Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Oktoberfest, η γιορτή μπύρας πιο πλούσια από πότε στη Θεσσαλονίκη! (ΦΩΤΟ)

Αυτό το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου

Της Ευγενίας Κουτούβελα

Αυτό το Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, το Oktoberfest έρχεται στη Θεσσαλονίκη! Η Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης θα μας υποδεχτεί για 14η χρονιά, σε μία γιορτή μπύρας πιο πλούσια από ποτέ με 4.500 λίτρα μπύρας αλλά και τα… απαραίτητα συνοδευτικά εδέσματα. Το περσυνό Oktoberfest συγκέντρωσε πάνω από 8000 άτομα και καταναλώθηκαν 2400 λίτρα μπύρας.

Φέτος οι επισκέπτες του Oktoberfest μπορούν να γευτούν τις κλασσικές γερμανικές σπεσιαλιτέ, βασισμένες σε αυθεντικές συνταγές, όπως λαχταριστό κότσι με ξινό λάχανο, το παραδοσιακό βαυαρικό έδεσμα Leberkaese (ένα είδος αλλαντικού από λεπτοαλεσμένο χοιρινό το οποίο ψήνεται μέχρι να αποκτήσει τραγανιστή κρούστα σα φρατζόλα ψωμιού - ετυμολογικά σημαίνει συκώτι με κασέρι, αλλά πολύ σπάνια τα περιέχει), το κλασσικό γερμανικό λουκάνικο (ή σε άπταιστα γερμανικά wusrt) με πατατοσαλάτα και λαχταριστές μπύρες.

Την εκδήλωση θα ντύσει μουσικά η πολυμελής μουσική μπάντα “Donau Express” από το Schwarzwald, η οποία θα βρίσκεται στην πόλη μας ειδικά για την εκδήλωση ενώ θα συμμετάσχουν και σύλλογοι ελληνικών παραδοσιακών χορών σε ένα πάντρεμα πολιτισμών. Παράλληλα θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις στους χώρους της Γερμανικής Σχολής.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό το οποίο πληρώνει μόνο ότι καταναλώσει, ενώ οι τιμές της μπύρας για τα τρία είδη που θα διατίθενται εκεί (Stella, Franziskaner, Becks) θα κυμαίνονται από 3-6€.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από το σύλλογο φίλων της Γερμανικής Σχολής και υποστηρίζεται από το σύλλογο αποφοίτων του σχολείου και το αυστριακό προξενείο. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης και του γενικού Προξενείου της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη.

Oktoberfest με μεγάλο αντίκτυπο

Στο Plaisir στο ξενοδοχείο Electra Palace, πραγματοποιήθηκε σήμερα η συνέντευξη τύπου για το φετινό Oktoberfest. Το μεγάλο αντίκτυπο που έχει το Oktoberfest στην πόλη της Θεσσαλονίκης και στη Βόρεια Ελλάδα τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης και επί 40 χρόνια γυμνασιάρχης του σχολείου Αστέριος Κρεμέτης. Στους ισχυρούς δεσμούς που έχουν οι δύο χώρες απέδωσε τη μεγάλη επιτυχία του φεστιβάλ στην πόλη της Θεσσαλονίκης η αναπληρώτρια πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη Ανίτα Ένγκλερτ - Τσερμπ ενώ τόνισε χαρακτηριστικά ότι 1 στους δέκα Έλληνες έχουν είτε εργαστεί είτε μεταναστεύσει στη Γερμανία. Επίσης αναφέρθηκε και στις εκδηλώσεις που αναμένεται να διοργανώσουν το Νοέμβριο με θέμα τη ψηφιοποίηση της οικονομίας.

Ο αντιδήμαρχος  και παλιός απόφοιτος του σχολείου Σπύρος Πέγκας τόνισε την αθόρυβη αλλά έντονη παρουσία του σχολείου στην πόλη μας και στη Βόρεια Ελλάδα και πρόσθεσε πως ο Δήμος Θεσσαλονίκης στηρίζει πάντα αξιόλογες εκδηλώσεις αλλά γίνεται και ο ίδιος αρωγός τέτοιων προσπαθειών μέσω αντίστοιχων φεστιβαλ καθώς και εξάγοντας γαστρονομία με τη Διπλωματία των Πόλεων. Στην συνέντευξη παρευρέθηκαν επίσης η αντιπρόεδρος της Σχολικής Εφορίας του σχολείου Νάντια Μπαντρ, η επίτιμη πρόξενος της Αυστρίας Έβελιν Παπαδοπούλου, η αντιπρόεδρος και ταμίας του Συλλόγου αποφοίτων Μαρία Σαρηγιαννίδου και Μαρία Καλλιδοπούλου.

Για την ιστορία του Οktoberfest

Το κλασσικό Οktoberfest ξεκίνησε για πρώτη φορά το 1810 στο Μόναχο, όταν ο τότε διάδοχος του θρόνου της Βαυαρίας και μετέπειτα βασιλιάς Λουδοβίκος  ο Α’ και η πριγκίπισσα Τερέζα της Σαξωνίας-Χίλτμπουργκχαουζεν γιόρταζαν το γάμο τους, ενώ η γιορτή  χρόνο με το χρόνο γιγαντώθηκε, καθώς συγκεντρώνει πια πάνω από 6 εκατομμύρια επισκέπτες. Τα απόλυτα ρεκόρ καταρρίφθηκαν τις χρονιές 1984, 1985, 1996 και 2000, όταν οι επισκέπτες ξεπέρασαν τα 7 εκατομμύρια, ενώ η φετινή διοργάνωση στο Μόναχο ξεκίνησε το Σάββατο, 16 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 3 Οκτωβρίου.

Το Oktoberfest στην πόλη της Θεσσαλονίκης

Η Θεσσαλονίκη δημιούργησε τη δική της παράδοση, με εκατοντάδες επισκέπτες και με τη φετινή εκδήλωση να γίνεται για δέκατη τέταρτη φορά.  Σε ένα εκπαιδευτικό χώρο με μεγάλη παράδοση, όπως είναι η Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης, που λειτουργεί στην πόλη ήδη από το 1888 και έχοντας συμπληρώσει πλέον 129 χρόνια ζωής. Από το σχολείο, που από το 1996 έχει μετακομίσει και στεγάζεται στις πανέμορφες εγκαταστάσεις που βρίσκονται δίπλα στο Praktiker, έχουν αποφοιτήσει πάνω από 4.000 απόφοιτοι που διακρίνονται σε όλους τους τομείς της οικονομικής, πολιτιστικής, κοινωνικής και ακαδημαϊκής ζωής στη Θεσσαλονίκη, στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη τον κόσμο.

INFO

Oktoberfest

Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκη

2310 475 900

Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου

11.00 – 23.00 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