Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: 5 γαστρονομικές βόλτες στην πόλη για τα Χριστούγεννα

Λίγο πριν το γιορτινό ρεβεγιόν στρεφόμαστε στις γευστικές «γωνιές» της Θεσσαλονίκης...

Μια γευστική βόλτα ραντισμένη με το πνεύμα των Χριστουγέννων που ξεκινάει από το ιστορικό κέντρο της πόλης της Θεσσαλονίκης και καταλήγει στην κερκόπορτα της, την Πυλαία...

Ξεχυθείτε να ανακαλύψετε γαστρονομικούς παραδείσους για όλα τα γούστα στις «νόστιμες» γωνιές της πόλης αλλά και τους ανθρώπους που ονειρεύτηκαν, δημιούργησαν και πέτυχαν όχι μόνο να διατηρήσουν ζωντανό αλλά και να εμπλουτίσουν το γαστρονομικό χάρτης της πόλης! Καλό σας γαστρονομικό ταξίδι!

 1. To Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης

Στο Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης πολλές φορές μπαίνω για να χαζέψω τα καλούδια που έχει στα ράφια και τις βιτρίνες του και ομολογώ πως δεν υπάρχει φορά που να μην με έχει εμπνεύσει για να «δημιουργήσω» κάτι στην κουζίνα μου.

Όσες φορές και να το επισκεφθώ δεν σταματώ να «χάνομαι» στους διαδρόμους του και να ανακαλύπτω συνεχώς προϊόντα που είτε δεν τα είχα ξαναδεί είτε δεν περίμενα να τα βρω στην Ελλάδα!

Από μικρή θυμάμαι τη μητέρα μου να βασίζεται στη υψηλή ποιότητα των προϊόντων που θα έβρισκε εκεί για τα γιορτινά γεύματα (όπου γιορτή βάλε περίσταση για να συμφάγουμε με φίλους και συγγενείς)  ή κάποιο περίεργο συστατικό που είδε σε κάποια συνταγή και ήξερε ακριβώς που θα το βρει.

Ξιδάτα αυγά ορτυκιών, μαρμελάδες, τσάτνεϊ φημισμένων εταιριών και σεφ από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καπνιστά τυριά, αλλαντικά, ζυμαρικά, μέλια, ελαιόλαδα και καρυκεύματα από κάθε γωνιά του πλανήτη! Κοινώς, του κόσμου τα καλούδια θα βρείτε στο Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης, όπου με περίσσια υπομονή, μεράκι και σύμβουλο τη μακρόχρονη εμπειρία τους έχουν συλλέξει ο Γιώργος και η Ζωή Σωτηριάδη, τρίτη γενιά  «παντοπωλών». Αποικιακά και μη προϊόντα «παντρεύονται» στα ράφια με μοναδικό κριτήριο την υψηλή ποιότητα.

Ανοιχτό από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ στο κέντρο της πόλη το Παντοπωλείο  μπορεί να εξυπηρετήσει και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους που συνήθως έχουν και δύσκολα ωράρια. Παρόλα αυτά, αν είστε ο άνθρωπος που του αρέσει να ψωνίζει ηλεκτρονικά, το Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης έχει φροντίσει και για εσένα με την σελίδα ηλεκτρονικής παραγγελίας ή αν πάλι είσαι από αυτούς που με το που μπουν σπίτι συνειδητοποιούν τι… δεν έχουν, μη διστάσεις να τους κάνεις ένα τηλέφωνο και θα σπεύσουν να σε «φιλέψουν» με τα καλούδια τους!

Χριστουγεννιάτικο τιπ: Τροφαντά πανετόνε, υπερμεγέθη αλλαντικά και όχι μόνο (!) κοσμούν τον εξωτερικό χώρο του Παντοπωλείου!

INFO

Κομνηνών 12, Θεσσαλονίκη

Τηλ. 2310-244684

Δευτέρα - Παρασκευή  08:00 π.μ. – 11:00 μ.μ.

Σάββατο 08:00 π.μ. – 9:00 μ.μ.

Facebook: Το Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης

www.to-pantopolio.gr

 2. Papillon Coloré

Στο Papillon Coloré μιλάνε τη γλώσσα της σοκολάτας! Περπατώντας τη Μητροπόλεως στο κέντρο της Θεσσαλονίκης δεν υπάρχει περίπτωση να μην κοντοσταθείς στο νούμερο 38. Λευκό ξύλο «τυλίγει» τη βιτρίνα σαν καρτποστάλ από χρόνους αλλοτινούς που ξεπήδησε από φωτογραφικού άλμπουμ και έγινε πραγματικότητα, ενώ το κάδρο στολίζουν κομψοτεχνήματα σοκολάτας, μπισκότων και ξηρών καρπών που φαντάζουν ψεύτικα! Όλα σε προσκαλούν να μπεις μέσα και να ανακαλύψεις αυτό τον παράδεισο γλυκών. Χρώματα, αρώματα και χαμογελαστά πρόσωπα θα σου φτιάξουν τη διάθεση και θα σε κάνουν να επιστρέφεις ξανά και ξανά εκεί για δώρα, κεράσματα, γλυκά καλέσματα ή απλά όποτε νιώθεις λίγο πεσμένο το ζάχαρό ή τη διάθεσή σου!

