Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Φεστιβάλ Ροδάκινου για 4 ημέρες στη Βέροια

Χρυσή ευκαιρία για το ελληνικό ροδάκινο φέτος

Τη χρυσή ευκαιρία το ελληνικό ροδάκινο να επανέλθει φέτος δυναμικά στο παγκόσμιο σκηνικό και αποκαθιστώντας τη φήμη του να επανακτήσει αγορές, υπογράμμισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ), Κώστας Αποστόλου, υπογραμμίζοντας “μετά από 5ετία προβλημάτων, τη φετινή χρονιά, όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής, θα έχουμε μια παραγωγή ποιοτική και οι οιωνοί για το προϊόν καταγράφονται ιδιαίτερα ενθαρρυντικοί”.

Οπως διευκρίνισε, φέτος, με δεδομένο ότι όλα κυλούν ομαλά θα γίνει για πρώτη φορά αποτίμηση των δυνατοτήτων στους οπωρώνες της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας και όπως τόνισε χαρακτηριστικά «αν η φετινή παραγωγή δεν υπερκαλύψει τη ζήτηση, τότε σίγουρα θα καλύψει με πολύ μεγάλη άνεση τις ανάγκες που ήδη καταγράφονται και ενδεχομένως και αυτές που θα παρουσιαστούν». Απαντώντας δε σε σχετική ερώτηση, ο ίδιος επισήμανε ότι είναι ελάχιστα τα αποθέματα της ΕΚΕ σε κομπόστα, ενώ στον αντίποδα, καταγράφονται υψηλά αυτά των χυμού και κατάψυξης.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Αποστόλου με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είχε επισημάνει ότι το 2014 τα καλλιεργούμενα στρέμματα με συμπύρηνο ροδάκινο ανέρχονταν σε 116.000 στρέμματα, το 2015 σε 162.000 και πέρυσι, τα στοιχεία έδειξαν ότι ξεπέρασαν τις 200.000, αλλά λόγω των κακών καιρικών συνθηκών το 2016 που έπληξαν σημαντικό μέρος, δεν «φάνηκε το σύνολο της παραγωγής». Στο πλαίσιο αυτό, πέρυσι η παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου κυμάνθηκε σε 296.000 τόνους, έναντι των 302.000 τόνων το 2015. Τονίζεται ότι ποσοστό άνω του 95% του προϊόντος εξάγεται, αποδίδοντας «σε μια καλή χρονιά 500 εκατ. ευρώ και σε μια κακή 350 εκατ. ευρώ».

Έκκληση προέδρου ΕΚΕ για εργατικά χέρια

Την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι καταγράφονται πολύ λίγες οι αιτήσεις που έχουν για εύρεση εργασίας στα 17 μέλη της ΕΚΕ για εποχιακή εργασία το καλοκαίρι, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά «ανησυχώ ότι θα εμφανιστεί μερική αδυναμία για τη μεταποίηση του προϊόντος στις μονάδες μας».

Υπενθυμίζεται ότι διάταξη που περιλαμβάνεται στο ν. 4461/2017 και ψηφίστηκε ήδη τη Βουλή, δίνεται η δυνατότητα σε ανέργους του ΟΑΕΔ, να εργαστούν την περίοδο του καλοκαιριού σε κονσερβοποιίες χωρίς να χάσουν τα δικαιώματά τους ως εγγεγραμμένοι άνεργοι στον Οργανισμό, «παρά μάλιστα και τις όποιες νεότερες εξελίξεις». Η ΕΚΕ απασχολεί περισσότερα από 10.000 άτομα στη διάρκεια του καλοκαιριού, «κυρίως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και πιο περιορισμένα τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο», όπως επισήμανε ο πρόεδρός της.

Σύμφωνα με την ΕΚΕ, το άρθρο 92 του ν. 4461/2017 αναφέρει χαρακτηριστικά: «Άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού που πραγματοποίησαν ως και εβδομήντα ημερομίσθια ανά δωδεκάμηνο, μπορούν με αίτησή τους προς τον Ο.Α.Ε.Δ. να βεβαιώνουν συνεχή χρόνο ανεργίας, αφαιρουμένου του ως άνω χρόνου εργασίας τους, και κάθε χρονικού διαστήματος κατά το οποίο δεν ήταν εγγεγραμμένοι άνεργοι. Έτσι, κάθε ενδιαφερόμενος που είναι εγγεγραμμένος άνεργος, μπορεί να εργαστεί το καλοκαίρι στις κονσερβοποιίες, χωρίς να χάσει κανένα δικαίωμά του που προκύπτει από την ιδιότητά του αυτή».

