Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αλαλούμ με το πλοίο Ελ. Βενιζέλος που μετέφερε περίπου 2.500 πρόσφυγες

Αντί για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, θα καταπλεύσει τελικά στον Πειραιά

Στο λιμάνι του Πειραιά και όχι της Θεσσαλονίκης, όπως είχε ανακοινωθεί, θα καταπλεύσει τελικά το πλοίο «Ελ.Βενιζέλος» που μεταφέρει περίπου 2500 πρόσφυγες από Κω και Λέσβο.

Το πλοίο απέπλευσε το πρωί από την Κω με ενδιάμεσο σταθμό τη Λέσβο. Ο αρχικός προγραμματισμός ήταν να καταπλεύσει το βράδυ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, από όπου με ΚΤΕΛ οι πρόσφυγες θα μεταφέρονταν στην Ειδομένη, για να διασχίσουν τα σύνορα και να συνεχίσουν την πορεία τους στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το πλοίο θα μεταφέρει αύριο στον Πειραιά με ώρα άφιξης τις 8:45 π.μ. περίπου 2.500 πρόσφυγες. Όπως αναφέρουν στελέχη της πλοιοκτήτριας εταιρείας, η ναύλωση του πλοίου έχει γίνει από τα υπουργεία που εμπλέκονται στη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος, και περιλαμβάνει μόνο τη φιλοξενία των προσφύγων επί του πλοίου στο λιμάνι της Κω, με σίτιση και ύπνο - αλλά όχι και τη μεταφορά τους: Οι μετανάστες για να ταξιδέψουν από την Κω, ή από οποιοδήποτε άλλο νησί στο οποίο βρίσκονται, πληρώνουν κανονικά το ακτοπλοϊκό εισιτήριο.

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές από τα εμπλεκόμενα υπουργεία, δεν είχαν γίνει γνωστοί οι λόγοι για τους οποίους δόθηκε εντολή στο πλοίο να αλλάξει προορισμό.

Δεν είχε ανακοινωθεί ακόμα, εάν το «Ελευθέριος Βενιζέλος» από τον Πειραιά θα ακολουθήσει εκ νέου κάποιο νέο δρομολόγιο, ή αν θα προσεγγίσει εκ νέου το λιμάνι της Κω.

Σε ετοιμότητα οι φορείς της πόλης

 

Πάντως, στη Θεσσαλονίκη έγινε από τις 4 μέχρι και τις 6 το απόγευμα άτυπη σύσκεψη υπό την υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά, με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και υπηρεσιακούς παράγοντες για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που θα προέκυπταν από την άφιξη των μεταναστών.

Σε αυτή πήραν μέρος: εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, εκπρόσωπος του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρη, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, Λάζαρος Κυρίζογλου, ο εκπρόσωπος του γενικού αστυνομικού διευθυντή Θεσσαλονίκης, Βασίλη Μωυσίδη, ο λιμενάρχης του ΟΛΘ, Ν.Κλιάκας, ο διοικητής της 4η ΥΠΕ, Στρατής Πλωμαρίτης, ο πρόεδρος του Λιμένα Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Παντής, μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και το στέλεχος της Αλληλεγγύης, Βασίλης Τσατσάνης.

«Άσκηση επί χάρτου»

Μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνάντησης, η Υφυπουργός Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά δήλωσε πως έγινε: «μια σημαντική “άσκηση επί χάρτου”, ώστε να είμαστε έτοιμοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να παράσχουμε τη καλύτερη δυνατή βοήθεια στους πρόσφυγες που πιθανώς θα φτάσουν στον τόπο μας.

Στο άμεσο μέλλον θα γίνουν και άλλες συμπληρωματικές συναντήσεις για να οριστικοποιηθεί το επιχειρησιακό σχέδιο που διαμορφώνεται με την εποπτεία του ΥΜΑΘ».

Τόνισε πως «Το μεγαλύτερο βάρος αυτή τη στιγμή το αντιμετωπίζει ο Δήμος Παιονίας, καθώς αποτελεί σημείο εξόδου των προσφύγων από την Ελλάδα, και έχει αποφασιστεί να δοθεί στο Δήμο η απαραίτητη υποστήριξη για να ανταπεξέλθει στην κατάσταση».

Από τα ΜΜΕ ενημερώθηκε η Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης

Αξίζει να σημειωθεί πως για το θέμα δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση από πλευράς κυβέρνησης. Ενδεικτικό είναι πως η Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης ενημερώθηκε από τα ΜΜΕ για την πιθανή κατάπλευση πλοίου στο λιμάνι Θεσσαλονίκης με επιβαίνοντες τους περίπου 2.500 πρόσφυγες κυρίως από Συρία.

Και μολονότι δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση, ο Δήμος Θεσσαλονίκης κινητοποιήθηκε αμέσως, προκειμένου να επιτευχθεί η κατάλληλη υποδοχή των προσφύγων, αλλά και η κάλυψη των αναγκών τους.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η δημοτική Αρχή προέβη σε μια σειρά ενεργειών, θέτοντας σε εφαρμογή το Σχέδιο Δράσης για την υποδοχή και φιλοξενία προσφύγων στη Θεσσαλονίκη που είχε καταρτίσει ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού, όταν είχε διαφανεί ότι οι προσφυγικές ροές δια μέσου της Θεσσαλονίκης αποκτούν έναν πιο μόνιμο χαρακτήρα και ενδέχεται να αυξηθούν κατακόρυφα με το πέρασμα του χρόνου.

