Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Χρέος ΕΟΠΥΥ 210 εκατ. ευρώ οδηγεί σε κατάρρευση το Παπαγεωργίου

Σε πλήρες αδιέξοδο οδηγεί η αδιαφορία του κράτους το νοσοκομείο Παπαγεωργίου

Στο Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης συζητείται το φλέγον ζήτημα του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, το οποίο βρίσκεται υπό καθεστώς υποχρηματοδότησης αλλά και τεράστιων χρεών από τον ΕΟΠΥΥ. Όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε κατάρρευση το κορυφαίο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, ενώ ήδη οι ελλείψεις σε προσωπικό φέρνουν αδιέξοδο στις παροχές του.

Όπως δήλωσε ο κ. Βασίλειος Παπάς, Πρόεδρος ΔΣ του νοσοκομείου Παπαγεωργίου «Είμαι 17 χρόνια σε αυτό το νοσοκομείο, κάθε χρόνο αλλάζει και ένας υπουργός, κάθε έξι μήνες αλλάζουν οι διοικητές, μέχρι να καταλάβουν τι γίνεται φεύγουν. Πώς να πάει καλά ο χώρος της Υγείας; Αυτή τη στιγμή, ο ΕΟΠΥΥ – που είναι ο κύριος πελάτης μας – μας χρωστάει 210.000.000, κι ούτε πρόκειται να μας τα δώσει.

Εμείς χρωστάμε στους προμηθευτές μας 75.000.000 εκατομμύρια. Δεν τους αρέσουν που τα λέμε αυτά τα πράγματα, γιατί χαλάμε την πιάτσα. Οι άρχοντες δεν φαίνεται να θέλουν να λειτουργεί σωστά ένα νοσοκομείο.

Ο χώρος της Υγείας λειτουργεί σαν μαύρη τρύπα. Κανείς δεν δίνει λογαριασμό για τη σπατάλη των χρημάτων. Ξοδεύουμε σε απίθανα πράγματα. Δεν υπάρχει αγάπη γι’ αυτό τον τόπο». Ο κ. Παπάς τόνισε τις ελλείψεις στο προσωπικό, που δεν επιτρέπουν την λειτουργία του νοσοκομείου σε όλες του τις δυνατότητες.

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο η Μαρία Γιογκατζή, γενική διευθύντρια νοσοκομείου Παπαγεωργίου ξεκαθαρίζοντας πως το Παπαγεωργίου «Είναι ένα καθόλα δημόσιο νοσοκομείο». Και συνέχισε λέγοντας «Το όραμα είναι οι υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και παλεύουμε για να τα καταφέρουμε, όμως, βρισκόμαστε σε οικονομικό αδιέξοδο και έχουμε έλλειψη προσωπικού.

Έχουμε ζητήσει έγκριση για προκήρυξη, αλλά δεν την έχουμε πάρει. Γίνονται αποσπάσεις παρά την αντίθετη γνώμη της διοίκησης. Ενώ υπάρχει νομοσχέδιο που θα αποδεκατίσει το νοσοκομείο, καθώς θα επιτρέπεται η απόσπαση.  

Αν καταρρεύσει το Παπαγεωργίου, θα καταρρεύσει και η δημόσια Υγεία στην Βόρεια Ελλάδα».  Μάλιστα, όπως είπε το Παπαγεωργίου τα τελευταία χρόνια έχει παράσχει 5 εκατ. ευρώ υπηρεσίες σε ανασφάλιστους και άλλες ευάλωτες ομάδες κι έχει πάρει πίσω το 0,8% από το κράτος.

Καταγγέλλοντας την άνιση μεταχείριση από το υπουργείο Υγείας, η κα. Γιογκατζή είπε πως «Το 2015 δόθηκε επιχορήγηση σε νοσοκομεία ύψους 1,25 δισ., εκ των οποίων το νοσοκομείο Παπαγεωργίου δεν πήρε ούτε ένα ευρώ. Η πρόθεση της διοίκησης και των εργαζομένων δεν είναι να κλείσουμε αίθουσες, όμως βρισκόμαστε ακόμη και προ τέτοιων συζητήσεων», κατέληξε.

Έπειτα έλαβε το λόγο, ο κ. Μπουτάρης δηλώνοντας πως είναι πλήρης η αδιαφορία του κράτους για το νοσοκομείο Παπαγεωργίου και συμπλήρωσε πως το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να δώσει εντολή για να γίνει συνάντηση με τον υπουργό Υγείας για τα προβλήματα στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου. Μάλιστα, όταν πήρε τον λόγο ο κ. Καλαφάτης συμφώνησε με τον κ. Μπουτάρη σε κοινή προσπάθεια για την διασφάλιση της λειτουργίας του νοσοκομείου. Και οι υπόλοιπες παρατάξεις του Δήμου Θεσσαλονίκης τάχθηκαν υπέρ μίας ευρύτερης αντιπροσωπείας που θα διεκδικήσει τα αιτήματα του νοσοκομείου από το υπουργείο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θανατηφόρο τροχαίο στην Ημαθία – Το ΙΧ έφυγε από την πορεία του και έπεσε σε δέντρο
Η επίσημη ανακοίνωση από την αστυνομία σχετικά με το δυστύχημα στο οποίο έχασε τη ζωή του ένας 35χρονος
Θανατηφόρο τροχαίο στην Ημαθία – Το ΙΧ έφυγε από την πορεία του και έπεσε σε δέντρο
Κασσελάκης: Συναντήθηκε με τον πατέρα που κατήγγειλε παρενόχληση του γιου του
«Οφείλουμε να σταθούμε στο πλάι τους. Η κοινωνία της Νισύρου το απέδειξε στην πράξη», έγραψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Κασσελάκης: Συναντήθηκε με τον πατέρα που κατήγγειλε παρενόχληση του γιου του
Απάντηση Καλλιάνου σε Γεωργιάδη: Δεν τα βάζω μαζί σου, φταίει η κλινική
«Όλα στο φως, χωρίς να φοβηθώ κανέναν που θα προσπαθήσει να με βγάλει ψεύτη, διότι στη θέση του πατέρα μου έχουν βρεθεί χιλιάδες άνθρωποι»
Απάντηση Καλλιάνου σε Γεωργιάδη: Δεν τα βάζω μαζί σου, φταίει η κλινική