Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Αυτά τα 12 εστιατόρια γιορτάζουν τη Μακεδονική Κουζίνα!

Μια πρωτοβουλία για την προβολή της μοντέρνας μακεδονικής κουζίνας

Από τις 12 ως τις 18 Μαρτίου δώδεκα εστιατόρια και οι chefs τους σε συνεργασία με τέσσερις κορυφαίους chefs γιορτάζουν τη Μακεδονική Κουζίνα στη Θεσσαλονίκη.

Η Εβδομάδα Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας είχε ως στόχους: Να κάνει γνωστά στο ευρύτερο ελληνικό κοινό τα καλύτερα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης.Να συμβάλει στην προσπάθεια για τη διάσωση της μακεδονικής γευστικής παράδοσης, στον εκσυγχρονισμό της και στην προσαρμογή της στις σύγχρονες γευστικές συνήθειες.  Σε συνδυασμό με άλλες πρωτοβουλίες, να κάνει ευρύτερα γνωστά τον πλούτο και την ιδιαιτερότητα της μακεδονικής κουζίνας, καθώς και το ενδιαφέρον που παρουσιάζει για την τουριστική ανάπτυξη και την οικονομία.

Για την πραγματοποίηση της Εβδομάδας Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας συνεργάστηκαν:

• Τέσσερις διακεκριμένοι και βραβευμένοι σεφ της Βόρειας Ελλάδας, οι Σωτήρης Ευαγγέλου/Makedonia Palace, Απόστολος Αλτάνης/Hyatt Regency, Δημήτρης Παμπόρης/Ekies Resort και Γιώργος Παπαδόπουλος/Pomegranate.

• Μια ομάδα έμπειρων δημοσιογράφων γαστρονομίας με επικεφαλής τον Διονύση Κούκη.

Δώδεκα από τα καλύτερα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης και οι σεφ τους: Aficionado’s, Alfredo’s (Hyatt Regency Casino), Ambrosia (Hyatt Regency Hotel), Βήτα, Γλυκάνισος, Clochard, Daios (Daios Luxury Living), Καπνοτόπι - Οινοτόπι, Marea Sea Spirit, Μαύρη Χήνα, Salonica (Makedonia Palace), Το Μανιτάρι.

ΑΛΤΑΝΗΣ Μυδοπίλαφο με κρόκο Κοζάνης

ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ Ανοιχτή πίτα με κιμά, πράσα, κασέρι Σοχού, αυγά ορτυκιού και τρούφα

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Κάψουλα με κοτόπουλο και ρύζι σούπα από κοτόπουλο

ΠΑΜΠΟΡΗΣ Τραγανή γκοφρέτα ρυζιού , μους σπανάκι με άνηθο  και κρέμα φέτας

Το πρόγραμμα δράσης

Η ομάδα των τεσσάρων σεφ, συνεργαζόμενη με τους δημοσιογράφους γαστρονομίας, ερεύνησε σε βάθος τη μακεδονική κουζίνα, αναζήτησε στοιχεία για την προέλευση των συνταγών και κατέληξε στην επιλογή σαράντα αντιπροσωπευτικών συνταγών της μακεδονικής κουζίνας. Ακολούθησε ένας μαγειρικός μαραθώνιος, κατά τη διάρκεια του οποίου οι σεφ πειραματίστηκαν, αποδομώντας τις παλιές συνταγές, αναδομώντας τις μέσα από μείξεις υλικών και νέες τεχνικές και εκσυγχρονίζοντάς τες.

Βασική προϋπόθεση ήταν η σύγχρονη εκδοχή να μην απομακρύνει τα πιάτα από την παράδοση, έτσι ώστε η ταυτότητα κάθε πιάτου να είναι αναγνωρίσιμη και να ξυπνά γευστικές μνήμες. Στη συνέχεια, και μετά την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, τη σκυτάλη πήραν τα δώδεκα εστιατόρια που επελέγησαν και οι σεφ τους.

Η Εβδομάδα Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας θα διαρκέσει από τη Δευτέρα 12 Μαρτίου έως και την Κυριακή 18 Μαρτίου 2018. Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, τα εστιατόρια που συμμετέχουν θα παρουσιάσουν στο κοινό ένα διαφορετικό set menu το καθένα.

Κάθε set menu θα αποτελείται από 4 πιάτα:

• Ένα mise en bouche που θα παρουσιάζει ένα προϊόν της μακεδονικής γης στην πρωτογενή του μορφή.

• Δύο πιάτα (ένα πρώτο και ένα κύριο), το πρώτο εκ των οποίων έχει επιλεγεί από το μενού του εστιατορίου με κριτήριο τη σχέση του με τη μακεδονική παράδοση και το δεύτερο από τον κατάλογο των σαράντα χαρακτηριστικών συνταγών που δημιούργησαν οι τέσσερις βραβευμένοι σεφ.

• Ένα επιδόρπιο το οποίο έχει επίσης επιλεγεί από τις προτάσεις των τεσσάρων σεφ.

Οι διοργανωτές

Η Εβδομάδα Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας είναι μια πρόταση της εταιρείας ΕΡΜΗΣ Ι.Κ.Ε. και διοργανώνεται σε συνεργασία και με τη σύμπραξη της ΔΕΣΜΗ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε. (Αθηνόραμα). Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο τηλέφωνο 2107450100 (κ. Μάρθα Γκουντουσούδη) ή στο 6937011021 (κ. Ελένη Στρατάκη-Serafini).

Οι υποστηρικτές

Οφείλουμε επίσης να επισημάνουμε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έδειξαν για την εκδήλωση οι εταιρείες: METRO-CASH & CARRY, ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ, ΣΟΥΡΩΤΗ. Με τη στήριξη που παρέχουν αποδεικνύουν εμπράκτως το ενδιαφέρον τους για την πόλη της Θεσσαλονίκης, τη μακεδονική κουζίνα και τα πρωτογενή διατροφικά προϊόντα της περιοχής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Η κλιματική κρίση επεκτείνεται γοργά στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο»
«Θα ήθελα να αναδειχθεί το θέμα των κλιματικών προσφύγων», σημείωσε ο σκηνοθέτης της ταινίας «Η Αφρίν στον Καιρό της Πλημμύρας», που προβάλλεται από...
«Η κλιματική κρίση επεκτείνεται γοργά στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο»