Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κήποι του Πασά: Ένα πάρκο «στολίδι» αρχιτεκτονικής στη Θεσσαλονίκη! (ΦΩΤΟ)

Ένα πάρκο με κτίσματα που θυμίζουν κάτι από Γκαουντί......

Τους «Κήπους του Πασά» το πιθανότερο είναι ότι τους έχετε ακουστά ακόμα και αν δεν τους έχετε επισκεφθεί ή δεν μπορείτε να τους τοποθετήσετε ακριβώς στο χάρτη.

Βρίσκονται πίσω από το σημερινό νοσοκομείο Αγ. Δημήτριος, έξω από τα ανατολικά τείχη της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα πάρκο διαφορετικό από τα άλλα, καθώς εκτός από τα πεύκα, το γρασίδι και την ωραία θέα εκεί θα βρείτε και ορισμένα κτίσματα κάπως… «περίεργα».

Τα κτίρια αυτά, που σε κάποιους θυμίζουν τα δημιουργήματα του Γκαουντί στο πάρκο Γκουέλ της Βαρκελώνης, θεωρείται ότι αποτελούν ένα μοναδικό ολοκληρωμένο δημιούργημα του αρχιτεκτονικού ρεύματος της φανταστικής αρχιτεκτονικής στη Θεσσαλονίκη. Ειδικότερα, σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη των αρχιτεκτόνων Πελαγίας Αστρεινίδου και Κλεοπάτρας Θεολογίδου που «αλιεύσαμε» στο Ιντερνετ, είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι Κήποι κτίστηκαν από την αρχή για να αποτελέσουν τον κήπο του νοσοκομείου.

Σημειώνεται ότι οι “Κήποι του πασά”, ονομασία που δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένο πρόσωπο, διαμορφώθηκαν το 1904 σύμφωνα με εντοιχισμένη επιγραφή.

Σήμερα διασώζονται λίγα μόνο κτίσματα, διάσπαρτα σε μια έκταση 1000 τ.μ. και αποτελούνται από ένα σιντριβάνι, μια σήραγγα γύρω από αυτό, μια στέρνα για τη συγκέντρωση του νερού, μια χαμηλή πύλη που οδηγεί σε υπόγειο χώρο και ένα υπερυψωμένο καθιστικό, όλα μικρού μεγέθους κτίσματα, που συνδέονται μεταξύ τους με δρομάκια, διαδρόμους και κλίμακες σε διαφορετικά επίπεδα που ακολουθούν την κλίση του εδάφους.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, στη σύνθεση κυριαρχούν οι απομιμήσεις φυτικών και ζωικών μορφών, ενώ σημαντική θέση είχε το νερό. Σήμερα δεν μπορούμε να έχουμε σαφή εικόνα των κήπων σε λειτουργία, μπορούμε όμως, σύμφωνα πάντα με την μελέτη, «να υποθέσουμε ότι το νερό ελεγχόταν, είτε έπεφτε με ορμή είτε επιτηδευμένα σταγόνα-σταγόνα ή κυλούσε σε μικρά ακάλυπτα αυλάκια για να ξαναπέσει με ορμή ή λίμναζε στη στέρνα».

Δείτε παρακάτω ένα video με στιγμιότυπα από τη βόλτα του typosthes στους Κήπους του Πασά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