Η δημιουργική Ελεάνα Θεοδωρίδη είναι η τρίτη γενιά σοκολατοποιιών και  όπως δήλωσε στο Typosthes.gr, η  γλυκιά οικογενειακή επιχείρηση αποτέλεσε την έμπνευση για ένα χώρο κουκλίστικο αφιερωμένο στη σοκολάτα και τη ζαχαροπλαστική. Εκεί τα πάντα έχουν την οικογενειακή επιμέλεια. Από τα σοκολατένια κομψοτεχνήματα που φτιάχνονται στο εργαστήριο σοκολάτας στη Χαλκιδική, μέχρι το λευκό ξύλο και το ασπρόμαυρο πάτωμα, που παραπέμπει σε σκακιέρα με σοκολατένια πιόνια.

Φέτος τα Χριστούγεννα η σοκολατερί Papillon Coloré κλείνει τα τέσσερα της χρόνια από τη στιγμή της δημιουργίας της και το… γιορτάζει! Πώς; Με λαχταριστά μπισκοτόδεντρα, κεραμικούς χιονάνθρωπους και Αη βασίληδες γεμισμένους με λογιών λογιών χειροποίητες σοκολατοδημιουργίες, αλλά και πιατέλες που μπορούν να στολιστούν με χριστουγεννιάτικα κεράσματα και σοκολατένια καπ κεικς σε γιορτινά σχήματα για ένα εξαιρετικό δώρο στους αγαπημένους σας.

Στο Papillon Coloré μπορείτε επίσης να «βουτήξετε» και για την αναζήτηση των γλυκών του γάμου σας ή της βάπτισης, καθώς και για κουφέτα που τα τρως και ονειρεύεσαι το έτερον ήμισυ της υπόλοιπή σου ζωής!

Χριστουγεννιάτικο τιπ: Μη διστάσετε να δοκιμάσετε την τριφτή βασιλόπιτα φτιαγμένη με παραδοσιακή πολίτικη συνταγή!

INFO

Μητροπόλεως 38, Θεσσαλονίκη

Τηλ. 2310 221575

Δευτέρα-Σάββατο: 09.00-21.30

Κυριακή: 10.00-21.30

Τιμές από 12 ευρώ/κιλό (σοκολατάκια)

Facebook: Papillon Coloré

Instagram: @papilloncolore

 3. Κεντρικόν Κρεοπωλείο

Ας μη γελιόμαστε η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι ένας πολυήμερος ύμνος στην κρεατοφαγία. Μία αφορμή για να ανταλλάξουμε δώρα, μα κυρίως τραπεζώματα με πρωταγωνιστή το κρέας μαγειρεμένο σε αναρίθμητες παραλλαγές. Η ελληνική παράδοση θέλει χοιρινό στο γιορτινό τραπέζι, ενώ τα ξενόφερτα έθιμα που έχουν μπολιαστεί πια στην κουλτούρα μας επιβάλλουν γαλοπούλα, τουλάχιστον για την ημέρα της γεννήσεως. Η μητέρα μου πάλι αγαπά να κάνει λαχανοντολμάδες, γιατί είναι σα φασκιωμένο μωρό και παραπέμπουν στο νεογέννητο.

Όποιο και αν είναι το αγαπημένο σας είδος κρέατος ή έθιμο το Κεντρικόν Κρεοπωλείο θα ικανοποιήσει σίγουρα την όρεξη μα και το βλέμμα σας με πρωτότυπα αλλά και κλασσικά ρολό, χοιρινά καρέ, στήθια κοτόπουλου ραντισμένα με μυρωδικά, γκιούλμπασι, ροξάκια κρεατικών, αρνίσιες κορόνες, μπιφτέκια ζέας,  λουκάνικα, που στολίζουν το κατάστημα όλο το χρόνο, μα και αλλαντικά.

Αν τώρα τραβάει η όρεξή σας καβουρμά και τυγχάνει να μη διαθέτει εκείνη τη στιγμή το κατάστημα, μη διστάσετε να τον παραγγείλετε στο Δημήτρη αρκεί να του το πείτε μία ημέρα πριν γιατί πρέπει να «κάτσει» η συνταγή! Το ίδιο ισχύει και για οτιδήποτε άλλο κρεατοεμπνευσμένο βάλει ο νου σας!

