Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Κλείνουν σχεδόν τα μισά αστυνομικά τμήματα της πόλης!

Μόλις 17 θα συνεχίσουν να λειτουργούν μετά την αναδιάρθρωση που σχεδιάζεται, από τα 32 που είναι σήμερα σε λειτουργία

Πολύ μεγάλη είναι η μείωση των αστυνομικών τμημάτων στη Θεσσαλονίκη που προβλέπεται στο σχέδιο του υπουργείο Δημόσιας Τάξης για τις αστυνομικές υπηρεσίες. Η μείωση προσεγγίζει το 50%!

Η παρουσίαση του σχεδίου έγινε από τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλονίκης, Στρατηγό Βασίλειο Μωϋσίδη παρουσία του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης Δημητρίου Αναγνωστάκη και του Επιτελάρχη Α.Ε.Α. Εμμανουήλ Κατριαδάκη. Στην παρουσίαση μετείχαν κατόπιν σχετικής προσκλήσεως τους, Βουλευτές κομμάτων, Δήμαρχοι, εκπρόσωποι της Περιφέρειας, Τοπικοί φορείς, παράγοντες πολιτικών κομμάτων εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων καθώς επίσης όλοι οι Διευθυντές των υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τον γ.γ. του υπουργείου, πρωταρχικός στόχος της αναδιάρθρωσης της Ελληνικής Αστυνομίας είναι η καλύτερη και ουσιαστικότερη αστυνόμευση, ώστε να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφαλείας στους Έλληνες Πολίτες.

Σήμερα στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν 32 αστυνομικά τμήματα τα οποία μετά από την αναδιάρθρωση θα μειωθούν σε 17! Το πώς θα διαμορφωθούν τα Αστυνομικά Τμήματα παρουσιάζει στην ιστοσελίδα της η Συνδικαλιστική Κίνηση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την πρόταση της Γ.Α.Δ.Θ. θα διαμορφωθούν ως εξής:

1. Τούμπας – Τριανδρίας με έδρα ως έχει

2. Εύοσμου – Κορδελιού, με έδρα ως έχει

3. Αμπελοκήπων – Μενεμένης με έδρα το σημερινό Α.Τ Μενεμένης

4. Πυλαίας – Πανοράματος – Χορτιάτη με έδρα το σημερινό Α.Τ Πυλαίας

5. Δέλτα με έδρα το σημερινό Α.Τ Ιωνίας, όπου θα συνενωθούν η Χαλαστρα, το Ιωνίας – Καλλιθέας και της Σίνδου (σ.σ. αποδέσμευση εδαφικής αρμοδιότητας Καλλιθέας)

6. Θέρμης – Βασιλικών με έδρα το σημερινό Α.Τ. Θέρμης

7. Παύλου Μελά (Σταυρούπολης – Πολίχνης) με έδρα το σημερινό Α.Τ Πολίχνης

8. Ωραιοκάστρου παραμένει ως έχει(σ.σ. επιφορτίζεται με την εδαφική αρμοδιότητα Μυγδονίας και Καλλιθέας!)

9. Λευκού Πύργου στο οποίο θα συνενωθούν Λευκού Πύργου, Πλατείας Δημοκρατίας και Άνω Πόλης με έδρα εντός της Δ.Ε.Θ.

10. Χαριλάου – Ανάληψης με έδρα το σημερινό Α.Τ. Χαριλάου

11. Νεάπολης – Συκεών με έδρα το σημερινό Α.Τ. Συκεών

12. Χαλκηδόνας με έδρα το σημερινό σημερινό Α.Τ. Κουφαλίων

13. Θερμαϊκού στο οποίο θα συνενωθούν τα τμήματα Θερμαϊκού, Μηχανιώνας και Επανομής με έδρα το σημερινό Α.Τ. Θερμαϊκού.

14. Λαγκάδα όπου θα συνενωθούν τα τμήματα Λαγκάδα, Ασσήρου και Σοχού με έδρα το σημερινό Α.Τ. Λαγκάδα. (σ.σ. εκφράστηκε επιφύλαξη από παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης για το Α.Τ. Σοχού)

15. Καλλινδοίων όπου θα συνενωθούν τα τμήματα Καλλινδοίων (Ζαγκλιβέρι) και Απολλωνίας με έδρα το Ζαγκλιβέρι

16. Αγίου Γεωργίου ως έχει (σ.σ. επιφορτίζεται με την εδαφική αρμοδιότητα της Αρέθουσας)

17. Καλαμαριάς ως έχει.

Σε κάθε εδαφική περιοχή των Α.Τ. θα δημιουργηθεί και ένα Τ.Α. όπου δεν υπάρχει. Επίσης ζητήθηκε από τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης να δημιουργηθούν παραρτήματα τροχαίας παράλληλα με τη λειτουργία των νέων τμημάτων.

Το Κ.Ι.Θ. μετατρέπεται σε αυτοτελής υπηρεσία. Η Τουριστική Αστυνομία και η Υποδιεύθυνση Μεταγωγών παραμένουν ως έχουν, όπως επίσης και τα Τμήματα Τροχαίας.

Με βάσει το εν λόγω σχέδιο θα εξοικονομηθεί ανθρώπινο δυναμικό καθώς θα αποδεσμευτεί μεγάλος αριθμός αστυνομικών από Γραμματειακή υποστήριξη, σκοπούς, κλπ. Υπολογίζεται ότι από την αναδιάρθρωση θα εξοικονομηθούν περίπου 300.000 ευρώ ετησίως τα οποία θα διατεθούν για την προμήθεια υλικοτεχνικού εξοπλισμού και λοιπές δαπάνες.

Επίσης θα εφαρμοσθεί και στη Θεσσαλονίκη, ο θεσμός των ΚΑΜ (Κινητών Αστυνομικών Μονάδων) σε απομακρυσμένες περιοχές. Ακόμη θα διατηρηθεί και θα αναβαθμιστεί ο θεσμός του Αστυνομικού της Γειτονιάς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