Την τιμητική του θα έχει το ροδάκινο στο 2o Φεστιβάλ Βέροιας (15-18/6)

Με πλήθος εκδηλώσεων, τόσο ενημερωτικού όσο και ψυχαγωγικού χαρακτήρα, θα τιμηθεί και φέτος στην Ημαθία το...ροδάκινο, από την καλλιέργεια του οποίου οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής επί σειρά χρόνων συνεισφέρουν σημαντικά στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Όλος ο κόσμος του ροδάκινου συναντιέται και φέτος στη Βέροια στο διάστημα 15- 18 Ιουνίου 2017 για το 2ο Φεστιβάλ Ροδάκινου που διοργανώνει ο Τουριστικός Όμιλος Βέροιας και η Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών, υπό την αιγίδα του Επιμελητηρίου Ημαθίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι δράσεις έχουν δωρεάν συμμετοχή για το κοινό.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 15/6 με τη διοργάνωση του διήμερου 2ου Διεθνούς Συνεδρίου, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών και του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του Τμήματος Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας. Στο συνέδριο θα συμμετέχουν καλεσμένοι ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καλύπτοντας όλες τις εξελίξεις στη δενδροκομία της ροδακινιάς, αλλά και στα θέματα αγοράς, ποιότητας και φορολογίας. Ροδακινοχαρές για παιδιά, συναυλία, έκθεση φωτογραφίας και γιορτή γαστρονομίας.

Εκατοντάδες παιδιά θα έχουν την ευκαιρία το Σάββατο 17 Ιουνίου, από τις 10:30 το πρωί, να συμμετέχουν σε μια σειρά από εκπαιδευτικές δράσεις και δημιουργικά εργαστήρια, πάντα με επίκεντρο το ροδάκινο, που θα πραγματοποιηθούν στο νέο χώρο πολιτισμού, το Εκκοκκιστήριο Ιδεών. Τι έχει το μενού; Από κυνήγι θησαυρού, κατασκευές και γευσιγνωσία φρέσκου ροδάκινου και κομπόστας μαζί με διατροφολόγο, μέχρι… τον ύμνο του Ροδάκινου θα γράψουμε! Γιατί αν δεν γίνει στη Βέροια, τότε πού; σε έναν, εκατοντάδες παιδιά θα έχουν την ευκαιρία.

Τα ιστορικά Φεστιβάλ Παραγωγής του Τουριστικού Ομίλου Βέροιας, φιλοξενούσαν τα μεγαλύτερα καλλιτεχνικά ονόματα της εποχής. Φέτος, η διοργάνωση του Φεστιβάλ Ροδάκινου, ανοίγεται ακόμα περισσότερο στους ανθρώπους της πόλης προσφέροντας μια μεγάλη συναυλία στο πάρκο της Εληάς. Σάββατο 17 Ιουνίου στις 9 το βράδυ, υποδεχόμαστε στη σκηνή του πάρκου τους Gadjo Dilo και τους Balsam Blue για ένα μουσικό ταξίδι στις μεγαλύτερες ρετρό επιτυχίες, με ένα άγγιγμα πιο swing!

Ο διαγωνισμός φωτογραφίας του Τουριστικού Ομίλου Βέροιας με θέμα τις Ανθισμένες Ροδακινιές, ξεπέρασε κάθε προσδοκία συμμετοχής με περισσότερους από 140 φωτογράφους και συνολικά 296 διαγωνιζόμενες φωτογραφίες. Τα βραβεία θα απονεμηθούν την Κυριακή 18 Ιουνίου (ώρα 12 μ.μ.) στο Δημαρχείο Βέροια όπου και θα εγκαινιαστεί η έκθεση φωτογραφίας – αφιέρωμα στο μοναδικό ροζ θέαμα των ανθισμένων ροδακινιών στον κάμπο της Βέροιας.

Το Φεστιβάλ Ροδάκινου ολοκληρώνεται το απόγευμα της Κυριακής 18 Ιουνίου με μια μεγάλη γιορτή γαστρονομίας στο πάρκο «Εληάς». Από τις 7 το απόγευμα, επαγγελματίες της εστίασης, πολιτιστικοί σύλλογοι και διακεκριμένοι σεφ στήνουν ένα μεγάλο τραπέζι γευστικών απολαύσεων. Ελάτε να δοκιμάσετε: τάρτα φούρνου, λουκούμια, χοιρινή τηγανιά, finger food, κέικ, γρανίτα και ένα σωρό λιχουδιές, μέχρι και ποντιακή κουζίνα, φυσικά με ροδάκινο. Υπογραμμίζεται ότι όλες οι δράσεις είναι δωρεάν για το κοινό, σύμφωνα με τους διοργανωτές του Φεστιβάλ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βρετανικό Μουσείο: Νέος διευθυντής μετά το σκάνδαλο κλοπής αρχαιοτήτων - Ποιος είναι
Ο Κάλιναν εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο και τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ και αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα το καλοκαίρι
Βρετανικό Μουσείο: Νέος διευθυντής μετά το σκάνδαλο κλοπής αρχαιοτήτων - Ποιος είναι