Επειδή τώρα ζουν ανάμεσά μας οι άνθρωποι που πάντα θα ζητήσουνε και κανά λαχανικό για ξεκάρφωμα σε αυτή τη γιορτή κρεατοφαγίας το κατάστημα διαθέτει και μανιτάρια γεμιστά με τυριά, μουστάρδες ,μπαχαρικά και συνοδευτικά που αποτελούν την ντάμα του κρέατος στα τραπέζια!

Χριστουγεννιάτικο Τιπ: Δεν έχει μείνει πουλί για πουλί ελεύθερο! Κότες, κόκορες, γαλοπούλες, πάπιες και ότι άλλο βάλει ο νους σας θα το βρείτε στο Κεντρικόν Κρεοπωλείο.

INFO

Β. Ηρακλείου 40, Θεσσαλονίκη

Τηλ: 231 028 6686

Ωράριο λειτουργίας: 8:00 π.μ. - 9:00 μ.μ.

Facebook: Το Κεντρικόν - Κρεοπωλείο Delicatessen

 4. Choureal

Όταν σκέφτεσαι προφιτερόλ, σκέφτεσαι Choureal, ένα όνομα που παραπέμπει σε σου και σε τέχνη δε θα μπορούσε παρά να αντιπροσωπεύει κάτι μαγικά καλό!  Είτε είστε φαν του σουρεαλισμού είτε αγαπάτε κάποια άλλη τάση της τέχνης δεν υπάρχει αμφιβολία  ότι θα λατρέψετε το μακρόστενο μαγαζάκι στο χρώμα της σοκολάτας στην Π.Π. Γερμανού στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Την Αλίκη τη γνώρισα μέσα από τις σπουδές της ως βιολόγου ενώ τον Miles, παρότι αδερφός αγαπημένου φίλου, στον ονειρεμένο κόσμο του προφιτερόλ, στο Choureal. Κάπως έτσι πρωτοέμαθα για  αυτό το ιδιαίτερο μαγαζί της Θεσσαλονίκης που φτιάχνει, ψήνει και σερβίρει όλοφρεσκα σουδάκια που θα γίνουν λαχταριστά προφιτερόλ αφού γεμίσουν με ονειρεμένη κρέμα σε όλες τις αποχρώσεις της σοκολάτας ή με κρέμα ζαχαροπλαστικής με βανίλια Μαγαδασκάρης. Κάποια από τα τραγανά σουδάκια θα χαράξουν το δικό τους γευστικό δρόμο και θα μεγαλώσουν, θα γεμίσουν με κρέμα και θα στολιστούν με καραμέλα... Ο δρόμος για να φτιάξεις το απόλυτο προφιτερόλ και μάλιστα στη στιγμή δεν είναι τόσο ζαχαρένιος όσο τον γευόμαστε, αλλά σίγουρα με υπομονή, επιμονή και μεράκι μπορούν να ξεπεραστούν τα οποιαδήποτε προβλήματα μπορεί να συναντήσεις ανοίγοντας τη δική σου επιχείρηση στην Ελλάδα που μαστίζεται από πάμπολλες παθογένειες.

Τι δοκιμάζουμε στο Choureal? Ολόφρεσκα προφιτερόλ που γίνονται πραγματικότητα μπροστά στα μάτια σου, ατομικά σου γεμιστά με μοσχοβολιστές κρέμες, λαχταριστά εκλαίρ, αλλά και τούρτες με βάση πάντα τα φρεσκοψημένα σου. Φυσικά από το μαγαζί δε θα μπορούσε να λείπει η σοκολάτα Vahlrona σε πολλαπλές υπέροχες παραλλαγές αλλά και συσκευασίες σκόνης σοκολάτας που μεταμορφώνεται σε λαχταριστό ρόφημα στο χώρο σας. Από το καλοκαίρι, το Choureal σερβίρει τα λαχταριστά γλυκά του και στο καφέ του που αναμένει τη χειμερινή του κάλυψη για να υποδεχτεί τους λάτρεις των σου που θέλουν να τα συνδυάσουν με τον καφέ τους στο σπίτι του προφιτερόλ!

Νέες προσθήκες στη μπουτίκ του προφιτερόλ αποτελεί το «πειραγμένο» σαλονικιώτικο κουλούρι από αφράτη ζύμη σου γεμιστό με πληθωρική κρέμα ζαχαροπλαστικής ή σοκολάτας, καθώς και τα πολύαναμενόμενα αλμυρά σου και εκλεράκια!

