Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Πρωτοβουλίες για οικοσύστημα καινοτομίας στην πόλη

Για την προσπάθεια δημιουργίας προ-Θερμοκοιτίδας νεοφυών επιχειρήσεων μίλησε σήμερα ο Μπουράρης σε εκδήλωση εντός της ΔΕΘ...

Στις προσπάθειες του Δήμου Θεσσαλονίκης να στηρίξει την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, μέσα από τη συνεργασία με φορείς της πόλης, προκειμένου να δημιουργηθεί μια προ-θερμοκοιτίδα νέων επιχειρήσεων αναφέρθηκε ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, ως κεντρικός ομιλητής στη στρογγυλή τράπεζα «Η Θεσσαλονίκη της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας» που διοργάνωσε, σήμερα, το απόγευμα η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας στο πλαίσιο της 80ης ΔΕΘ.

Ειδικότερα, ο Δήμαρχος ανέφερε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης αναλαμβάνει πρωτοβουλία να δημιουργήσει μια προ-Θερμοκοιτίδα που θα στεγαστεί σε ακίνητο του Δήμου και θα μπορεί να «τροφοδοτεί» τις ζώνες καινοτομίας/θερμοκοιτίδες με νέες επιχειρήσεις, οι οποίες, όμως, θα έχουν φτάσει στον απαραίτητο βαθμό ωριμότητας, όπως είπε.

«Στην πρωτοβουλία μας αυτή έχουν ήδη ανταποκριθεί θετικά η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, η Τεχνόπολη, τα τέσσερα πανεπιστήμια, ο ΣΕΒΕ και ο ΣΒΒΕ», σημείωσε ο Δήμαρχος μιλώντας στην γεμάτο κόσμο Συνεδριακό Κέντρο «Ν. Γερμανός». Στόχος είναι να συμβάλλουμε, ώστε να δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη, ανοιχτό σε όλους τους φορείς της πόλης που θέλουν και μπορούν να συμβάλλουν στον στόχο του, είπε ακόμη ο κ. Μπουτάρης και σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή η συγκεκριμένη πρωτοβουλία βρίσκεται στο στάδιο της νομικής προετοιμασίας. «Πιστεύω ότι θα είμαστε έτοιμοι ως το τέλος της χρονιάς, ώστε από το νέο έτος να ξεκινήσει στην πράξη η όλη προσπάθεια», υπογράμμισε.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Δήμαρχος τόνισε ότι έναν εχθρό βλέπει μόνο, τον χρόνο, καθώς όπως είπε οι εταιρείες που κλείνουν δεν ξανανοίγουν. Οι νέοι που φεύγουν δεν ξαναγυρίζουν πίσω. «Πρέπει να προλάβουμε. Πρέπει να πάμε όλοι μαζί, τώρα, γιατί αλλιώς, σε πέντε με δέκα χρόνια θα είναι αργά», κατέληξε η ομιλία του.

Ενέργειες εξωστρέφειας της ΑΖΚ

Σημειώνεται ότι στη στρογγυλή τράπεζα πήραν επίσης μέρος ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας και οι πρόεδροι της ΔΕΘ – Helexpo και της Technopolis , Αναστάσιος Τζήκας, του ΕΚΕΤΑ, Αθανάσιος Κωνσταντόπουλος,  του ΣΕΒΕ, Κυριάκος Λουφάκης και της ΑΖΚ, Παντελής Αγγελίδης. Εκπροσωπώντας τον πρόεδρο του ΣΒΒΕ που δεν μπόρεσε να παραστεί παρέστη ο κ. Χ. Γεωργίου, ενώ την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γ. Ριζόπουλος.

Παίρνοντας τον λόγο, ο νέος πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας κ. Αγγελίδης, σημείωσε ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση είναι το ξεκίνημα μιας σειράς εξωστρεφών ενεργειών της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας (ΑΖΚ), με διπλό στόχο: να γνωριστούν οι δυνάμεις καινοτομίας της πόλης και να δουν πώς όλοι μαζί μπορούμε να προχωρήσουμε ένα βήμα παρακάτω και επίσης να δούμε πώς θα μπει η Θεσσαλονίκη στον χάρτη ως προορισμός καινοτομίας.

«Να γεμίσει η πόλη περίεργους τύπους με σακίδια και γυαλιά»