Από την πλευρά του Δήμου Θεσσαλονίκης κινητοποιήθηκαν οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας και Καθαριότητας για την περίπτωση που απαιτηθεί σχετική μέριμνα, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί επαφές με εθελοντικές οργανώσεις, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον θέμα της μέριμνας των προσφύγων – στο πλαίσιο της εδραιωμένης συνεργασίας του Δήμου με αυτές – με την Αντιπεριφερειάρχη Βούλα Πατουλίδου, καθώς και με τον Διοικητή της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας-Θράκης, κ. Πλωμαρίτη, προκειμένου να υπάρξει μέριμνα για την περίθαλψη, την υγιεινή, τη σίτιση και ενδεχομένως την προσωρινή φιλοξενία των προσφύγων.

Η δημοτική Αρχή είχε προτείνει ως πιθανό χώρο προσωρινής φιλοξενίας, σε περίπτωση που αυτό χρειαστεί, τους χώρους του λιμανιού ή και την Αποθήκη 9 (που έχει παραχωρηθεί από την ΟΛΘ Α.Ε. για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στον Δήμο Θεσσαλονίκης), προκειμένου να διασφαλιστεί η αξιοπρεπής έστω και προσωρινή φιλοξενία και κάλυψη των βασικών αναγκών των προσφύγων.

Αιχμές κατά της κυβέρνησης από την Περιφέρεια για μη έγκαιρη ενημέρωση

Εξάλλου αιχμές κατά της κυβέρνησης στο θέμα της ενημέρωσης εξέφρασε και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με ανακοίνωσή της.

Ειδικότερα σε κείμενό της τονίζεται πως «Η προχειρότητα και οι ερασιτεχνισμοί της κυβέρνησης και σε αυτό το κρίσιμο θέμα, καθώς και η πρωτοφανής καθυστέρηση στην υπεύθυνη ενημέρωση και επικοινωνία από την αρμόδια Υπουργό, καταδεικνύει για ακόμα μία φορά, την πλήρη αποδιοργάνωση του κράτους. Δυστυχώς, και σε αυτή την περίπτωση φτάνουμε στο σημείο να αναρωτιόμαστε αν η κυβέρνηση δεν θέλει ή ακόμα χειρότερα δεν μπορεί να κάνει σωστά τη δουλειά της, αφού με όποιο τομέα και αν ασχολείται, καταλήγει σε φιάσκο».

Σε ετοιμότητα και η Περιφέρεια

Πάντως ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας έθεσε σε πλήρη ετοιμότητα όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με δεδομένη την έλευση των προσφύγων που τελικά δεν πραγματοποιήθηκε.

Μάλιστα όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, «παρότι η μεταναστευτική πολιτική ανήκει στην αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, η διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι εργαζόμενοι, με υψηλό αίσθημα καθήκοντος και ανθρωπισμού κινητοποιήθηκαν άμεσα για να παράσχουμε όση βοήθεια μπορούμε στους 2.800 ταλαιπωρημένους συνανθρώπους μας. Θα υποδεχτούμε τους πρόσφυγες στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης διανέμοντάς τους και με τη βοήθεια εθελοντικών οργανώσεων νερό, σάντουιτς και φρούτα, ενώ έχουμε διασφαλίσει και την παρουσία ιατρών από την αρμόδια υπηρεσία μας στο λιμάνι για κάθε ενδεχόμενο.

Από αστυνομικές πηγές η είδηση αλλαγής πλεύσης του πλοίου

Και ενώ συνέβαιναν όλα αυτά, διέρρευσε από αστυνομικές πηγές η πληροφορία πως το πλοίο τελικά θα κατευθυνθεί στο λιμάνι του Πειραιά. Η είδηση γνωστοποιήθηκε και στη σύσκεψη των τοπικών φορέων από κυβερνητικά στελέχη.

Τι έλεγε το σχέδιο μεταφοράς με ΚΤΕΛ   

Να αναφέρουμε πως το σχέδιο μεταφοράς, με δεδομένη την έλευσή τους στην πόλη μας, έλεγε πως οι 2500 πρόσφυγες θα έφταναν στα σύνορα με δέκα λεωφορεία του ΚΤΕΛ που θα τους περίμεναν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Όπως είχε δηλώσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου των ΚΤΕΛ Χρήστος Λιούπας, τα λεωφορεία θα μετέφεραν σταδιακά τους πρόσφυγες στον υπεραστικό σταθμό απ' όπου, στη συνέχεια, θα αναχωρούσαν, με έκτακτα δρομολόγια, για την Ειδομένη.

Στη συνέχεια θα περνούσαν στα Σκόπια και από εκεί να κατευθύνονταν μέσω της Σερβίας στην Κεντρική Ευρώπη.

«Ανά τέταρτο θα αναχωρούν, από τον υπεραστικό σταθμό, λεωφορεία για την Ειδομένη προκειμένου οι πρόσφυγες, πληρώνοντας το εισιτήριο των 10 ευρώ, να συνεχίσουν το ταξίδι τους διασχίζοντας τα σύνορα» ανέφερε ο κ. Λιούπας.

Περιγράφοντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους τρεις μήνες με την αύξηση των προσφύγων, σημείωσε ότι καθημερινά πλέον υπάρχουν περίπου 15 έκτακτα δρομολόγια για την Ειδομένη που ξεκινούν από τις 6.30 το πρωί και είναι όλα υπερπλήρη (σ.σ. είναι χωρητικότητας 50 ατόμων).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