Χριστουγεννιάτικο τιπ: Στολίστε το σαλόνι σας με ένα Χριστουγεννιάτικο δέντρο από σου, στολισμένο με γιρλάντες καραμέλας!

INFO

Π.Π. Γερμανού 7, Θεσσαλονίκη

Τηλ. 231 0252 766

Δευτέρα – Πέμπτη 9:30 π.μ. - 10:00 μ.μ.

Παρασκευή - Σάββατο 9:30 π.μ. - 11:00 μ.μ.

Κυριακή 11:00 π.μ. - 10:00 μ.μ.

Ατομικό προφιτερόλ από 3 ευρώ

Facebook: Choureal Profiterole

Twitter: Choureal Profiterole

Instagram: Choureal

 5. The WineΗouse

Το σπίτι του οίνου έχει βρει το χώρο του σε ένα υπέροχο ισόγειο στην Πυλαία! ‘Ένα αδιάκοπο ταξίδι στο χώρο του κρασιού , της μπύρας και των εκλεκτών αποσταγμάτων, ένας χώρος που παρά το μεγάλο του μέγεθος ήδη ασφυκτιά από την πληθώρα των ετικετών και η συλλογή όλο μεγαλώνει.

Άνθρωποι με πείρα και μεράκι που γνωρίζουν καλά το χώρο του κρασιού και του εστιατορίου είναι οι υπεύθυνοι πίσω από αυτό το εγχείρημα. Ο  Ανέστης Χαϊτίδης οινολόγος με μακρά πορεία  σε μεγάλα οινοποιία και ο Νίκος Νυφούδης επιχειρηματίας ανάμεσα σε Λονδίνο και Θεσσαλονίκη ένωσαν τις δυνάμεις τους για να φτιάξουν μία από τις πιο ενημερωμένες κάβες της πόλης.

Πρωτοεμφανιζόμενα κτήματα, μικρά, μεγάλα, καταξιωμένα, από κάθε γωνιά του πλανήτη έχουν στοιβαχτεί στα ξύλινα ράφια του WineHouse.  Όλες οι νέες αφίξεις, κλασσικές και σπάνιες ποικιλίες συμμετέχουν ή 

πρωταγωνιστούν σε εκλεκτά μπουκάλια. Εσείς βάλτε με το νου σας σε ποιο γεωγραφική μήκος θέλετε να μεταφερθείτε με τους γευστικούς σας κάλυκες και αφήστε τους ειδικούς να σας καθοδηγήσουν. Και αν επιθυμείτε το κρασί σας στον καναπέ αλλά δεν έχετε φροντίσει να το προμηθευτείτε πριν πέσετε στη θελκτική αγκαλιά του, το WineHouse έχει φροντίσει για εσάς και κάνει παράδοση κατ’οίκον εντελώς δωρεάν (για τη Θεσσαλονίκη)!

Χριστουγεννιάτικο τιπ: Προσφορές, προσφορές, προσφορές! Φτιάξτε το χριστουγεννιάτικο καλάθι που θέλετε να κάνετε δώρο στους αγαπημένους σας με τα πιο εκλεκτά μπουκάλια στις καλύτερες τιμές!

INFO

Τζων Κένεντυ 7, Πυλαία, Θεσσαλονίκη

Τηλ. 2310-454187

11:00 π.μ. – 11:00 μ.μ.

Facebook: Wine House

www.winehouse.gr


"Ο δρόμος της γεύσης είναι μακρύς και συναρπαστικός στρωμένος με βότσαλα σοκολάτας, μπισκοτόδεντρα, ρυάκια κρασιού που ραίνουν αφράτα κατσικίσια τυριά και πικάντικα αλλαντικά, πασπαλισμένος με μυρωδάτα καρυκεύματα, αρωματισμένος με ροδόνερο και γεμάτος εκπλήξεις γι’αυτό η ανακάλυψή του αποτελεί μία διαρκή πρόκληση!

Καλές γευστικές απολαύσεις και καλή μας χρονιά!"

ΕΥΓΕΝΙΑ ΚΟΥΤΟΥΒΕΛΑ

@EvgeniaTaste

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Χιλιάδες κόσμου γιόρτασαν τα Κούλουμα στον Δήμο Παύλου Μελά
Η δημοτική αρχή πρόσφερε στους παρευρισκόμενους παραδοσιακή φασολάδα, σαρακοστιανά εδέσματα, λαγάνα και κρασί, ενώ επίσης, μοιράστηκαν εκατοντάδες...
Θεσσαλονίκη: Χιλιάδες κόσμου γιόρτασαν τα Κούλουμα στον Δήμο Παύλου Μελά