Ο ίδιος ανέπτυξε και το όραμά του για την πόλη λέγοντας χαρακτηριστικά: θέλω να γεμίσει με περίεργους τύπους με σακίδια στην πλάτη και γυαλιά που θα ΄ναι όλη μέρα στο εργαστήριο τους ή στο γκαράζ τους και το βράδυ στα μπαρ της πόλης. Το ερώτημα είναι αν αυτό είναι μια ουτοπία ή κάτι που μπορεί να γίνει.  Ο ίδιος εκτίμησε ότι δεν είναι ουτοπικό, καθώς όπως είπε, η Ζώνη Καινοτομίας υπάρχει, είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται και δημιουργούν στα πανεπιστήμια στις ομάδες , στο ΕΚΕΤΑ στις θερμοκοιτίδες στην Τεχνόπολη. Οι ομάδες που μεγάλωσαν επιχειρηματικά ανδρώθηκαν και βρίσκονται στην πόλη και είναι περισσότερο γνωστές έξω από την πόλη παρά σε μας. Και υπάρχει όπως πρόσθεσε και ο Οργανισμός Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, η δουλειά του οποίου είναι αυτούς τους ανθρώπους και τις ομάδες και τις επιχειρήσεις και τα εργαστήρια να τις μαζέψει να δει που μπορούν να συνεργαστούν για να πολλαπλασιάσουν το αποτέλεσμα που ο καθένας μόνος πετυχαίνει αυτήν τη στιγμή.  Σύμφωνα με τον κ. Αγγελίδη, είναι επίσης σημαντικό να συμφωνήσουμε «και να λέμε όλοι την ίδια ιστορία προς το εξωτερικό». Όπως είπε, υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη δυνάμεις του τόπου και μοναδικότητες που πρέπει να σεβαστούμε, να ενώσουμε και να αξιοποιήσουμε.  «Αυτό που πρέπει να λέμε προς το εξωτερικό είναι ότι η Θεσσαλονίκη είναι τόπος φιλικός προς την καινοτομίας», κατέληξε. 

Ο Πρύτανης του ΑΠΘ κ. Μήτκας ανέφερε ότι παρά τις αντίξοες συνθήκες φοιτητές και καθηγητές του πανεπιστημίου συμμετέχουν σε διαγωνισμούς και κερδίζουν διακρίσεις, ενώ πρόσθεσε ότι το πανεπιστήμιο «τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια έχει αντιληφθεί ότι πρέπει να συνεργάζεται με τις επιχειρήσεις να τις βοηθά και να βοηθιέται από αυτές και έτσι σκοπεύουμε να πορευθούμε και στη συνέχεια».

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΕΚΕΤΑ κ. Κωνσταντόπουλος, στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη ύπαρξης του κατάλληλου περιβάλλοντος και των κατάλληλων συνθηκών . Στο πλαίσιο αυτό χαιρέτησε την πρωτοβουλία δημιουργίας hub εκτίμησε όμως ότι χρειάζεται να γίνουν πράγματα από την κεντρική διοίκηση, για τη διευκόλυνση της κατάστασης, όπως στο κομμάτι της φορολογίας, που όπως είπε, διώχνει κόσμο.

Στο φαινόμενο του brain drain της φυγής δηλαδή μυαλών στο εξωτερικό, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Δρ. Κυριάκος Λουφάκης. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι η δημιουργία θερμοκοιτίδας είναι χρήσιμη ώστε τα νέα παιδιά να αναπτύξουν την ιδέα τους σε πρώτο επίπεδο αλλά αυτό δεν θα οδηγήσει πουθενά αν δεν εξασφαλίσουμε και τα επόμενα βήματα, τονίζοντας ιδιαίτερα την ανάγκη εξασφάλισης του συνόλου των χρηματοδοτικών εργαλείων. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη συνεργασίας ερευνητικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων.

Στο ρόλο της Ζώνης Καινοτομίας στην ανάδειξη της Θεσσαλονίκης στον διεθνή χάρτη ως hub τεχνολογίας, αναφέρθηκε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO κ. Αν. Τζήκας.  «Η ΑΖΚ έπρεπε να κάνει το branding αυτού του πράγματος αλλά και το funding. Δεν επιτρέπεται μετά από μια δεκαετία να μην έχει βρει ακόμη το δρόμο της», είπε μεταξύ άλλων, ενώ πρόσθεσε ότι η ΑΖΚ είμαστε εμείς. Είπε επίσης ότι για τον ΣΕΠΕ, του οποίου είναι επίσης πρόεδρος, είναι κρίσιμο να δημιουργηθεί θέση  Chief Information Officer ή Chief Technology  Officer παρά τω πρωθυπουργώ.

Ως θετικό έκρινε το γεγονός ότι όλοι οι ομιλητές έθιξαν το ζήτημα του τι γίνεται με το περιβάλλον δραστηριοποίησης των επιχειρήσεων, ο κ. Γεωργίου από τον ΣΒΒΕ, τονίζοντας ότι αυτό είναι το πρώτο ζητούμενο. Σε σχέση με τη σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή είπε ότι βασική θέση του Συνδέσμου είναι ότι δεν έχουμε καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια να δημιουργήσουμε τελικά κοινά συμφέροντα. Αναφορά έκανε και στο γεγονός ότι δεν έχει αναπτυχθεί ο θεσμός της τεχνομεσιτείας, της διαμεσολάβησης κάτι που σε άλλες χώρες αναπτύσσεται και διαδικτυακά. Εκεί εντοπίζεται, κατά τον ίδιο, ένα κενό για να μπορέσει να γίνει πραγματικότητα αυτό τα «πάντρεμα».

Ακολούθησαν τοποθετήσεις-ερωτήσεις από το κοινό από εκπροσώπους εταιριών αλλά και από τον συντονιστή της εκδήλωσης, τον δημοσιογράφο Γιάννη Ριζόπουλο.

Μ. ΚΟΥΖΟΥΦΗ 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