Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Δωρεάν εξετάσεις για HIV στο δήμο Παύλου Μελά (φωτο)

Σειρά δράσεων στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά του AIDS, υλοποιεί ο δήμος

Το Τμήμα Υγείας, Κοινωνικών, Προνοιακών Θεμάτων του Δήμου Παύλου Μελά με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, πραγματοποίησε από το Νοέμβριο και συνεχίζει, σειρά σημαντικών δράσεων. Μεταξύ άλλων γίνονται ενημερωτικές συναντήσεις με μαθητές Γυμνασίων, ενώ υπάρχει και συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης «Thess Checkpoint» και διανομή δωρεάν ενημερωτικού υλικού και προφυλακτικών.

Η 1η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS έχει θεσπιστεί για να ενωθεί ο κόσμος στον αγώνα εναντίον του HIV, να δείξει αλληλεγγύη στους οροθετικούς αλλά και να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα του AIDS. Παρά τις σημαντικές προόδους που έχουν σημειωθεί, ο ιός HIV που προκαλεί το AIDS, συνεχίζει να είναι μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις για την υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το Τμήμα Υγείας, Κοινωνικών, Προνοιακών Θεμάτων του Δήμου Παύλου Μελά στο πλαίσιο προγραμμάτων πρόληψης για θέματα υγείας και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το AIDS, συνεργάστηκε με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και ενημερώθηκαν οι μαθητές της Γ΄ τάξης των Γυμνασίων του Δήμου, το χρονικό διάστημα από 16 έως 30 Νοεμβρίου 2015.

Η επισκέπτρια Υγείας κ. Μυλωνά από το ΚΕΕΛΠΝΟ μίλησε με τους μαθητές για τον ιό HIV, τους τρόπους μετάδοσης και τα μέτρα προφύλαξης, ενώ απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις των μαθητών. «Ας μιλήσουμε όλοι ανοιχτά για το AIDS, μόνο τότε θα πέσει το πέπλο της αμάθειας, της άγνοιας της πρόληψης, της κοινωνικής προκατάληψης. Επειδή, τελικά, η άγνοια που ακόμη, τόσα χρόνια μετά την εμφάνιση της νόσου, υπάρχει, είναι μεγαλύτερη επιδημία από ότι το ίδιο το AIDS», είπε.

Δωρεάν εξετάσεις

Επίσης, ο Δήμος Παύλου Μελά εγκαινιάζει μία νέα συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης «Thess Checkpoint» με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εξέτασης για τον HIV και τις Ηπατίτιδες 2015, καθώς και την 1η Δεκέμβρη – Παγκόσμια Ημέρα AIDS. Σκοπός της συνεργασίας είναι ενημέρωση και προαγωγή της τακτικής εξέτασης για τον HIV και τις ηπατίτιδες Β και C και την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα σεξουαλικής αγωγής.

Από την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015 και κάθε Πέμπτη από τις 9:00 έως τις 14:00, ενημερωτές του «Thess Checkpoint» υποδέχονται το κοινό στο Κοινωνικό Ιατρείο του Δήμου Παύλου Μελά και παρέχουν τη δυνατότητα δωρεάν εξέτασης με την εξελιγμένη μέθοδο «rapid test». Η συγκεκριμένη εξέταση χρησιμοποιεί το ολικό αίμα μέσω τρυπήματος της θηλής του δακτύλου (τριχοειδικό αίμα - finger stick) και δίνει αξιόπιστο αποτέλεσμα σε ένα μόλις λεπτό.

Το Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο του Δήμου Παύλου Μελά λειτουργεί στην Πολίχνη στην οδό Αγίας Μαρίνας 4. Οι εξετάσεις θα γίνονται κατόπιν ραντεβού στο 2310609380 και 2310587812.

Οι εξετάσεις είναι ανώνυμες και δωρεάν και η ανακοίνωση του αποτελέσματος είναι απόλυτα εμπιστευτική.

Τα Κέντρα Πρόληψης «Checkpoint» είναι μη κλινικά κέντρα ελέγχου, ενημέρωσης και προαγωγής της εξέτασης για τους ιούς HIV, HBV (Ηπατίτιδα Β) και HCV (Ηπατίτιδα C). Απευθύνονται στο σεξουαλικά ενεργό πληθυσμό, ενώ παράλληλα προσεγγίζουν με στοχευμένες εκστρατείες και εργασία στο δρόμο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα AIDS σε συνεργασία με το Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» και με επικεφαλής τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Παντελή Νιγδέλη, διανεμήθηκε δωρεάν ενημερωτικό υλικό και προφυλακτικά στη δημοτική ενότητα Πολίχνης.

Δείτε τις σχετικές φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο site του δήμου Παύλου Μελά. (Φωτογραφίες: Γιώργος Ηλιόπουλος)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη
Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ - Στον ΟΑΣΘ μόνο 50 λεωφορεία τα οποία θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, θα εξυπηρετούν τους πολίτες
Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη