Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Καλαφάτης: Έτσι θα ανακουφίσουμε το κυκλοφοριακό στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Πέντε πόλοι εκ των οποίων ο ένας θα δώσει ανακούφιση στο κυκλοφοριακό πρόβλημα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Πρόταση πέντε πόλων, εκ των οποίων ο ένας μπορεί να ανακουφίσει σε  μεγάλο βαθμό το κυκλοφοριακό πρόβλημα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης,  κατέθεσε, πριν από λίγο, στο δημοτικό συμβούλιο, ο επικεφαλής της  παράταξης «Εντάξει», βουλευτής Σταύρος Καλαφάτης.

Ειδικά για την παλιά παραλία, η πρόταση των «Εντάξει» προβλέπει:

•        Δημιουργία ενός ξύλινου καταστρώματος, ως επέκταση της υπάρχουσας  προκυμαίας, που θα δημιουργεί ασφαλή διάδρομο πεζών, αλλά και  ποδηλατόδρομο, από το λιμάνι ως και τον Λευκό Πύργο.

Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται πρόσθετος χώρος για πεζούς και  ποδηλάτες και, ενδεχομένως –ανάλογα με την επέκταση αυτού του ξύλινου  καταστρώματος- μπορεί να δημιουργηθεί μια επιπλέον λωρίδα για τα  αυτοκίνητα, που θα αποσυμφορήσει, σε μεγάλο βαθμό, το κυκλοφοριακό στο  κέντρο της πόλης.

Ο κ. Καλαφάτης πρότεινε στο δήμο Θεσσαλονίκης να υιοθετήσει και να  αξιοποιήσει την πρόταση που, «με λίγο κόστος θα επιφέρει μεγάλη  ανακούφιση στο κυκλοφοριακό, ειδικά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.  Ειδικά το ξύλινο κατάστρωμα περιορισμένου πλάτους χωρίς επιχωματώσεις,  θα είναι μια ήπια παρέμβαση, από το λιμάνι ως το Λευκό Πύργο, που θα  προσθέτει δημόσιο χώρο και για πεζούς και για ποδηλάτες».

Η σχετική προεργασία έχει, ήδη γίνει, από την εποχή που ο κ. Καλαφάτης  υπηρετούσε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής  Αλλαγής.

Το πλήρες πρόγραμμα περιλαμβάνει, ακόμη, παρεμβάσεις στους άλλους  τέσσερις πόλους:

•        Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης (διαμόρφωση χώρων αναψυχής και  εξυπηρέτησης σκαφών, μεταφορά τερματικού σταθμού ΟΑΣΘ από την πλατεία  Ελευθερίας, υποστήριξη και ανάδειξη των πολιτιστικών λειτουργιών του  1ου Προβλήτα, οργάνωση υπαίθριων χώρων για την υποδοχή μεγάλων  συναυλιών και άλλων εκδηλώσεων πολιτισμού),

•        Στη ΔΕΘ (απόσυρση γερασμένων εκθεσιακών περιπτέρων, αύξηση του  πρασίνου, διαμόρφωση διαδρομών ήπιας άθλησης, αναβάθμιση της  λειτουργίας του Συνεδριακού Κέντρου «Ι. Βελλίδης»),

•        Στο Σέιχ Σου (διαμόρφωση περιπατητικών διαδρομών, χώρων άθλησης και  στάσεων αναψυχής, περιβαλλοντική αναβάθμιση).

•        Στην περιοχή των Ομίλων (ανάπλαση των εγκαταστάσεων και δημιουργία  νέων χώρων).

Δείτε αναλυτικά

Πόλος 1ος  – Λιμάνι

Το σχέδιο προβλέπει, σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, ανάπλαση όλου του Ιστορικού Λιμένα με Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό, τη μετατροπή του κτιρίου του πρώην Παιδικού Σταθμού σε Σταθμό Υποδοχής Επιβατών της Αστικής Θαλάσσιας Συγκοινωνίας, με ενσωμάτωση της προβλεπόμενης Μαρίνας στο συνολικό σχεδιασμό.

Το πρόγραμμα έργων επίσης περιλαμβάνει:

• τη διαμόρφωση χώρων αναψυχής και εξυπηρέτησης σκαφών,

• τη μεταφορά του τερματικού σταθμού ΟΑΣΘ από την πλατεία Ελευθερίας στο χώρο στάθμευσης του Τελωνείου,

• την υποστήριξη και ανάδειξη των πολιτιστικών λειτουργιών του 1ου Προβλήτα,

• την οργάνωση υπαίθριων χώρων για την υποδοχή μεγάλων συναυλιών και άλλων εκδηλώσεων πολιτισμού με μεγάλη συγκέντρωση κοινού,

• την αξιοποίηση και επανάχρηση του ιστορικού κτιρίου του Τελωνείου.

