23

ΝΟΕ
2017

Το γραφένιο πρόκειται να παραχθεί από ομάδα επιστημόνων του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ αλλά και της start up επιχείρησης OET

Το… γραφένιο: Ερευνητές δημιουργούν ένα νέο υλικό στη Θεσσαλονίκη

16 Νοε 201520.20

Ένα νέο πολλά υποσχόμενο υλικό που αναμένεται να αλλάξει τη μορφή δεκάδων  συσκευών και εφαρμογών που χρησιμοποιούμε καθημερινά, το γραφένιο πρόκειται να παραχθεί από ομάδα επιστημόνων του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ αλλά και της start up επιχείρησης OET (organic electronics technologies) που έχουν έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Το γραφένιο αποτελείται από άτομα άνθρακα καλά συσκευασμένα σε ένα δισδιάστατο (2D) πλέγμα κυψελών και αποτελεί βασικό στοιχείο για την οικοδόμηση γραφιτικών υλικών όλων των διαστάσεων. Οι μοναδικές ηλεκτρονικές ιδιότητες του γραφενίου παράγουν μια απροσδόκητα μεγάλη αδιαφάνεια για μια ατομική μονή στρώση .  

Η σημαντικότητα του γραφένιου στο οποίο επενδύει τώρα η Ευρώπη μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος Gladiator (7ο ΠΠ), οφείλεται στις πολλαπλές τεχνολογικές εφαρμογές που μπορεί να έχει. Το γραφένιο χρησιμοποιείται σε ηλεκτρονικά κυκλώματα, φακούς επαφής, μπαταρίες λιθίου, αεροδιαστημικά υλικά κ.ά. Το γραφένιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις εύκαμπτες οθόνες και τις συσκευές που τις φέρουν (OLED συστήματα φωτισμού, τηλεοράσεων, οθόνες κινητών αλλά και εύκαμπτους αισθητήρες φωτός).

«Είναι η πρώτη φορά που θα παρατηρήσουμε τη διαδικασία δημιουργίας αυτού του υλικού», τονίζει ο ερευνητής Βασίλης Μάτσκος από την start up επιχείρηση ΟΕΤ που συμμετέχει στο ερευνητικό πρόγραμμα Gladiator

Στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Gladiator» που ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2013 ολοκληρώνεται στις αρχές του 2017, συμμετέχουν από την Ελλάδα το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN και η νεοφυής start up εταιρεία παροχής τεχνογνωσίας στα Οργανικά Ηλεκτρονικά OET με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Όπως εξήγησε η υπεύθυνη του προγράμματος Beatrice Beyer «στόχος των ερευνητών είναι η δημιουργία ποιοτικών εφαρμογών με βάση το γραφένιο και τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας θα τα δούμε στην αγορά μέσα σε 3-5 χρόνια» 

Μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος «Gladiator» οι ερευνητές θα είναι σε θέση να δημιουργήσουν γραφένιο ώστε να καλύψουν τις ανάγκες των ευρωπαϊκών ερευνητικών κέντρων και όπως όλα δείχνουν αυτές στο επόμενο διάστημα θα είναι πολλές, καθώς η αγορά προϊόντων με βάση το γραφένιο σε παγκόσμιο επίπεδο υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 9 εκ δολάρια μέσα στο επόμενο διάστημα.

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(0)

Typosthes.gr Social Media Awards 2017

Πού θα υπάρξει διακοπή ρεύματος στη Θεσσαλονίκη

Τοπικά23 Νοε 201701.58

Σήμερα Πέμπτη και την ερχόμενη Κυριακή 

ΤΩΡΑ: 2ος σεισμός στη Θεσσαλονίκη - Αισθητός σε όλη την πόλη

Τοπικά23 Νοε 201701.00

Μετά τη σεισμική δόνηση των 3,5 ρίχτερ νωρίτερα

Σεισμός "ταρακούνησε" τη δυτική Θεσσαλονίκη

Τοπικά23 Νοε 201700.14

Η ασθενής σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σε περιοχές της δυτικής Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης

Κάηκε ολοσχερώς κατοικία στη Δυτική Θεσσαλονίκη

Τοπικά22 Νοε 201719.41

Ευτυχώς δεν υπήρχαν τραυματίες

Θεσσαλονίκη: Ο Λευτέρης Πετρούνιας θα τρέξει στον Μέγα Αλέξανδρο!

Τοπικά22 Νοε 201719.12

Θα διεξαχθεί την 1η Απριλίου 2018 στη Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη: Τι ζητά ο εισαγγελέας για τα επικίνδυνα ρέματα

Τοπικά22 Νοε 201717.55

Μετά τις δηλώσεις του δημάρχου Αμπελοκήπων-Μενεμένης

Αίσιο τέλος στην περιπέτεια προσκυνητή στο Άγιο Όρος

Τοπικά22 Νοε 201717.53

Ολοκληρώθηκε η μεταφορά του σε νοσοκομείο 

Θεσσαλονίκη: Ο ΟΑΣΘ θα βγάλει λεωφορεία στη Δελφών

Τοπικά22 Νοε 201717.45

Τι αναφέρει η διοίκηση για το άνοιγμα του δρόμου 


ΕΛΠΕ

Thesi

Mollers


Art
Κτήμα Χρηστίδη


Typosthes.gr - Twitter

NLP
Typosthes.gr - Facebook

Θέατρο Τ© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία