Ιερισσό Χαλκιδικής από 18 έως 25 Αυγούστου όπου θα γίνει το 1ο Διεθνές Κάμπινγκ Beyond Europe

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

 Με κεντρικό άξονα «τον αγώνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική» θα πραγματοποιηθεί από 18 έως 25 Αυγούστου το 1ο Διεθνές Κάμπινγκ Beyond Europe στα Πευκάκια, σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από την Ιερισσό.

Διοργανωτές είναι το Διεθνές Αντιεξουσιαστικό Δίκτυο ενάντια στον Καπιταλισμό «Beyond Europe» και η Αντιεξουσιαστική Κίνηση που ενώνουν τις δυνάμεις τους στο νέο κύκλο συνεργασίας που θα ανοίξει ανάμεσα στις επιτροπές δράσεις και στην πλατφόρμα του Beyond Europe.

Στόχος όπως είπε σε συνέντευξη τύπου εκ μέρους του Beyond Europe ο John Μαλαματίνας είναι «να γίνει μεγαλύτερη δικτύωση και να έρθει στο προσκήνιο ο αγώνας στη Χαλκιδική μετά την καταστολή από τους μηχανισμούς του κράτους αλλά και από τις υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ που είχε πει πως θα σταματούσε την εξόρυξη αλλά δεν το έπραξε. Πιστεύουμε ότι είναι ανάγκη να ενωθούμε», σχολίασε. Εξήγησε πως η ιδέα της πλατφόρμας για το 1ο Διεθνές Κάμπινγκ Beyond Europe εξελίχθηκε μετά τα γεγονότα της 18ης Μάρτη, όταν πολίτες ακτιβιστές της Γερμανίας προσπάθησαν να δείξουν πως υπάρχουν και στη Γερμανία αλληλέγγυα κινήματα αναφορικά με το τι συμβαίνει στην Ελλάδα.

Εστίασε την προσοχή όλων στην πορεία που θα γίνει στο βουνό στις 23/8, ενώ είπε πως κατά τη διάρκεια του κάμπινγκ θα υπάρχει πολιτικό πρόγραμμα με ακτιβιστές τόσο από τη Γερμανία (χώρα από την οποία δρα και ο ίδιος), όσο και από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες (πχ Γαλλία, Σουηδία, Ελβετία κλπ), καθώς και πολιτιστικό πρόγραμμα με αποσπάσματα από έργα των Ντάριο Φο και Φραντς Κάφκα, αλλά και αθλητικό πρόγραμμα με αγώνα ποδοσφαίρου. «Αποφασίσαμε να κάνουμε το κάμπινγκ στην Ελλάδα για να δείξουμε πως είμαστε στο πλευρό των κοινωνικών αγώνων των κατοίκων», τόνισε ενώ διευκρίνισε πως αναμένουν τι θα γίνει με την συμφωνία όμως δεν περιμένουν και θαύματα. «Ελπίζουμε μόνο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να μην ξεχάσει από πού προήλθε και από ποιους στηρίχθηκε», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του εκπρόσωπος της αντιεξουσιαστικκής κίνησης είπε πως «η μόνη συνέχεια που έχει το κράτος είναι η συνέχεια του έργου της εξόρυξης», ενώ αναφέρθηκε και στα γεγονότα της 3ης Αυγούστου με την τελευταία κινητοποίηση και τις συλλήψεις που έγιναν.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπήρξαν αντιδράσεις από την αντίθετη πλευρά  ο κ. Μαλαματίνας είπε πως στο μπλογκ των κατοίκων Αριστοτέλη γράφτηκε ότι «Γερμανοί αντιεξουσιαστές καταστρέφουν τον τόπο». Ο ίδιος απάντησε πως το δίκτυο Beyond Europe έρχεται στην Ιερισσό «για να σταθεί στο πλευρό της τοπικής κοινωνίας».

Οι διοργανωτές σημείωσαν πως το κάμπινγκ θα είναι ελεύθερο, αυτοδιαχειριζόμενο και πως τα προϊόντα που θα χρησιμοποιήσουν θα προέρχονται από την τοπική παραγωγή. Μάθετε περισσότερα στο: http://camp.beyondeurope.net//

Διαβάστε επίσης

Σκουριές: Η δική μας ελληνική δυστοπία

Θεσσαλονίκη: Η εξόρυξη χρυσού από τις Σκουριές στην 5η Μπιενάλε! (φωτό)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Έργα και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Μουδανιών – Σε ποια σημεία
Συνεργεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνεχίζουν και σήμερα τις εργασίες αποκατάστασης κατεστραμμένων μεταλλικών στηθαίων ασφαλείας
Θεσσαλονίκη: Έργα και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Μουδανιών – Σε ποια σημεία