Πόλος 2 – Παλιά Παραλία

Προωθούμε την αναβάθμιση του δημοσίου χώρου της Παλιάς Παραλίας Θεσσαλονίκης, με τη δημιουργία ενός ασφαλούς διαδρόμου πεζών, κατ’ επέκταση του υφισταμένου κρηπιδώματος, μέσα από την επιλογή μιας ήπιας και αναστρέψιμης παρέμβασης, με αρχιτεκτονικό σχεδιασμό υψηλής αισθητικής, για τη δημιουργία ενός ξύλινου καταστρώματος περιορισμένου πλάτους σε όλο το μήκος της παλαιάς παραλίας, χωρίς επιχωματώσεις ή άλλες επεκτάσεις, και με τη χρήση σύγχρονου και ήπιου αστικού εξοπλισμού.  Διασφαλίζουμε έτσι τη συνέχεια όλου του παραλιακού μετώπου, από το λιμάνι έως το Ποσειδώνιο, ολοκληρώνοντας την αισθητική ανάπλαση του σημαντικότερου δημόσιου χώρου της πόλης.

Πόλος 3 – Έκταση ΔΕΘ

Προτείνουμε τη μετατροπή της ΔΕΘ σε «Μητροπολιτικό Πάρκο Πολιτισμού και Τεχνολογίας»,  σε συνδυασμό με τη μετεξέλιξή της σε πιστοποιημένο Εκθεσιακό Κέντρο.

Σχεδιάζουμε την ανάπλαση όλου του χώρου ΔΕΘ με Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό, με σειρά δράσεων που περιλαμβάνουν:

• αξιολόγηση κτιριακής υποδομής και απόσυρση γερασμένων εκθεσιακών περιπτέρων,

• απομάκρυνση των ασύμβατων χρήσεων,

• σημαντική αύξηση του πρασίνου και αισθητική αναβάθμιση των υπαίθριων χώρων,

• διαμόρφωση διαδρομών ήπιας άθλησης,

• διατήρηση και ανάδειξη κτισμάτων που παρουσιάζουν αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον,

• ενίσχυση των συνεδριακών υποδομών, και

• αναβάθμιση της λειτουργίας του Βελλίδειου Κέντρου.

Πόλος 4 – Περιαστικό δάσος Σέιχ Σου

Προωθούμε τη σύνδεση του Σέιχ-Σου με τον αστικό ιστό του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.

Στον προγραμματισμό μας περιλαμβάνονται:

• η διαμόρφωση περιπατητικών διαδρομών, χώρων άθλησης και στάσεων αναψυχής,

• η περιβαλλοντική αναβάθμιση και προστασία του οικοσυστήματος και

• η βιώσιμη διαχείριση και ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του περιαστικού δάσους, με πιλοτική εφαρμογή σε επιλεγμένη περιοχή μελέτης.

Πόλος 5 – περιοχή Ομίλων

Προωθούμε την ολοκλήρωση του θαλάσσιου μετώπου της πόλης με την ανάπλαση των ναυταθλητικών εγκαταστάσεων του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Θεσσαλονίκης και του Ομίλου Φίλων της Θάλασσας. Στόχος του έργου είναι η διαμόρφωση  της περιοχής με προβλήτες, ράμπες ανέλκυσης και καθέλκυσης σκαφών, χώρους φύλαξης σκαφών και χώρους άθλησης και αναψυχής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι 5 λέξεις «κλειδιά» για τη Θεσσαλονίκη του αύριο – Ποια τα ατού, ποια τα «αγκάθια»
Ημερίδα της Marketing Greece με κεντρικό μήνυμα «Από το Χθες στο Αύριο. Μαζί διαμορφώνουμε το τουριστικό προϊόν της Θεσσαλονίκης»
Οι 5 λέξεις «κλειδιά» για τη Θεσσαλονίκη του αύριο – Ποια τα ατού, ποια τα «αγκάθια»
Νατσιός: Η κοινωνία υπέστη εξαθλίωση - Βλέπουμε τις συνέπειες μέρα με τη μέρα
Ο πρόεδρος της Νίκης Δημήτρης Νατσιος κατηγόρησε τον Κώστα Καραμανλή για συγκάλυψη των ευθυνών για το δυστύχημα των Τεμπών
Νατσιός: Η κοινωνία υπέστη εξαθλίωση - Βλέπουμε τις συνέπειες μέρα με τη μέρα