Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ένας «περίπατος» στη Θεσσαλονίκη του 1900 (ΦΩΤΟ)

Έκθεση με καρτ ποστάλ και χάρτες στο Μουσείο Ύδρευσης Θεσσαλονίκης

Ένας «περίπατος» στη Θεσσαλονίκη του 1900 ξεκινά στις 5 Φεβρουαρίου 2016 στο Μουσείο Ύδρευσης, όπου και θα εγκαινιαστεί (7.30 μ.μ.) η έκθεση με καρτ ποστάλ και χάρτες από τις συλλογές του Γιώργου Θωμαρέη και του μουσείου.

Η έκθεση με τίτλο «Η Θεσσαλονίκη του 1900 μέσα από κάρτες και χάρτες» αποτελεί μια περιήγηση στην πόλη που χάθηκε: είτε καταστράφηκε από τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917 ή και άλλαξε απλώς χαρακτήρα, από κύρια πολυεθνική πύλη στη βαλκανική ενδοχώρα σε ελληνική «συμπρωτεύουσα».

«Η τέχνη καλλιεργεί και βελτιώνει τον άνθρωπο. Η έκθεση δεν είναι μόνο τέχνη, είναι γνώση που σε δυναμώνει. Η συγκεκριμένη, που ιχνηλατεί νοσταλγικά τη Θεσσαλονίκη των αρχών του 20ού αιώνα, μας γνωρίζει πολύτιμα μυστικά της ιστορίας και της ταυτότητάς μας», επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Α.Ε., Νίκος Παπαδάκης.  

«Η κάρτα είναι η πρώτη στην ιστορία μαζική φωτογραφική απεικόνιση ενός τόπου. Πρωτοεμφανίζεται την τελευταία δεκαετία του 19ου αιώνα και η ακμή της, ως μικρό έργο τέχνης των βιβλιοπωλών της εποχής, κρατά μέχρι το ξέσπασμα του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου. Ο χάρτης και τα αξονομετρικά αποτυπώνουν την πολεοδομική διάταξη της πόλης που χάθηκε και καθοδηγούν την ‘περιήγηση’», επισημαίνει ο συλλέκτης και υπάλληλος της ΕΥΑΘ Γ. Θωμαρέης.

Η έκθεση, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό, θα διαρκέσει από τις 5 Φεβρουαρίου μέχρι τις 21 Μαρτίου 2016. Θα είναι ανοιχτή καθημερινά, 9 π.μ. έως 2 μ.μ. (το Σάββατο κατόπιν συνεννόησης). Στο πλαίσιο των εγκαινίων θα κοπεί και η πίτα της ΕΥΑΘ για το 2016.   

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΞΕΕ: Θετικό πρόσημο θα έχει η εφετινή τουριστική χρονιά - Οι μεγαλύτερες προκλήσεις
Όλες οι ενδείξεις συνηγορούν για άλλη μια σεζόν με θετικό πρόσημο, αναφέρει ο Αλέξανδρος Βασιλικός
ΞΕΕ: Θετικό πρόσημο θα έχει η εφετινή τουριστική χρονιά - Οι μεγαλύτερες προκλήσεις