Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Η Θεσσαλονίκη της καινοτομίας: Φωτοβολταϊκά σε… οροφή αυτοκινήτων FIAT!

Στα ανατολικά της Θεσσαλονίκη φτιάχνονται «έξυπνα» φωτοβολταϊκά που θα τοποθετηθούν στην οροφή αυτοκινήτων

Από τη Θεσσαλονίκη στην ...ηλιοροφή αυτοκινήτων της Fiat θα βρεθούν τα νέου τύπου φωτοβολταϊκά, που θα παραχθούν στην πιλοτική γραμμή παραγωγής οργανικών ηλεκτρονικών στα ανατολικά της πόλης.

Τα πρώτα προϊόντα που θα παραχθούν στη γραμμή υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμα το 2016, ενώ τα εν λόγω φωτοβολταϊκά θα δοκιμαστούν -όπως προαναφέρθηκε- στην ηλιοροφή των ιταλικών αυτοκινήτων, στο πλαίσιο των τελικών δοκιμών που πραγματοποιούνται.

"Στόχος μας είναι η παραγωγή φθηνής, φιλικής προς το περιβάλλον ενέργειας με το λιγότερο δυνατό κόστος. Οι εφαρμογές που θα προκύψουν, όπως για παράδειγμα το ηλεκτρονικό χαρτί (e-paper), και τα εκτυπωμένα φωτοβολταϊκά από οργανικά ηλεκτρονικά, αναμένεται να αλλάξουν ριζικά την καθημερινότητά μας" λένε σε ανακοίνωσή τους εκπρόσωποι 18 φορέων από 10 χώρες της ΕΕ που συμμετέχουν στο πρόγραμμα "smartonics", στο πλαίσιο του οποίου παράγονται και τα εν λόγω προϊόντα.

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα στοχεύει στην ανάπτυξη έξυπνων υλικών, τεχνολογιών και πιλοτικών γραμμών παραγωγής οργανικών ηλεκτρονικών προϋπολογισμού 11,5 εκατ. ευρώ. Τον ρόλο του επιστημονικού καθοδηγητή στο "Smartonics" έχει αναλάβει το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ με διευθυντή τον καθηγητή Στέργιο Λογοθετίδη.

Το έργο ξεκίνησε επισήμως τον Ιανουάριο του 2013, ενώ ολοκληρώνεται στο τέλος Δεκεμβρίου του 2016. Το εταιρικό σχήμα αποτελείται από 18 πανεπιστήμια, επιχειρήσεις και οργανισμούς, μεταξύ των οποίων το ΑΠΘ, τα πανεπιστήμια της Πάτρας, των Ιωαννίνων, της Οξφόρδης, του Σάρεϊ και της Στουτγκάρδης, το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Ερευνας της Γαλλίας, ελληνικές και γερμανικές εταιρείες και η Fiat μέσω του ερευνητικού της κέντρου.

Τι είναι τα οργανικά ηλεκτρονικά

Τα οργανικά ηλεκτρονικά κινούνται στην κατεύθυνση της αειφόρου ανάπτυξης, είναι ανακυκλώσιμα, πιο εύκαμπτα, πιο ελαφριά και πιο φθηνά από τα συμβατικά ηλεκτρονικά και κινούνται στην κατεύθυνση της αειφόρου ανάπτυξης. Το αποτέλεσμα είναι πως μπορούν να βελτιώνουν τις μέχρι σήμερα συμβατικές μεθόδους παραγωγής, φωτισμού, αποθήκευσης ενέργειας και επικοινωνίας. Επομένως, τα οργανικά ηλεκτρονικά έχουν πεδίο εφαρμογής σε φωτοβολταϊκά συστήματα, εύκαμπτες οθόνες, βιοδιαγνωστικές συσκευές, εκτυπώσιμες μπαταρίες, έξυπνα υφάσματα, εξελιγμένα συστήματα αναγνώρισης, συσκευασίες τροφίμων και πολλά ακόμα.

Τα οργανικά ηλεκτρονικά αποτελούν, σύμφωνα με τον κ.Λογοθετίδη, ένα επαναστατικό τεχνολογικό πεδίο με απεριόριστες εφαρμογές στην ενέργεια, φωτισμό, ηλεκτρονική, υγεία με ένα τεράστιο μέγεθος εφαρμογών και αγορών, που εκτιμάται ότι θα υπερβαίνει τα 16 δισ. ευρώ το 2015 και τα 65 δισ. το 2022 μόνο σε βασικές εφαρμογές και που θα ανοίγει τον δρόμο για πολλές άλλες, πιο σύνθετες και ολοκληρωμένες (όπως τα έξυπνα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, έξυπνη συσκευασία κτλ).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